[MK3] Problem: silnik gaśnie zaraz po odpaleniu |
Autor |
Wiadomość |
perzo02
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Inna
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 16:18 [MK3] Problem: silnik gaśnie zaraz po odpaleniu
|
|
|
Witam mam problem z moją fiestką. Na forum znalazłem kilka podobnych tematów ,ale żaden do końca nie pasował.
Od jakiegoś czasu ,gdy odpalam silnik on po 2 sekundach gaśnie czasem nawet szybciej.Gdy dodam lekko gazu silnik pracuje. Gdy pojeżdżę trochę i zapale na nowo zapala ,ale pracuje na niskich obrotach, czasem gaśnie.Nie wiem jakie to są obroty , ponieważ nie mam obrotomierza , ale na pewno za niskie. Często wtedy szarpie. Zdarza się też , że gaśnie w czasie jazdy , gdy wrzucę na luz. Widziałem dziesiątki propozycji co trzeba wymienić wyczyścić itd ,ale to mój pierwszy samochód i nie mam nawet pojęcia , gdzie są te wszystkie vss,y czy silniki krokowe. Dlatego jak dacie mi odpowiedź co to może być dalej będę wałkował forum w poszukiwaniu jak to znaleźć i jak sprawdzić czy to jest sprawne.
Fiestka jest z 95r. mk3 z silnikiem 1.1 na monowtrysku.
Pewnie to jest po za tematem ,ale na kilka dni przed ujawnieniem się tych problemów zacząłem mieć problemy ze skrzynią biegów. 2 i 3 bieg czasem nie wchodzą i muszę odchylać drążek delikatnie w prawo i dopiero popchnąć ,aby bieg wskoczył.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny tych problemów.
[edit] Jest co raz gorzej. Ruszyłem spod domu (odpalił bez dodawania gazu) przejechałem około 5 km bez problemów. Na miejscu stałem około 2 minuty bez gaszenia silnika. wycofałem się z parkingu dojechałem do 1 skrzyżowania... no i zdechł. uruchomiłem ponownie i jadę. Zaczęło szarpać silnikiem , w porządku było tylko na wysokich obrotach (za wysokich jak na normalną jazdę po mieście). Przy dojeżdżaniu do każdego skrzyżowania (i nie tylko) gasł. Ledwo dojechałem do domu. Pomocy! |
|
|
|
 |
piotrek080292

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Piotrek
Wiek: 33 Dołączył: 26 Sty 2011 Posty: 55 Skąd: Kamienna Góra
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 17:25
|
|
|
Myśle ze warto byłoby sprawdzic czujnik położenia przepustnicy. Nie jest to zbyt trudne i napewno dasz sobie z tym rade.
Jak będziesz chciał to moge podesłac Ci zdjecia gdzie ten czujnik sie znajduje. |
|
|
|
 |
perzo02
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 17:48
|
|
|
to bardzo bym prosił. i jak go sprawdzić powinien mieć jakąś konkretną rezystancję lub napięcie? |
|
|
|
 |
Blackknight88

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: Inny
Imię: Karol
|
Wysłany: 17 Maj 2011, 22:00
|
|
|
Dla mnie to wygląda problem z silniczkiem krokowym. To on jest przecież od tego by po odpaleniu odchylić swym bolcem dźwigienkę przepustnicy i ustawić to "ssanie". Może są po prostu zaśniedziałe styki w środku, brudny jest albo coś nie łączy.
Zresztą patrząc co z krokowcem można się także CPP przyjrzeć.
Wszystko jest tutaj : http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=46830 |
_________________ .:Aktualnie poruszam się Seatem Ibizą II FL 1.9TDI 2000r. :.
.:Projektowanie w programie MaterCAM - toczenie, frezowanie:.
.:Programowanie sterowników PLC:.
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:. |
|
|
|
 |
perzo02
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 16:56
|
|
|
teraz inne pytanie... otóż dzisiaj jechałem ,nagle totalny spadek mocy na środku skrzyżowania. dodałem gazu zatrzęsło samochodem, wielki huk i samochód zaczął jechać ale z wielkim rykiem. zjechałem na parking kładę się pod auto i co widzę? rura wydechowa w 2 częściach. Przerwa zaraz za 1 tłumikiem. Wygląda mi na to że miałem zapchany wydech , rura skorodowana i rozwaliło ją pod ciśnieniem. Czy wcześniejsze objawy mogły być powodem przytkania wydechu? |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 18 Maj 2011, 19:10
|
|
|
perzo02 napisał/a: | Czy wcześniejsze objawy mogły być powodem przytkania wydechu? | Jak najbardziej |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
brewa7

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Aleksander
|
Wysłany: 23 Maj 2011, 12:17
|
|
|
Nie wiem, ale mój też czasem gaśnie, ale to jest spowodowane tym że jest nie dogrzany i jak obroty schodzą do jałowych to może załącza się oszczędzacz paliwa i on jeszcze zmniejszać może ilość podawnego paliwa do silnika. |
_________________ Była: MK3
Jest: P206
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.