polepszenie odbioru radia |
Autor |
Wiadomość |
twix1992

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Grzesiek
Wiek: 33 Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 60 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 27 Wrz 2010, 20:51 polepszenie odbioru radia
|
|
|
mam pytanie czy da radę jakoś polepszyć odbiór radia? gdy stoję w miejscu i słucham radia to jest OK, ale gdy zacznę jechać to niektóre stację już słabo odbierają.
jest na to jakiś sposób? |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 27 Wrz 2010, 20:58
|
|
|
Dobra antena, dobrze założona i zestrojona,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 27 Wrz 2010, 20:58
|
|
|
To jest forum klubu Fiesty, a nie Regionalnego Kółka Ezoteryków i Wróżbitów ® - nikt nie będzie zgadywał jakie masz radio - a należałoby z przyzwoitości napisać coś oprócz "nie działa ... kiedy ..." & "czy da się to naprawić?"
Możesz mieć byle jakie i wtedy będzie łapało zakłócenia z układu zasilania. Auto na postoju = wolne obroty = brak szumów i całej reszty "dodatków". Co innego jak jedziesz. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27 Wrz 2010, 22:22
|
|
|
Mało tego na allegro http://allegro.pl/wzmacni...1231641722.html
Swoją drogą jeśli z anteną wszystko Ok to raczej chyba nie ma takiej potrzeby żeby coś kombinować chyba że jeździsz gdzieś gdzie jest naprawdę słaby odbiór. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
twix1992

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Grzesiek
Wiek: 33 Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 60 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: 29 Wrz 2010, 23:56
|
|
|
radio mam oryginalne z Forda 2014 |
_________________  |
|
|
|
 |
Docio

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Zbyszek
|
Wysłany: 10 Paź 2010, 11:00
|
|
|
Podepnę się pod temat, gdyż mam podobnie.
Nazwy radiomagnetofonu nie znalazłem, obudowa jest dość mocno porysowana a tym samym i naklejka na niej. Jedyne co udało mi się odcyfrować z nazwy to: ITS AR10.
Objawy są nieco dziwne. Stojąc lub jeżdżąc po mieście nie ma jakichkolwiek objawów. Oddalając się od miasta, już o jakieś 10km radio zaczyna trzeszczeć. Trzaski, regularne, stają się głośniejsze w miarę oddalania się i już od około 30km nie da rady słuchać.
Antenę mam chyba oryginalną, tuż nad przednia szybą na środku dachu. Taki cienki pręt ustawiany pod kątem w dodatku dość mocno "nadgryziony" przez czas. Połaczenia wszelkie sprawdziłem i są O.K.
Kiedyś, mając "malucha", miałem podobny objaw i pomogło podłączenie filtra lub kondensatora na zasilaniu od radia. Nie pamiętam bo to dość dawno było. Może i w tym przypadku by to pomogło jednak biorąc pod uwagę całą tę elektronikę mam wątpliwości, czy czegoś innego nie popsuję.
Macie może jakiś pomysł na to aby radiu przywrócić normalny głos?
[ Dodano: Pią Paź 22, 2010 11:39 ]
Wracam do tematu, bo może się komuś przydać.
Kilka dni po poprzednim poście radio zaczęło trzeszczeć już po odpaleniu. Trzeszczeć w stopniu uniemożliwiającym słuchanie. Na blokowym parkingu nastąpiłą wymiana informacji. Podmieniłem z sąsiadem przewody zapłonowe i...usterka zniknęła. Co więcej zniknęły też pewne niepokojące objawy pracy silnika. Przyjrzałem się swoim. Na pierwszy rzut oka całkiem niezłe. Oględziny przy nakładkach na świece ujawniły pęknięcia. Zaizolowałem dość ścisło początki nakłądek, ciasno naszły na świece, praca silnika się zdecydowanie poprawiła, radio nie trzeszczy. Wniosek - jutro jadę po nowe przewody. Teraz zastanawiam się też na świecami, czy warto sprawdzić i ewentualnie wymienić, czy nie zastanawiać i się i wymienić od ręki. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.