|
[MK4] Zmiana radia - prawdopodobnie zwarcie. |
Autor |
Wiadomość |
SEBA5TIAN
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Sport
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 30 Mar 2012, 19:40 [MK4] Zmiana radia - prawdopodobnie zwarcie.
|
|
|
Witam. Otóż w swojej fieście czwóreczce postanowiłem zamontować radyjko. I zakupiłem taki kabelek: Link . Końcówki podłączyłem oczywiście prowizorycznie.
Za pierwszym razem podłączyłem tylko zasilanie, radio zaczęło działać, sukces. Ale później połączyłem również kabelki od głośników i tam jak podejrzewam zaszło jakieś zwarcie, po którym nie działa radio, po podłączeniu również to fabryczne. (wcześniej działało).
Bezpiecznik odpowiedzialny za radio (skrzynka wewnątrz nadwozia, pozycja 19 z tego co wyczytałem z książki, jest sprawny, zamieniłem również z innym, o takim samym natężeniu, bez rezultatu). Ciągle radio nie działa. Jest jakiś jeszcze bezpiecznik odpowiedzialny za radio ? Co się mogło stać ? Jak i czy jest sens w moim przypadku sprawdzić przepływ prądu w kabelkach ? Żaróweczkę podpiąć ?
Jeszcze moje spostrzeżenie.
Radio podczas pracy którego nastąpiło zwarcie, ma wbudowany bezpiecznik. Nie było żadnych iskier, ognia ;P Po prostu słychać było włączające się radio i nagle ucichło. Może kabel przestał stykać ? jak to sprawdzić ?
Zauważyłem również że podświetlenie radia działa ..
Proszę o pomoc |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 31 Mar 2012, 10:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 31 Mar 2012, 02:44
|
|
|
W skrzynce bezpiecznikowej jest na tyle mało elementów, że sprawdzenie wszystkich po kolei zajmuje może ze dwie minuty... Dziw, że nie zrobiłeś tego od razu, tylko specjalnie w książkę zaglądałeś...
Pewnie nie pisze w niej, że radio do działania potrzebuje zasilania głównego oraz drugiego do podtrzymania pamięci - brak któregokolwiek z tychże daje efekt "jak z obrazka". Rzecz jasna są one podpinane pod różne bezpieczniki - jakie, to już musisz sam sprawdzić |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
SEBA5TIAN
|
Wysłany: 31 Mar 2012, 10:48
|
|
|
Myślałem też o tym, ale obawiałem się że podczas wyjmowania wszystkich bezpieczników po kolei i ich sprawdzania może dojść do sytuacji np. wystrzelenia poduszki czy coś ;P Ale skoro każdy jak twierdzi żeby od razu all sprawdzić, tzn. że ta metoda jest bezpieczna
Sprawdzę więc dziś. Aha, lepiej jest podczas sprawdzania odłączyć akumulator czy nie ma to znaczenia ?
Dzięki wielkie za odpowiedź |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 31 Mar 2012, 12:19
|
|
|
SEBA5TIAN napisał/a: | np. wystrzelenia poduszki czy coś |
Fizycznie niewykonalne Po prostu sprawdzaj jak kluczyk jest na położeniu 0 w stacyjce, bo na niektórych stykach pojawia się napięcie po przekręceniu kluczyka
SEBA5TIAN napisał/a: | odłączyć akumulator czy nie ma to znaczenia |
Absolutnie nie ma to znaczenia, więc nie ma po co sobie robić dodatkowej roboty. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
SEBA5TIAN
|
Wysłany: 31 Mar 2012, 13:10
|
|
|
I już po kłopocie Wywalił bezpiecznik od .. złącza diagnostycznego. (Akurat ten ostatni ehh.. ;P )
Był 10 amperowy, więc taki jak ten w radiu więc włożyłem sprawny z radia i już wszystko działa Po niedzieli kupie bezpiecznik i porządny kabel, bez prowizorki ;P
Jeszcze raz dzięki wielkie |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|