[MK3] Świecąca się kontrolka od hamulca ręcznego |
Autor |
Wiadomość |
Mościak

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Kamil
|
Wysłany: 4 Gru 2010, 15:52 [MK3] Świecąca się kontrolka od hamulca ręcznego
|
|
|
Witam.
Wczoraj wracając wieczorem z pracy, zapaliła mi się kontrolka od hamulca ręcznego. Miałem tak już kiedyś, więc pomyślałem, że muszę dolać płynu hamulcowego. Ku mojemu zdziwieniu, poziom płynu jest pomiędzy MIN a MAX, więc to nie to, a kontrolka nie chce zgasnąć. Bawiłem się ręcznym, myślałem, że to może on gdzieś tam nie zaskoczył, ale nic z tego. Może lampka się zapaliła przez słaby hamulec ręczny? Bo jest naprawdę słaby... |
_________________ 1.1i 55km |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 5 Gru 2010, 18:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 4 Gru 2010, 16:41
|
|
|
Zdejmij przewód z korka zbiorniczka płynu na pompie - wykluczysz zatopienie pływaka, zdejmij przewód z czujnika przy dźwigni ręcznego - wykluczysz uszkodzenie czujnika,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
CzaRmaX

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Paweł
|
Wysłany: 4 Gru 2010, 17:19
|
|
|
A może mu się jakieś zwarcie zrobiło przy trzymadełku i lampka się jarzy cały czas. Chociaż by kolega napisał kiedy mu się zapaliło - czy po spuszczeniu oczywiście z ręcznego - "CICHO ZBOCZEŃCY", czy może w czasie jazdy (na całego) .
JoeMix napisał/a: | Zdejmij przewód z korka zbiorniczka płynu na pompie - wykluczysz zatopienie pływaka, zdejmij przewód z czujnika przy dźwigni ręcznego - wykluczysz uszkodzenie czujnika,,, |
A najlepszy sposób to niech wyjmie kluczyk ze stacyjki i problem sam zniknie . Sorry Joe ale mam w ten weekend jakieś nastawienie humorystyczno - złośliwe Chyba mi zwoje lekko zmarzły |
_________________ Każdy powinien mieć taki dupowóz z załącznikami. Życzę Wam tego pod choinką ja wraz z moją Fieściną
 |
|
|
|
 |
Mościak

|
Wysłany: 4 Gru 2010, 20:04
|
|
|
Podczas jazdy się zapaliło, spuściłem z ręcznego (:P), zgasło i po 15 sekundach zapaliło się. Sprawdzę tak jak mówił Joe wieczorkiem |
|
|
|
 |
Kristoph

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 4 Gru 2010, 20:10
|
|
|
To nie spuszczaj z ręcznego:D za mocno na ten pstryczek Może go uszkodziłeś lub dostał wody etc. Spróbuj może go potraktować ciepłem a potem kontakt-s (taki środek do konserwacji elektryki i styków).
Ja też się kiedyś cały dzień głowiłem co i jak z kontrolką - a okazało się że kawałek jakiegoś przewodu zablokował się tam w szczelinie i pomimo, że wszystko wskazywało na to że już opuściłem dobrze ręczny(do samego dołu) to ciągle mi świeciło, lub zaczynało migać podczas jazdy.
Popatrz tam dobrze bo może to jakaś pierdoła. |
_________________ 3 FORDY W RODZINIE ZOBOWIĄZUJĄ... |
|
|
|
 |
Mościak

|
Wysłany: 5 Gru 2010, 12:34
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Zdejmij przewód z korka zbiorniczka płynu na pompie - wykluczysz zatopienie pływaka, zdejmij przewód z czujnika przy dźwigni ręcznego - wykluczysz uszkodzenie czujnika,,, | Zrobiłem tak jak mówisz, dalej świeci. Co ciekawe, jak zaciągam ręczny, to kontrolka pali się mocno, jak go opuszczam do końca, to minimalnie gaśnie |
|
|
|
 |
Maki

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 15:40
|
|
|
Masz gdzieś zwarcie. Szukaj gdzie ci się przewód od ręcznego przetarł. |
_________________ Skoda Fabia Combi 1,4L 50kW |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 5 Gru 2010, 18:41
|
|
|
Mościak napisał/a: | Co ciekawe, jak zaciągam ręczny, to kontrolka pali się mocno, jak go opuszczam do końca, to minimalnie gaśnie | Stawiam na zwarcie do masy na przewodzie kontrolka-czujnik ręcznego. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Mościak

|
Wysłany: 6 Gru 2010, 12:39
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Mościak napisał/a: | Co ciekawe, jak zaciągam ręczny, to kontrolka pali się mocno, jak go opuszczam do końca, to minimalnie gaśnie | Stawiam na zwarcie do masy na przewodzie kontrolka-czujnik ręcznego. | Może być, bo na chwilę zgasła, ale ponownie się zapaliła podczas jazdy. Trzeba będzie pogrzebać |
|
|
|
 |
piotrmaraj
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Imię: Piotrek
|
Wysłany: 6 Gru 2010, 22:45
|
|
|
Panowie ja podobnie mialem ostatnio z kontrolka kierunkowskazu ze sie caly czas swiecila ale slabiutko bardzo. okazalo sie ze masa byla zardzewiala i nie bylo styku dobrego. przeczyscilem styki i wrocilo wszystko do normy.:) |
_________________ Piotrek Bordo Fieścinka |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 8 Gru 2010, 19:36
|
|
|
piotrmaraj napisał/a: | Panowie ja podobnie mialem ostatnio z kontrolka kierunkowskazu ze sie caly czas swiecila ale slabiutko bardzo. okazalo sie ze masa byla zardzewiala i nie bylo styku dobrego. przeczyscilem styki i wrocilo wszystko do normy.:) | A co ma wspólnego ręczny z kierunkami? Jedyna rzecz co łączy obie te rzeczy to to że obie kontrolki mają takie same żarówki... Co do ręcznego, to ewidentnie uszkodzony włącznik albo kabel do niego. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
|