[MK3] Problem z odpaleniem. |
Autor |
Wiadomość |
Docio

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Zbyszek
|
Wysłany: 22 Cze 2011, 10:37 [MK3] Problem z odpaleniem.
|
|
|
Dziś potwierdził mi się schemat problemu z odpaleniem. Jak jest sucho to nie ma problemu. Jak postoi w deszczu dwa-trzy dni to nie mogę go uruchomić a konkretnie rozrusznik milczy jakby umarł.
Prąd jest, aku w porządku i wszystko działa w jak najlepszym porządku, oprócz rozrusznika. Dopiero po kilkukrotnym przekręceniu klucza na zapłon (próbach uruchomienia rozrusznika), tenże zaskakuje jak gdyby nic, kręci normalnie i odpala bez problemu.
Miał ktoś/spotkał się z takim problemem? Nie wiem gdzie szukać ewentualnej usterki, bo jak dla mnie jest ona dziwna. |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 2 Lip 2011, 12:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 22 Cze 2011, 10:40
|
|
|
Było pisane (ja pisałem kilka razy) jak sprawdzić rozrusznik (uruchomić na "krótko"), i jak przekręcasz kluczyk i jest cisza, to podnosisz maskę puszczasz na krótko i już wiesz czy elektryka w aucie, czy rozrusznik,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 22 Cze 2011, 11:21
|
|
|
Oj nieuważnie przeczytałeś. Gdyby to było tak banalne to bym Wam "gitary" nie zawracał.
O przypomniało mi się. Wcześniej nie było dodatkowych "zdarzeń" w związku z milczeniem rozrusznika i jego zadziałaniem. Dziś po odpaleniu i wejściu na wysokie obroty, po kilku sekundach, jak zwykle, zaczęły opadać ale pierwszy raz do tego stopnia iż myślałem, że zaraz zgaśnie, jednak podniosły się do swojego "dźwięku (nie mam obrotka). Po kilkunastu sekundach jałowej pracy ruszyłem i...zgasł. Zaskoczył mnie całkowicie. Odpalenie ponowne nie stanowiło już najmniejszego problemu a jazda i praca silnika była jak najbardziej normalna. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 22 Cze 2011, 11:36
|
|
|
Docio napisał/a: | Oj nieuważnie przeczytałeś. Gdyby to było tak banalne to bym Wam "gitary" nie zawracał. | No możliwe, jak dla mnie jak rozrusznik milczy co jakiś czas, to przygotować starter na krótko (kawałek przewodu odpowiedni) i jak problem się pojawia sprawdzamy,,, i idziemy w instalacje albo w rozrusznik - prostszego i pewniejszego sposobu nie ma,,, można co najwyżej zgadywać czemu deszcz mu szkodzi,,, |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 22 Cze 2011, 13:09
|
|
|
Wybacz ale to nielogiczne. Gdyby rozrusznik był walnięty to szwankowałby niezależnie od okoliczności. Albo coś działa, albo nie. Dlatego się pytałem, czy ktoś miał już do czynienia z takim problemem bo to może być kostka przy stacyjce, styki/łącza przy rozruszniku, sterowanie elektryką, jakiś przekaźnik lub zgoła coś zupełnie innego. Jak ktoś wie to oszczędzi mi roboty, której i tak nie zrobię, bo nie warto. W końcu i tak zaskakuje. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 22 Cze 2011, 13:21
|
|
|
No deszcz na zewnątrz ma wypływ na kostkę stacyjki wewnątrz,,, musi Ci nieźle gdzieś cieknąc,,, podaje Ci sprawdzony sposób, bo jak przekręcisz kluczyk i jest cisza to jak zrobisz zwarcie na automacie to się możesz zdziwić, bo też będzie cisza i się okaże że jednak woda rozrusznikowi szkodzi,,, skoro rozrusznik jest sprawny, to masz tylko kostkę stacyjki - tam nic innego nie ma po drodze,,, |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 2 Lip 2011, 10:22
|
|
|
Posłuchałem rady, poszperałem na forum, znalazłem rozwiązanie "na krótko" i nasuwa się jeden wniosek - bendix.
Rozrusznik jednak nie okazał się "martwy" gdyż każdorazowo kreci po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Natomiast bendix nie działa.
Teraz poszukałbym o wymianie bendixu ale... JoeMix podpowiedz a może i kto inny życzliwy. Jestem osobą niepełnosprawną z problemem kręgosłupa. Nachylanie się jest bardzo uciążliwe i w związku z tym mam pytanie. Czy można bez większych problemów wykręcić rozrusznik bez kanału? Czy można wymienić sam bendix, czy też trzeba oddać do naprawy?
Pytam, bo może się okazać, że nie będę sam w stanie go zdemontować oraz, że naprawa będzie mniej opłacalna od wymiany na jakąś używkę. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 2 Lip 2011, 10:36
|
|
|
Od demontażu rozrusznika na upartego nie trzeba auta podnosić, odłączasz akumulator, kładziesz się pod autem od przodu głowa pod silnik u odkręcasz 2 lub 3 śruby i rozrusznik masz na ziemi,,, wcześniej odłączasz jeszcze przewody (gruby na śrubę i cienki często na wsuwkę) od rozrusznika - jak Ci wygodniej od góry czy od dołu,,,
Bendix czyli trybik ze szkiełkiem który wysuwa się z rozrusznika i zazębia o koło zamachowe,,, - żeby się do niego dostać trzeba rozrusznik rozebrać. |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 2 Lip 2011, 10:48
|
|
|
Dzięki. Wniosek prosty - kupić używkę, odpalić na pych i na warsztat. |
|
|
|
 |
portier
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Mateusz
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 11:05
|
|
|
znalezc firme ktora regeneruje rozruszniki (najlepiej taką która zajmuje sie wyłącznie rozrusznikami i alternatorami), odpalić na pych i pojechać do tej firmy.
bo nie wiadomo jaką używkę tak naprawdę się kupi. A Twoj otworzą, oglądną i wymienią co trzeba - koszt do 200zl a że to wawa to do 2x0zł:) |
|
|
|
 |
matrix-1990

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 11:40
|
|
|
Docio, ktoś sprzedaje tanio na naszej giełdzie rozrusznik po regeneracji |
|
 |
Docio

|
Wysłany: 2 Lip 2011, 12:07
|
|
|
matrix-1990 napisał/a: | Docio, ktoś sprzedaje tanio na naszej giełdzie rozrusznik po regeneracji |
Sprzedany |
|
|
|
 |
karino
Wersja: Basic
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 2 Lip 2011, 17:01
|
|
|
Na alledrogo maja za 100 zl po regeneracji z gwarancja. |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 3 Lip 2011, 06:32
|
|
|
Wysłałem do nich zapytanie ile jest tej gwarancji abym po zakupie nie stresował się, że jest - pisemna rozruchowa 14-cie dni.
Znalazłem drugi za 90,- gwarancja 6mcy ale ani słowa o regeneracji. Też wysłałem zapytanie.
Trzeci za 120 miał już wszystkie informacje. |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
|
Wysłany: 3 Lip 2011, 13:06
|
|
|
leży mi rozrusznik.. wyślę ci go za pobraniem, wsadzisz sobie bendix i bedzie jak nowy. |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 3 Lip 2011, 19:41
|
|
|
szynszyl napisał/a: | leży mi rozrusznik.. wyślę ci go za pobraniem, wsadzisz sobie bendix i bedzie jak nowy. |
Rozrusznik u mnie działa. To właśnie bendix padł. |
|
|
|
 |
marian

Silnik: 1.1i/50KM
Imię: mariusz
Wiek: 43 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 183 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 4 Lip 2011, 19:51
|
|
|
idź do sklepu,kup bendiks,wykręć rozrusznik z auta i wymień bendiks jak juz będziesz miał co trzeba zapytaj na forum to ci podpowiedzą co i jak rozkręcić w rozruszniku ale to nić trudnego:
*odkręcasz z tyłu rozrusznika taką osłonke na śrubakret krzyżak i wysuwasz zawleczkę na wałku
*odkręcasz dwie szpile na klucz 8 i wyciągasz je
*teraz ostrożnie zdejmujęsz tą część ze szczotkami one sa na sprężynkach to powyskakują ale to nie problem można je potem powkładać
*elektromagnes też musisz chyba odkręcić ale nie jestem pewien nieraz da się to zrobić bez odkręcania tego elementu
i teraz zdejmujesz tą część,która okala zębatke i masz bendiks na wierzchu
Chyba można to zrobić bez wyciągania szczotek ale z praktyki wiem że jest trudniej bo trzeba bardziej uważać żeby wirnik się nie wysunął a przy okazji sprawdzić ich stan |
_________________ nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą,bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 4 Lip 2011, 22:55
|
|
|
Marian rozrusznik po regeneracji już jedzie do mnie. Sam bendix w sklepie kosztuje ok 70zł, za cały rozrusznik dałem 100zł. Sasiedzi mnie pchną i podjadę na warsztat. Tam mi wymienią za 50zł bo sam nie dam rady się tyle nachylać a na pewno nie położę się na mokrej i zimnej ziemi aby go samemu odkręcić.
Niemniej serdecznie dziękuję za rady i instruktaż. |
|
|
|
 |
Docio

|
Wysłany: 10 Lip 2011, 10:33
|
|
|
No i sprawa się wyjaśniła. Rozrusznik okazał się sprawny ale aku padnięty. Dziwne bo nie dawał oznak rozładowania. Muszę uszczelnić szparę pomiędzy klapą a budą bo tamtędy potrafi mi deszczówka się wkraść i możliwe, że robi jakieś zwarcie. |
|
|
|
 |
|