[MK6] Akumulator do 1.4 TDCi

Planujesz zakup auta, części, różnego rodzaju sprzętu i potrzebujesz opinii innych ?
W tym dziale doradzamy i polecamy przed zakupem.
Wybrane wątki mogą mieć ustawiony TimeOUT po upływie określonego czasu.

Moderator: Moderatorzy

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

[MK6] Akumulator do 1.4 TDCi

Post #1 autor: kozaxan » wt 20 gru 2011, 12:51

Dziś pierwszy raz przymroziło porządniej, więc się domyślałem jak wstałem i spojrzałem na termometr, że będzie problem z odpaleniem, bo już lekkie "wstrzymanie powietrza" miałem przy lekkich przymrozkach. Ku zdziwieniu odpalił, ale na 2 sek i zgasł. Potem już próbowałem kręcić, ale było słychać, że już nie miał mocy. Oczywiście podpiąłem od razu do prostownika, zobaczymy co będzie, ale wcześniejsi właściciele kupili fiestę w 2008 i ponoć już ten aku był.

Pytam więc, co najlepiej : ile AH? jaka moc rozruchu? jaka firma, wiadomo, dobrze i rozsądnie.
Dzięki z góry, jutro z rana zobaczymy co będzie.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 20 gru 2011, 13:27 przez kozaxan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012
Posty: 8879
Rejestracja: czw 26 kwie 2007, 10:46
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.6Duratec100KM
Skrzynia: (5)
Imię: Jacek
Płeć: Mężczyzna

Post #2 autor: Parzych » wt 20 gru 2011, 12:57

Po 1, walnąłeś 2 tematy o tym samym, jeden pod drugim, po 2, nie masz na swoim aku żadnej naklejki z parametrami :?: A odnośnie firm, ilu użytkowników - tyle opinii... :yes: I jeszcze po 3, jest w tym dziale podklejony temat o aku...
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM" (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
ObrazekObrazek

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

Post #3 autor: kozaxan » wt 20 gru 2011, 13:11

po 1 - mam naklejkę, ale nie wiem czy nie kupić lepszego, bo może ten był źle dobrany.
po 2 - przypadkowo 2x się wbił temat,
po 3 - szukałem tematu o aku, ale nie znalazłem diesla.
po następne, właśnie na tych opiniach mi zależy, bo trochę tu czytałem odpowiedzi na różne pytania i większość osób tutaj odpowiadających ma większą wiedzę na te tematy.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11244
Rejestracja: ndz 23 maja 2004, 22:41
Płeć: Nie podano

Post #4 autor: JoeMix » śr 21 gru 2011, 08:58

A to desele mają jakieś specjalne aku ze osobny temat chcesz,,, jedynie trochę więcej pojemności by się zdało a za tym idzie większy prąd startowy,,, napisz jaki masz teraz akumulator
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

Post #5 autor: kozaxan » śr 21 gru 2011, 10:12

ładowałem go od wczoraj i jednak to nie to, kręci ale nie odpala. Kręci i to zdrowo, szukam czegoś właśnie na forum i zastanawiam się czy to nie świece, u mnie było w noc kiedy nie odpalił ok.-10, stał cały dzień i noc teraz i dalej nie odpala. mam motorcraft 60ah 590rozruch. chyba nie jest możliwe, że przymarzło paliwo?? też nie ma go zbyt mało. a co do świec to kontrolka normalnie się zapala i gaśnie po kilku sek.

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11244
Rejestracja: ndz 23 maja 2004, 22:41
Płeć: Nie podano

Post #6 autor: JoeMix » śr 21 gru 2011, 10:17

Jak ochoczo kręci to może i akumulator się kończy (skoro wymagał podładowania) ale skoro auto nie odpaliło to problem leży gdzie indziej,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

Post #7 autor: kozaxan » śr 21 gru 2011, 10:21

no właśnie się zastanawiam od czego zacząć jeżeli nie aku. Jest też opcja, że jakiś przekaźnik padł albo coś takiego?, bo jest sporo tematów na ten temat, ale nie wiem właśnie od czego zacząć, nie mogę też znaleźć na necie gdzie są świece w tej fiescie, bo jestem jej użytkownikiem dopiero 2 miesiące i jeszcze nie miałem okazji

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

Post #8 autor: kozaxan » śr 21 gru 2011, 11:55

ok, odpalił, nie wiem czy paliwo przymarzło, ale nie dochodziło. Popsikaliśmy PLAKiem pod filter powietrza do komory - zaczęło łapać, więc podpompowaliśmy paliwo i złapał. Nie wiem co było przyczyną, ale mam nadzieję, ze juz nie bedzie problemu

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

Post #9 autor: kozaxan » śr 21 gru 2011, 20:45

i znaleziony problem, powietrze się zbierało, wyeliminowane. Znajomy w warsztacie nawet nie powiedział gdzie co i jak, bo ponoć taka pierdoła.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012
Posty: 8879
Rejestracja: czw 26 kwie 2007, 10:46
Województwo: Mazowieckie
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.6Duratec100KM
Skrzynia: (5)
Imię: Jacek
Płeć: Mężczyzna

Post #10 autor: Parzych » śr 21 gru 2011, 22:13

kozaxan pisze:Znajomy w warsztacie nawet nie powiedział gdzie co i jak, bo ponoć taka pierdoła.
To niech powie a Ty tu napisz dla potomności co i jak... :fox:
BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM" (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
ObrazekObrazek

kozaxan
Posty: 14
Rejestracja: wt 06 gru 2011, 08:07
Płeć: Nie podano

Post #11 autor: kozaxan » czw 22 gru 2011, 14:32

jak będe, a mam nadzieję, że nie szybko w warsztacie u niego to napisze co i jak

gomaniak
Posty: 18
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 10:56
Płeć: Nie podano

Jaki Aku wybrac

Post #12 autor: gomaniak » pn 01 kwie 2013, 10:24

Witam mam pytanie jaki wybrać aku do Fiesty 2008 1.4 TDCI chodzi mi o te wszystkie amperogodziny, prądy rozruchowe nie o markę.
Obecnie mam fordowski i jest 53Ah ale już pada przy najmniejszych mrozach nawet przy -1

Awatar użytkownika
szynszyl
EKSTERMINATOR
Posty: 3710
Rejestracja: sob 17 lip 2004, 20:04
Płeć: Nie podano

Post #13 autor: szynszyl » pn 01 kwie 2013, 10:33

poczej tydzień. na wiosne i lato bedzie jeszcze w sam raz.
no chyba, że jeździsz na ryby i słuchasz radia, to kup

gomaniak
Posty: 18
Rejestracja: sob 05 lut 2011, 10:56
Płeć: Nie podano

Post #14 autor: gomaniak » pn 01 kwie 2013, 10:45

Ale to nie zmienia faktu że musze jakiś kupic ;-(

Awatar użytkownika
szynszyl
EKSTERMINATOR
Posty: 3710
Rejestracja: sob 17 lip 2004, 20:04
Płeć: Nie podano

Post #15 autor: szynszyl » pn 01 kwie 2013, 10:48

kupisz na jesień/zimę.. :)


Wróć do „Przed zakupem”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika