[MK6] Akumulator do 1.4 TDCi

Planujesz zakup auta, części, różnego rodzaju sprzętu i potrzebujesz opinii innych ?
W tym dziale doradzamy i polecamy przed zakupem.
Wybrane wątki mogą mieć ustawiony TimeOUT po upływie określonego czasu.

Moderator: Moderatorzy

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

[MK6] Akumulator do 1.4 TDCi

Postautor: kozaxan » wt gru 20, 2011 12:51

Dziś pierwszy raz przymroziło porządniej, więc się domyślałem jak wstałem i spojrzałem na termometr, że będzie problem z odpaleniem, bo już lekkie "wstrzymanie powietrza" miałem przy lekkich przymrozkach. Ku zdziwieniu odpalił, ale na 2 sek i zgasł. Potem już próbowałem kręcić, ale było słychać, że już nie miał mocy. Oczywiście podpiąłem od razu do prostownika, zobaczymy co będzie, ale wcześniejsi właściciele kupili fiestę w 2008 i ponoć już ten aku był.

Pytam więc, co najlepiej : ile AH? jaka moc rozruchu? jaka firma, wiadomo, dobrze i rozsądnie.
Dzięki z góry, jutro z rana zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt gru 20, 2011 13:27 przez kozaxan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012
Posty: 7523
Rejestracja: czw kwie 26, 2007 10:46
Lokalizacja: WawaTeam/Praga
Kontaktowanie:

Postautor: Parzych » wt gru 20, 2011 12:57

Po 1, walnąłeś 2 tematy o tym samym, jeden pod drugim, po 2, nie masz na swoim aku żadnej naklejki z parametrami :?: A odnośnie firm, ilu użytkowników - tyle opinii... :yes: I jeszcze po 3, jest w tym dziale podklejony temat o aku...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
Obrazek

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

Postautor: kozaxan » wt gru 20, 2011 13:11

po 1 - mam naklejkę, ale nie wiem czy nie kupić lepszego, bo może ten był źle dobrany.
po 2 - przypadkowo 2x się wbił temat,
po 3 - szukałem tematu o aku, ale nie znalazłem diesla.
po następne, właśnie na tych opiniach mi zależy, bo trochę tu czytałem odpowiedzi na różne pytania i większość osób tutaj odpowiadających ma większą wiedzę na te tematy.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 22:41
Lokalizacja: Pszczyna

Postautor: JoeMix » śr gru 21, 2011 08:58

A to desele mają jakieś specjalne aku ze osobny temat chcesz,,, jedynie trochę więcej pojemności by się zdało a za tym idzie większy prąd startowy,,, napisz jaki masz teraz akumulator
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

Postautor: kozaxan » śr gru 21, 2011 10:12

ładowałem go od wczoraj i jednak to nie to, kręci ale nie odpala. Kręci i to zdrowo, szukam czegoś właśnie na forum i zastanawiam się czy to nie świece, u mnie było w noc kiedy nie odpalił ok.-10, stał cały dzień i noc teraz i dalej nie odpala. mam motorcraft 60ah 590rozruch. chyba nie jest możliwe, że przymarzło paliwo?? też nie ma go zbyt mało. a co do świec to kontrolka normalnie się zapala i gaśnie po kilku sek.

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 22:41
Lokalizacja: Pszczyna

Postautor: JoeMix » śr gru 21, 2011 10:17

Jak ochoczo kręci to może i akumulator się kończy (skoro wymagał podładowania) ale skoro auto nie odpaliło to problem leży gdzie indziej,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

Postautor: kozaxan » śr gru 21, 2011 10:21

no właśnie się zastanawiam od czego zacząć jeżeli nie aku. Jest też opcja, że jakiś przekaźnik padł albo coś takiego?, bo jest sporo tematów na ten temat, ale nie wiem właśnie od czego zacząć, nie mogę też znaleźć na necie gdzie są świece w tej fiescie, bo jestem jej użytkownikiem dopiero 2 miesiące i jeszcze nie miałem okazji

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

Postautor: kozaxan » śr gru 21, 2011 11:55

ok, odpalił, nie wiem czy paliwo przymarzło, ale nie dochodziło. Popsikaliśmy PLAKiem pod filter powietrza do komory - zaczęło łapać, więc podpompowaliśmy paliwo i złapał. Nie wiem co było przyczyną, ale mam nadzieję, ze juz nie bedzie problemu

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

Postautor: kozaxan » śr gru 21, 2011 20:45

i znaleziony problem, powietrze się zbierało, wyeliminowane. Znajomy w warsztacie nawet nie powiedział gdzie co i jak, bo ponoć taka pierdoła.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012
Posty: 7523
Rejestracja: czw kwie 26, 2007 10:46
Lokalizacja: WawaTeam/Praga
Kontaktowanie:

Postautor: Parzych » śr gru 21, 2011 22:13

kozaxan pisze:Znajomy w warsztacie nawet nie powiedział gdzie co i jak, bo ponoć taka pierdoła.
To niech powie a Ty tu napisz dla potomności co i jak... :fox:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...

F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego

Obrazek

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt gru 06, 2011 08:07
Lokalizacja: Tychy

Postautor: kozaxan » czw gru 22, 2011 14:32

jak będe, a mam nadzieję, że nie szybko w warsztacie u niego to napisze co i jak

gomaniak
Posty: 16
Rejestracja: sob lut 05, 2011 10:56
Lokalizacja: Bytom

Jaki Aku wybrac

Postautor: gomaniak » pn kwie 01, 2013 10:24

Witam mam pytanie jaki wybrać aku do Fiesty 2008 1.4 TDCI chodzi mi o te wszystkie amperogodziny, prądy rozruchowe nie o markę.
Obecnie mam fordowski i jest 53Ah ale już pada przy najmniejszych mrozach nawet przy -1

Awatar użytkownika
szynszyl
EKSTERMINATOR
Posty: 3612
Rejestracja: sob lip 17, 2004 20:04
Lokalizacja: jasło

Postautor: szynszyl » pn kwie 01, 2013 10:33

poczej tydzień. na wiosne i lato bedzie jeszcze w sam raz.
no chyba, że jeździsz na ryby i słuchasz radia, to kup

gomaniak
Posty: 16
Rejestracja: sob lut 05, 2011 10:56
Lokalizacja: Bytom

Postautor: gomaniak » pn kwie 01, 2013 10:45

Ale to nie zmienia faktu że musze jakiś kupic ;-(

Awatar użytkownika
szynszyl
EKSTERMINATOR
Posty: 3612
Rejestracja: sob lip 17, 2004 20:04
Lokalizacja: jasło

Postautor: szynszyl » pn kwie 01, 2013 10:48

kupisz na jesień/zimę.. :)


Social Media

       

Wróć do „Przed zakupem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika