[MK6] Kontrolowane i niekontrolowane poślizgi na śniegu |
Autor |
Wiadomość |
grooby

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Sport
Silnik: 1.6TDCi/90KM
Imię: Adrian
|
Wysłany: 15 Gru 2010, 22:23 [MK6] Kontrolowane i niekontrolowane poślizgi na śniegu
|
|
|
Podczas jazdy bokiem po śniegu lub podczas jakiegoś niekontrolowanego poślizgu na śniegu czasami zapala mi się żółta kontrola od silnika i wyświetla komunikat "Uszkodzenie(bądź usterka) układu silnika". Po wyłączeniu i włączeniu silnika wszytko jest ok, komunikat znika. Czy komunikat ten sugeruje to że wpadł w poślizg czy nastąpiło jakieś przeciążenie, czy jest to może jakaś faktyczna usterka silnika. Samochód jeździ normalnie, jednak martwi mnie to troszkę. Czy wam też coś takiego się przytrafiło? |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 28 Sty 2011, 18:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

Wersja: Ambiente
Silnik: 1.6Duratec 100KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 26 Kwi 2007 Posty: 8085 Skąd: WawaTeam/Praga
|
Wysłany: 15 Gru 2010, 22:46
|
|
|
Ja co prawda mam benzynę 1,25 ale nigdy mi się nie zdarzył objaw opisany przez Ciebie... Chyba musi coś być "nie tak"... |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
F16 w obiektywie Krzyśka Palińskiego
 |
|
|
|
 |
fiesta88
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 15 Gru 2010, 23:05
|
|
|
jedz i podeponij pod kompa bedziesz wtedy wiedziec co mu dolega,
mozna gdybac, np moze chodzic o to ze auto wtedy dostaje mniej powietrza i kotrys z 4 czujnikow zaczyna swirowac wywalajc blad. jak odpalasz znowu i jedziesz prosto bez sligow bokiem auto dostaje powietrze ok i jest cacy ale to taka moja mała teza. |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 15 Gru 2010, 23:10
|
|
|
fiesta88 napisał/a: | np moze chodzic o to ze auto wtedy dostaje mniej powietrza i kotrys z 4 czujnikow zaczyna swirowac wywalajc blad. | Szczerze watpię w taką teorie, silnik zasysa powietrze niezależnie od kierunku jazdy, gdyby Twoja teoria miała sens, to co by było podczas jazdy na wstecznym |
_________________ BARDZO PROSZĘ O NIE MĘCZENIE MNIE NA PW (ANI PRZEZ GG) PROŚBAMI DORADZENIA W SPRAWIE ZAKUPU AUTA (ANI W SPRAWACH MECHANIKI/ELEKTRYKI OGÓLNEJ I CAR AUDIO), NIE ZNAM SIĘ I MAM JUŻ DOŚĆ PISANIA TEGO KAŻDEMU!!! OD TEGO SĄ TEMATY W DZIALE "PRZED ZAKUPEM (ORAZ MECHANIKA/ELEKTRYKA/CAR AUDIO)"!!! DZIĘKUJĘ, DOBRANOC...
 |
|
|
|
 |
fiesta88
Model: Ford Fiesta Mk6`03
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 15 Gru 2010, 23:33
|
|
|
dlatego trzeba jechac na kompa |
|
|
|
 |
grooby

|
Wysłany: 15 Gru 2010, 23:45
|
|
|
Nieszczęsne komputery, mam złe doświadczenie Ale chyba nie mam wyboru. A jeszcze taka sprawa: ponieważ kontrolka świec żarowych nie raczy się zapalić przy odpalaniu silnika, zdarzyło się tylko 3 razy kiedy się zapaliła przez czas 4 miesięcy(jeżdżę autkiem codziennie, żeby nie było wątpliwości) Jaka może być tego przyczyna? Co to oznacza? |
|
 |
Neo178
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mariusz
Wiek: 35 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 322 Skąd: Bełchatów/Łódź
|
Wysłany: 15 Gru 2010, 23:47
|
|
|
grooby, temat był wałkowany i w instrukcji ponoć to pisze (nie wiem bo nie mam klekota). Kontrolka od świec żarowych zapala się poniżej -5st C |
|
|
|
 |
grooby

|
Wysłany: 15 Gru 2010, 23:51
|
|
|
No tylko ostatnio było grooobo poniżej -5 C* i jakoś nie raczyła. Ale dzisiaj faktycznie przy - 10C* akurat się zapaliła. Jestem nowy wybacz nie zdążyłem wyczytać;-) Dzięki za odp. Ojciec ma suzuki i pali mu się cały czas i jest bardzo przerażony z tego powodu że mi się nie pali ta lampka |
|
 |
Neo178
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Mariusz
Wiek: 35 Dołączył: 17 Maj 2008 Posty: 322 Skąd: Bełchatów/Łódź
|
Wysłany: 16 Gru 2010, 06:32
|
|
|
grooby, spoko, teraz dopiero zauważyłem, że wczoraj się zarejestrowałeś |
|
|
|
 |
Ziomek

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 37 Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 67 Skąd: okolice Mielca
|
Wysłany: 16 Gru 2010, 14:34
|
|
|
Dawno temu jak jeszcze prawka nie miałem to tukłem się po polnych drogach maluchem(znaczy fiatem 126p jakby ktoś nie pamiętał), tam przy ostrzejszych zakrętach zapalała mi się kontrolka oleju po czym gasła nie wiem, nie znam się, być może głupotę pisze sam nie mam takiego problemu ale może faktycznie jakiś płyn podlewa jakiś czujnik przy dużych przeciążeniach |
_________________ Był 126p,
CC,
Fiesta,
Mondeo,
jest CCCO 80 w klekocie i A6 z BiT i LPG |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 16 Gru 2010, 15:12
|
|
|
Ziomek napisał/a: | maluchem(znaczy fiatem 126p jakby ktoś nie pamiętał), tam przy ostrzejszych zakrętach zapalała mi się kontrolka oleju po czym gasła nie wiem, nie znam się, | Zbyt niski poziom oleju sygnalizowała Ci... |
 |
|
|
|
 |
Ziomek

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wiek: 37 Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 67 Skąd: okolice Mielca
|
Wysłany: 16 Gru 2010, 15:18
|
|
|
Parzych, wiem ale poziom oleju był w normie. |
_________________ Był 126p,
CC,
Fiesta,
Mondeo,
jest CCCO 80 w klekocie i A6 z BiT i LPG |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 16 Gru 2010, 23:51
|
|
|
Maluchy tak maają... |
 |
|
|
|
 |
sledge

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Family
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 17 Gru 2010, 22:39
|
|
|
A może olej w silniku się przelewa na jedną, zewnętrzną stronę i komputer komunikuje jego niedobór "owym" komunikatem o awarii silnika? |
_________________ Navigarre necesse est
wisienka
http://www.fiestaklubpols...hlight=wi%B6nia |
|
|
|
 |
Parzych
Prince of Biłgoraj 2012

|
Wysłany: 17 Gru 2010, 23:23
|
|
|
sledge napisał/a: | A może olej w silniku się przelewa na jedną, zewnętrzną stronę i komputer komunikuje jego niedobór "owym" komunikatem o awarii silnika? | Byłoby to co najmniej dziwne zjawisko... |
 |
|
|
|
 |
|