|
[MK3] Pytanie o licznik |
Autor |
Wiadomość |
matrix-1990

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
|
Wysłany: 10 Paź 2010, 16:39 [MK3] Pytanie o licznik
|
|
|
Witam, szykuję mały projekcik pod FAQ tylko jeszcze nie wiadomo czy wypali, mam takie pytanie. W prędkościomierzu wokół ośki jest tak jakby "nawinięta" miedziana blaszka (podejrzewam, że to coś w rodzaju cewki, ale nie jestem pewien). Co to jest i czy da się to jakoś usunąć, tak żeby prędkościomierz działał? Albo jakoś zamienić to czymś innym w innym miejscu?
Sorki, że fotki takie niebardzo, ale lepszej ostrości już nie mógł wyłapać aparat |
Ostatnio zmieniony przez bidżej 10 Paź 2010, 16:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 10 Paź 2010, 16:57
|
|
|
to jest zwykła sprężyna. prędkościomierz jest napędzany linką, która podczepiona jest pod magnes. obracający się magnes powoduje przekręcanie takiego śmiesznego talerzyka połączonego bezpośrednio ze wskazówką, a sprężyna ten obrót kontruje. jest to zgrane w taki sposób, że jak ruszysz sprężynę, to spieprzysz prędkościomierz. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
matrix-1990

|
Wysłany: 10 Paź 2010, 17:23
|
|
|
dobra czyli rozumiem, że sprężynka ma jakąś swoją tam siłę sprężystości z którą cofa wskazówkę i jeśli nie będzie taka sama to będzie licznik przekłamywał, ale możnaby było bez rozciągania (psucia) sprężynki ją odczepić i zamocowac w innym miejscu, np na ośce bliżej tego "talerzyka"? |
|
|
|
 |
bidżej

|
|
|
|
 |
matrix-1990

|
Wysłany: 10 Paź 2010, 17:33
|
|
|
to do dupy troche, pomyśle jeszcze nad innym sposobem, coś takiego mi się marzyło
można zamknąć |
Ostatnio zmieniony przez matrix-1990 10 Paź 2010, 17:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 10 Paź 2010, 17:35
|
|
|
nie tylko Tobie
jak dobrze umieścisz diodkę (albo dwie), to sprężyna nie powinna przeszkadzać... |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 10 Paź 2010, 21:12
|
|
|
Prędkościomierz dziala tak ze zazwyczaj linka napędza niewielki magnes,,, ten się kręci w środku jest igła (albo na zewnątrz jakiś cylinder) i teraz pole magnetyczne sprawia że ta igła w środku czy cylinder na zewnątrz chce sie obracać razem z magnesem, a TA sprężynką właśnie mu to uniemożliwia,,, w dodatku cofając wskazówkę na zero po zatrzymaniu, jak sprężynki nie będzie to nawet przy niewielkim ruchu do przodu wskazówka poleci na koniec skali,,, i tam już zostanie, wróci dopiero jak auto lekko to tyłu ruszyć,,, jak coś ze spręzynka mnie tak, to licznik bewdzi kłamał jak zauwazyłeś,,,
Co do podświetlanej wskazówki,,, kwestia wskazówki to raz,,, a podświetlenie,,, w liczniku zazwyczaj jest troche miejsca, a diody LED teraz są naprawdę silne i niezbyt wielkie i da się takie coś zrobić, widziałem patent z wykorzystaniem diody laserowej umieszczonej w drugim końcu licznika, po drodze były 2 pryzmaty maleńkie, kierujące światło "w dziurkę",,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|