[MK3] Zerwana śruba od pokrywy zaworów |
Autor |
Wiadomość |
kecaj999
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 8 Kwi 2012, 12:43 [MK3] Zerwana śruba od pokrywy zaworów
|
|
|
Zerwałem śrubę od pokrywy zaworów w mk3 1.3. Jak ją wykręcić w warunkach garażowych? Nie mam spawarki ani wykrętaków, gwintowników. Myślałem o wywierceniu 2 dziur w zerwanej śrubie wbiciu 2 mniejszych i odkręceniu kombinerkami... Ma ktoś może lepszy sprawdzony sposób? |
_________________ Był GRANAT |
|
|
|
 |
kecaj999
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: CL
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 8 Kwi 2012, 15:04
|
|
|
Przy dokręcaniu strzeliła. Urwał się łeb i trzpień siedzi w głowicy, nie wystaje z niej. |
_________________ Był GRANAT |
|
|
|
 |
LeVeL
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Ghia
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Robert
|
|
|
|
 |
Pawełos666
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Ford BMW
Wiek: 38 Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 1139 Skąd: BOSCH CS
|
Wysłany: 12 Kwi 2012, 17:31
|
|
|
to calkiem normalne ze urwales czapke od sruby dekla. ford dawal tam strasznie kruche. zdarza sie to nawet komus kto naprawia auta a nie wie ze fordach to normalka. trzeba dokrecac je bardzo delikatnie. trzeba zdejmowac dekla i walnac mlotkiem by ja obrucilo. jesli siedzi bardzo gleboko to tylko rozwiercanie. jesli wystaje to popukujesz w srubokret mlotkiem w tym miejscu co ma "zadzior" musi ja obrucic |
_________________ CVH 1.4 FU..'89
Profesjonalna pomoc w doborze świec i kabli zapłonowych, napisz gg 540570 - CVH, HCS / Endura, Zetec |
|
|
|
 |
Adzi22

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 12 Kwi 2012, 17:47
|
|
|
tak jak mówil Pawełos ja urwałem tą śrube 2 tygodnie temu punktakiem nabijem lekko dziure i lekko wiertłem dwójka i potem wsadzić np gwóźdz w ten otwór i młotkiem pukać tak jakbyś odkręcał mocno ona nie siedzi |
|
|
|
 |
Żółwik Tuptuś
Ninja TEAM

Model: Ford Fiesta Mk1`81
Wersja: Turbo
Silnik: Inny
|
Wysłany: 12 Kwi 2012, 18:04
|
|
|
Dodam tylko do wypowiedzi chłopaków odnośnie metod odkręcania ( ja bym próbował ostro zakończonym śrubokrętem z pobijakiem - jest mniejszy niż przecinak i nie ześlizguje sięjak punktak przy pukaniu młotkiem), że warto później wyciągnąć syfy z otworów i dokładnie pomierzyć jakiej głębokości jest otwór, po czym dopasować długość śrub trzymających dekiel.
Śruby od dekla ukręca się w bardzo prosty sposób - w wewnątrz ślepego otworu zostaje trochę syfu typu olej opiłki itd, po dokręceniu dekiel cieknie ( no może nie od razu) co za tym idzie dokręcamy dalej. Korkowa uszczelka się poddaje , ale śruby nie dociągają, bo opierają się już o dno otworów w które są wkręcane.
Wtedy odrobinę nadrywamy łepek i przy odkręcaniu (bo nadal cieknie) urywamy go do końca.
Śruby w deklach oryginalnie to 8.8 Problem tkwi w sposobie dokręcania. |
_________________ Wanna Rallye Team
&
Bad Boys Racing Team
ADHD/Adrenaline |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.