Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Jakie mam zniżki?
Autor Wiadomość
Rebel 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CLX
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Rafał
Wysłany: 23 Mar 2012, 11:34   Jakie mam zniżki?

Witam!

Opiszę całą sytuację, żeby było wiadomo o co chodzi.
Auto kupiłem maju roku 2010 od starszego kolesia (60%+5%), który miał polisę w PZU do 03.04.2011 z opłaconą I ratą. Polisę przeniosłem na siebie dopłacając II ratę bez żadnej rekalkulacji składki. Pod koniec marca tamtego roku myślałem o szukaniu nowego ubezpieczyciela bo powszechnie wiadomo, że są tańsi niż PZU szczególnie dla młodych bez zniżek itd. PZU przysłało mi papiery w których przyznali mi (nie wiadomo skąd) 40% zniżek za bezszkodową jazdę i 5% za kontynuację ubezpieczenia. Wyszło jakieś 800zł więc zostałem z OC u nich. Na ten rok miałbym pewnie w PZU 50% +5%. Niestety ciągle czekam na list z PZU. Przy okazji szukam jakiejś tańszej ubezpieczalni.

Problem tkwi w tym, że nigdzie nie mam napisane, że obecnie mam 40% zniżek. Jak opłacałem polisę to pracownik akurat ten fragment papieru zabrał. Kilka dni temu byłem u nich po wydanie zaświadczenia dot uzyskanych zniżek. Dostałem tzw 'zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia w ubezpieczeniu komunikacyjnym'. Widnieją tam 3 okresy ubezpieczeniowe. Pierwszy od 30.05.2010 do 03.04.2011 drugi od 04.04.2011 do 03.04.2012 i trzeci (przyszły) od 04.04.2012. Nie ma tam żadnej informacji dot zniżek w %, podobno można je obliczyć na podstawie właśnie tego zaświadczenia. Oczywiście poniżej tych okresów ubezpieczeniowych jest pusta lista wypłaconych szkód.

I teraz tak. Planowałem wziąć OC przez mBank. Tam w kalkulatorze proszą o podanie porzedniego ubezpieczyciela i wysokość zniżek z poprzedniej polisy. Po mojemu na poprzedniej polisie (czyli tej kończącej się) mam 40% bo 5% za kontynuacje wiadomo, że się nie liczy, ale jakby zacząć analizować te okresy ubezpieczeniowe to 40% mi nie wyjdzie.
Teraz mam problem bo nie wiem co podawać w tych kalkulatorach i u agentów.

Proszę o jakąś pomoc. Jeżeli będzie potrzeba to wrzucę skan tego zaświadczenia z PZU.
Ostatnio zmieniony przez Rebel 24 Mar 2012, 15:07, w całości zmieniany 1 raz  

MisiekT 
Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
Wysłany: 23 Mar 2012, 11:40   

podajesz prawde - od kiwetnia beda 2 lata bezszkodowej jazdy (to ile procent za to dostaniesz to juz kwestia ubezpieczyciela)... i nie daj sie wciagnac bo niezasluzone znizki, bo po ostatnich zmianach zaczna pewnie piłować takich "cwaniakow"

Rebel 

Wysłany: 23 Mar 2012, 11:50   

Też tak właśnie myślę, ale od kwietnia nie będzie pełnych 2 lat ;-( bo pierwszy okres zaczyna się 30.05. Najlepiej chyba będzie zostać w tym PZU bo na ten rok będę płacił 700.

AccessX 

Model: Ford Fiesta Mk2`84
Wersja: Classic
Silnik: 1.3/66KM
Imię: Radek
Wysłany: 23 Mar 2012, 21:43   

Zostan tam gdzie jestes, a z kazdym rokiem bedziesz placil co raz mniej. A wiadomo ze inni ubezpieczyciele jako nowy klient, to swoje wylicza. I nie koniecznie najkorzystaniej.

Rebel 

Wysłany: 24 Mar 2012, 13:57   

Wczoraj przyszły mi papiery z PZU. Dali mi 50% + 5% za kontynuacje więc logiczne, że na poprzedniej polisie miałem 40%.
I teraz pytanie. Czy ktoś ma pojęcie, które ubezpieczalnie wezmą mi za podstawę dla zniżek kwit na którym mam podane 50%, a które biorą pod uwagę przebieg ubezpieczenia czyli niecałe 2 lata bezszkodowe a pełny rok?

MisiekT 
Prince of Tor Kielce 2013

Model: Ford Fiesta Mk7`10
Wersja: Sport
Silnik: 1.6Duratec/120KM
Imię: Michał
Wysłany: 24 Mar 2012, 15:24   

podstawa to jest Twoja deklaracja i ubezpieczyc nawet na -60% nie problem... jaja sa dopiero jak zazadaja potwierdzenia i Ci podlicza roznice do uzupelnienia

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 24 Mar 2012, 18:47   

Dokładnie, dlatego trzeba Z OSTATNIEJ firmy która ubezpieczała Ci auto poprosić o zaświadczenie o wypracowanych zniżkach,,,

Druga sprawa, obecnie zniżki to ściema, jest firma która daje 70% się chwali i wyszło mi tam z 70 więcej niż mam w obecnej z 40 :P

vegetagt 
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
Wysłany: 24 Mar 2012, 18:49   

JoeMix, a orientujesz sie może, jak działają zniżki przy 2 włascicielach? Bo mi dziś kumpel powiedzial, ze miał do wyboru czy zniżki swoje ( zerowe ) czy ojca ( -60 ) mają być brane pod uwage, a teraz przy przedłuzeniu TU chce 2x większe oc, bo głownie autem jeździ on, a nie ojciec. Możliwe takie coś jest? :9:

elmek13 

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 2.5 V6 170KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 24 Mar 2012, 18:50   

Rebel, jeżeli się nie mylę ( a mogę ) powinni ci dać + 5% zniżki za kontynuację u nich, mowa o PZU. Prócz tych twoich zniżek.

Rebel 

Wysłany: 24 Mar 2012, 19:06   

JoeMix, wyciągnąłem zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia. Pierwszy okres od 30.05.10-03.04.11 drugi od 04.04.11-03.04.12 także niecałe 2 lata więc teoretycznie 10% za jeden pełny rok.

elmek13 nie mylisz się. Na kwitku jest napisane 50% za bezszkodowość i 5% za kontynuację. Rok temu analogicznie miałem 40% + 5%.

Jeszcze w poniedziałek przejdę się po kilku ubezpieczalniach i może jakiś agentach z kwitkiem od PZU gdzie jest 50% i z zaświadczeniem o przebiegu ubezpieczenia gdzie wychodzi 10%. Zobaczymy co w różnych ubezpieczalniach będą brali za podstawę dla zniżek.

JoeMix 

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wysłany: 24 Mar 2012, 19:32   

vegetagt napisał/a:
JoeMix, a orientujesz sie może, jak działają zniżki przy 2 włascicielach? Bo mi dziś kumpel powiedzial, ze miał do wyboru czy zniżki swoje ( zerowe ) czy ojca ( -60 ) mają być brane pod uwage, a teraz przy przedłuzeniu TU chce 2x większe oc, bo głownie autem jeździ on, a nie ojciec. Możliwe takie coś jest? :9:
Zniżki idą osoby która ubezpiecza auto,,, ale teraz często są zwyżki za drugą osobę i takie tam,,, jak masz 0 a ubezpieczy ojciec,,, to nie masz jego zniżek, tylko po roku bezszkodowej jazdy zyskujesz swoje pierwsze 10% chyba (czy 5% nie wiem jak liczą teraz)

Słyszeliście manewr? Fotoradar robi fotę z tyłu, koleś mówi "Nie wiem kto prowadził" płaci tylko grzywnę, Policja (czy kto tam) zgłasza sprawę do Funduszu Gwarancyjnego (czy gdzie tam) że autem X jechał nie wiadomo kto, TU sprawdza że koleś ubezpieczając auto zadeklarował "Tylko JA będę jeździł" i dostał duże zniżki, bo miał niskie ryzyko,,, teraz TU każe dopłacić do OC 600 zeta z hakiem,,, a zgodnie z ustawa która się ostatnio zmieniła ma prawo zażądać takiej dopłaty, jeśli się dowie że oszukaliśmy przy ocenie ryzyka,,,

szynszyl 
EKSTERMINATOR

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 25 Mar 2012, 11:26   

nie chce mi się czytać całości, bo mnie to nudzi :)
jeśli na polisie pisze z PZU 11A u góry w rogu, to masz zniżki i już - te 60% (jak mniej to nie pamiętam kodu, chyba 10A)
jeśli idziesz z taką polisą do multiagencji, to oni uznają taką polisę i nie powinni się czepiać nawet po wypadku z Twojej winy. Bo w dniu polisy pracownik fizycznie podpisał dokument. U mnie w firmie jest tak, ze jak policzę klientowi 60% a nie mam udowodnione 60, to ja dopłacam składkę do 100% za głupotę.

teraz druga rzecz. OC przez internet, olać to jeśli wpisujesz urojone zniżki. w momencie wypadku musisz udowodnić że te zniżki miałeś, a sam wiesz nie masz..

reasumując PZU stać na takie promocje więc nie wal chłopie głupa i zostać tam.. a jeszcze masz <29 lat...

Parzych 
Prince of Biłgoraj 2012

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wysłany: 26 Mar 2012, 03:51   

MisiekT napisał/a:
ubezpieczyc nawet na -60% nie problem... jaja sa dopiero jak zazadaja potwierdzenia i Ci podlicza roznice do uzupelnienia
W dawnych czasach (ze 20 lat temu) sąsiad ubezpieczył nowy nabytek i podał że ma 50% zniżki za bezszkodową jazdę, po jakimś czasie autko znikło i wtedy dopatrzyli się że nie przysługiwała mu żadna zniżka (nie wypracował sobie), skutek - wypłacili mu 50% wartości sumy ubezpieczenia... :9:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

Odpowiedz do tematu