[MK6] Kilka pytań odnośnie boxa i filtrów. |
Autor |
Wiadomość |
wannabe
Model: Ford Fiesta Mk6`08
Wersja: ST
Silnik: 1.6TDCi/90KM
|
Wysłany: 30 Wrz 2011, 11:22 [MK6] Kilka pytań odnośnie boxa i filtrów.
|
|
|
Witam, zakupiłem ostatnio piękną MK6-tkę, 1.6TDCi. Od razu powiem, że jestem kompletnie zielony w jakichkolwiek modyfikacjach, jedynie od pewnego czasu zacząłem przeglądać FKP. nie chciałbym zmieniać jej wyglądu, ani wydechu, jednak strasznie kusi mnie zakup Boxa i filtra stożkowego K&N.
1. Zastanawia mnie trudność montażu filtra samodzielnie. Czy coś trzeba będzie giąć, łamać, tak, żeby to jakoś się trzymało, czy lepiej oddać to w ręce mechanika (lub też zakupić i zamontować w hamowni)?
2. Skuteczność boxa i jego awaryjność. Rozumiem, że jeśli przejade się załóżmy do Krakowa (jestem spod Warszawy), kupie i zamontuję boxa, to będę mógł spokojnie z nim wracać i użytkować go dalej do następnego serwisu? Czy warto zafundować sobie takie cacko?
3. Box czy chip? Może lepszym rozwiązaniem byłby chiptuning? Jakie są plusy i minusy tego, zamiast boxa?
4. Problemy z niebieskimi. Czy przez wymianę tego filtra nie będą się czepiać? Proszę o opinie
Dzieki za poświęcony mi czas.
Pozdrawiam
p.s. Przeglądnąłem 20 stron forum i nie znalazłem dokładnie tego, co chciałem wiedzieć, dlatego zrobiłem osobny wątek. |
Ostatnio zmieniony przez wannabe 30 Wrz 2011, 12:05, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 30 Wrz 2011, 11:41
|
|
|
Lepiej zamiast takiego stozka dac wkladke w miejsce seryjnej puszki. Nikt ani do wkladki ani do stozka nie bedzie sie czepial.
Lepszy jesc chip bo w wiekszosci przypadkow jest to wykonywanie poprawek map indywidualnie a nie z zalozenia dla ogolnej ilosci ludzi tak zwana masowka.
W wawie masz tyle firm co sie tym zajmuja ze mozesz wybierac i przebierac. |
|
 |
wannabe
|
Wysłany: 30 Wrz 2011, 11:51
|
|
|
ok, a na chip nie będę musiał mieć jakichś dodatkowych papierów, czy coś w ten deseń?
p.s. co do firm, może jest ich dużo, ale na pewno nie dużo tych, które możnaby polecić |
|
|
|
 |
ElGrey
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Sport
Imię: Grześ
|
Wysłany: 30 Wrz 2011, 21:55
|
|
|
Ja mam zamatowany filt K&N i zrobionego wirusa
Wkladka w zasadzie nic nie daje, a mod poczytaj moj watek http://www.fiestaklubpols...t=35062&start=0 |
_________________ Mk VI 2007 S 1.6 TDCI 115 KM, 280 Nm
Mk IV 1999 style 1.25
Mk IV 1996 focus 1.3 (RIP 08 2010)
 |
|
|
|
 |
Fordon

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
|
Wysłany: 30 Wrz 2011, 22:12
|
|
|
Nie na chip nie trzeba papierow ani nic bo rzadek pan policaj nie posiadaj urzadzen OBD II zeby sprawdzac ci twoja elektronike, tu cale chipowanie odbywa sie przez OBD II i tego nikt nie wyktryje...
Chesz mozesz podjechac do Chlopakow odemnie do BRK Tuning bo im odsylam wszystkie auta na wirus. Masz wykres przed i po modyfikacjach i spedzisz tam prawie caly dzien.
Krystian indywidualnie podejdzie do tematu i jak na mnie sie powolasz dostaniesz jeszcze znizke na usluge od ceny oficjalnej . Ale polecam rozeznac sie w terenie i zbadac ceny na rynku
Kumplowi wirusowali E46 2.0D 2001r po FL, seria wyplula 152KM po modach wyszlo ponad 180KM i idzie rowno z E46 3.0D.
Numer do Krystiana. 509 119 970. |
|
 |
wannabe
|
Wysłany: 1 Paź 2011, 18:18
|
|
|
ok, dzieki wielkie za pomoc |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.