|
Jakie radio i głosniki |
Autor |
Wiadomość |
Adzi22

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 11:49 Jakie radio i głosniki
|
|
|
witam, na wstepie oznajmiam ze nie znam sie na elektronice mam proste pytanie, otóż mam 250zł potrzebuje radia i glosnikow do tyłu macie jakies propozycje
zdaje sobie sprawe co za te pieniadze moge kupic, wiec bez odpowiedzi typu "za taka kase to mozesz kupic radyjko do roweru" przegladalem allegro i znalazlem takie cos
radio
http://allegro.pl/item116...tronic_usb.html
oraz te radio tylko te radio nie ma zadnej firmy wiec domyslam sie ze to jakies chinskie gowno ( co przypuszczam mozna powiedziec o radiu powyzej )
http://allegro.pl/item116..._aux_pilot.html
I prosilbym a byscie mi dobrali 2 glosniki zeby gralo dawalo jakis bass z przodu w drzwiach mam 2 glosniki fabryczne bodajze Ford Fiesta 91r
Pytania z forum
Pierwszą rzeczą nad którą należy się zastanowić kupując głośniki do auta jest określenie własnych wymagań i możliwości ich realizacji. Konkretnie należy sobie odpowiedzieć na przykładowe pytania:
1. jakiej chcemy słuchać muzyki? kazdej w tym muzyki imprezowej
4. jakaka jakość brzmienia nas satysfakcjonuje? oczywiscie czysty dzwiek i w miare dobry bass
Dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
TSRules

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 4 Sie 2010, 15:02
|
|
|
Adzi22 napisał/a: | Pierwszą rzeczą nad którą należy się zastanowić kupując głośniki do auta jest określenie własnych wymagań i możliwości ich realizacji. Konkretnie należy sobie odpowiedzieć na przykładowe pytania:
1. jakiej chcemy słuchać muzyki? kazdej w tym muzyki imprezowej
4. jakaka jakość brzmienia nas satysfakcjonuje? oczywiscie czysty dzwiek i w miare dobry bass |
Przy tej kwocie to raczej głośniki "będą" ale nie wiem czy "grać"
Moja rada, kup używkę radio z cd za 100-150, na alledrogo, resztę przeznacz na jakieś głośniczki. Wersja dwa, chyba najlepsza, kup porządne radio a zostań przy głośnikach fabrycznych nie są takie złe przy dobrym radyjku a głośniki to se na gwiazdkę kupisz. To co pokazałeś na odnośnikach to chinol na dwa miechy, szkoda kasy, popoli ci się i tyle, a porządne radio na lata starczy. |
|
|
|
 |
Adzi22

|
Wysłany: 4 Sie 2010, 17:28
|
|
|
Chyba tak jak mowisz kupie lepsze radio, przy kompie mam glosniki creative + subwoofer dalem za nie z 100zł i jak bym mial taki dzwiek w samochodzie byłbym usatysfakcjonowany |
|
|
|
 |
Szymonnn
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Szymon
|
Wysłany: 5 Sie 2010, 14:20
|
|
|
Adzi22 kup sobie coś takiego:
http://allegro.pl/item117..._cd_mp3_gw.html
Świetne radyjko, robione prez niemców, 12 miecho gwarancji. Ostatnio kupowałem i montowałem je znajomemu. Naprawdę świetne radyjko. Super MP3 odtwarza. Jedyny minus to brak ramki takiej ozdobnej wokół radia, ale to drobnostka. Dużo moc, dużo funkcji. O jegoo jakościświadczy chocoażby waga bo jest ciężkie i to że ma wyjście na wzmacniacz, tubę. Z tyłu radia jest jescze taki maly wzmacniacz, zabezpieczający żeby się radio nie spaliło. Świetnie gra radyjko, poleam, A za pozostlaą kasę kupuj sobie glosniki Peyinga albo jakiejś innej firmy. I masz dobry i tani zestaw grający. |
_________________ "Nigdy nie mów, że coś jest dla mnie niemożliwe!"
 |
|
|
|
 |
Peedro
Klubowicz

Imię: Paweł
|
Wysłany: 5 Sie 2010, 20:54
|
|
|
Ja to bym wolał deczko doinwestować i zamiast brać się za niemieckie marketowe wytwory (medion/tevion), kupić jakąś dobrze utrzymaną używkę Sony/Pionner/Blaupunkt czy coś innego. Ja prawie 2 lata temu kupiłem używkę Soniaka z mp3 (modelu nie pamiętam) i gra bardzo dobrze. |
_________________ "Jeżeli wydaje ci się, że wszystko działa dobrze, na pewno coś przeoczyłeś."
Żaba - RIP |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 5 Sie 2010, 21:44
|
|
|
Peedro dobrze gada, polać mu!
W audio niestety trzeba kupe kasy wsadzić.. Jak chcesz dobry, czysty dźwięk.. to:
1. radio z wyższej półki (nie jakiś noname, typu: daleko, medion, tevion, pejing czy co tam jeszcze nowego wymyślili) używka nie zaszkodzi, dźwięku poprzedni właściciel raczej nie popsuł
2. głośniki tak jak wyżej, lepsza półka, nie ma co oszczędzać bo będziesz kupować dwa razy (popytaj ludzi, którzy kupili droższy sprzęt czy żałują)
3. wygłuszenie obowiązkowe tu zamkniesz się w 100zł na parę drzwi
Ja wolę nie liczyć ile włożyłem w audio, ale warto było, bass jest głęboki i mocny, bez skrzyń czy innych dupereli zajmujących miejsce w bagażnku |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
Szymonnn
|
Wysłany: 6 Sie 2010, 12:47
|
|
|
Oj tam chłopaki nie każdy musi mieć idealne i drogie car-audio, Adzi22 pisał że chce przeznaczyć 250zł i to jest kwota za jaką można stworzyć całkiem dobre solidne audio, dla zwykłego śmiertelnika wystarczające i będzie grało pare lat i to całkiem głośno i czysto, nie piszę idealnie ale całkiem, a że nie będzie głębokiego basu, to już taki "luksus" a że ktoś chce sobie robić profesjonalkę za droższe pieniądze, to ja to popieram, bo sam bym sobie takiego audio posłuchal, ale Adzi22 ma mk3 z 91r. to może niech nie inwestuje w audio tyle co wartość auta. No chyba że ma hopla na punkcie muzyki. No ale to jego decyzja. A co do używek to polecam, tylko trzeba uważać, bo czasem można się wkopać, najlepiej byloby odebrać osobiście, posłuchać i dopiero zapłacić, ale to nie jest takie łatwe bo czasem w okolicy nic nie ma takiego co nam pasuje...Ogółnie to jak radio będzie dobrej marki, to jedyne co się może sypnąć to laser do czytania plyt, bo reszta to nie ma tak łątwo się zespuć.
Peedro napisał/a: | niemieckie marketowe wytwory (medion/tevion), |
Te niemieckie marketowe wytwory są całkiem dobre, mam kino domowe Mediona za 100zł, a jestem z niego bardzo zadowolony już od 3 lat. Szczególnie z suba. Ogólnie to tak zasilacz waży z 1,5kg, wiec trochę miedzi w sobie ma to jeden plus. Drugi plus to mocny wzmacniacz w subie i dobre wykonanie suba. Co do głośników pozostałych to do filmów by mi wystarczyły, ale słucham dużo muzyki to zrobiłem sobie 2 kolumny.
Obudowy drewniane z 40cm mają wysokości, zamontowałęm bass-reflexy, po 2 głośniki w kolumnach, jeden o dużej średnicy, coś w stylu basowego, ale nie jest to typowy basowy, a drugi średniotonowy z szyjką do wysokich tonów. Wszystko na grubych kablach, odpowiednio podłączone. Łączna moc tych kolum to 2x85WRMS i kolumny są podlączone pod wyjście dźwięku dwu kanałowego do DVD, a pozostałę głosniki ori od kina są połączone ze sobą po 2 i zosataje centralny. Te Pary są podlączone pod fronty wyjścia 5.1 Reary wyjście 5.1 są wolne dzięki temu cały czas mam dźwięk z 2kolumn i 4ori glosników od kina i sub. Do filmów z dżwiekiem przestrzennym sobie przełanczam na 5wszystko do 5.1. A muzyke to mam wszytsko na stereo, nie mam płytek z dźwiekiem przestrzennym. Do dekodera sa jeszcze podlączone 2chinche z suba, jako wyjscie głośników 2.0 +aktywny sub i dzięki temu mam dźwięk z kolum także na dekoderze. A dekoder znowu jest podłączony pod DVD Euro i dzieki temu mam na DVD lepszej jakości obraz, bo na deku jest taki korektor obrazu. Wszystko ładnie ciągnie, moc do poszczególnych głosników jest dobra, głośniki grają idealnie, nie odczuwam braku mocy na głosnikach, jak podglosze to 3/4 mocy to jest naprawde wystarczająco, tak jakby się stało pod głośnikiem estradowym na dyskotece. Do pelni mocy nie podgłaszam wszystkich, ale sprawdzałem je solo i wszystko czyściutko i bez żadnych szumow.
Ale głębi basu nie mam muszę pomyśleć nad jakiś subem średnicy głośnika chociaż z 30cm, bo teraz mam w subie jakiegoś 15cm, ale on nie jest dla mnie wystarczający. Co prawde jak wszystkie grają na te 3/4 to brat mi nieraz mówi żebym ściszył, bo w sąsiednim pokoju jak siedzi na kompie to mówi, że mu ręka z myszki podskakuje i mu kartki z biurka sią zswuwają i wogółe się krzesło i tzręsie. No zreztą mi też się cała podłoga, ściany i meble drgają. A sufit mam plyty gipsowe i gips na to, to na wszystkich lączeniach mam popękany lekko gips, a na skosie to mam takie pękniecie po całości o szerokości z 0,5mm. A byl jeszcze na łączeniach bandaż wzmacniający kładzony a i tak pękło.
A tak wracając jeszce do car audio, sąsiad ma golfa3 chyba jakieś r32 czy coś takiego, lakier perła i wogłe super zrobiony, a może mieć nawet muzykę cicho, ale sub słychać 50m dalej. Także dobre audio to dobre audio. Ale jeśli ktos chce poprostu do słuchania, a nie jest jakimś koneserem to wystarczy radio za 150zł i glośniki za 100zł. To tyle. |
 |
|
|
|
 |
TSRules

|
Wysłany: 6 Sie 2010, 13:22
|
|
|
Też myślę że w aucie nie ma co przepłacać, a w ogóle co oznacza dobre audio w aucie ? że ma głośno napier...dalać ? słucha się muzyki dla siebie czy przeszkadza się innym ? zimny łokieć style ? Jak chce sobie muzy w dobrej jakości posłuchać to se w domu można albo na dobrych słuchawkach żeby innym nie przeszkadzać, nie bądźmy dziećmi pola i łąki |
|
|
|
 |
Szymonnn
|
Wysłany: 6 Sie 2010, 14:43
|
|
|
TSRules napisał/a: | albo na dobrych słuchawkach żeby innym nie przeszkadzać |
Ostatnio w takie zainwestowałem, bo poźnym wieczorem nie wypada słuchać muzyki głośno .
Kupiłem takie nauszne, obszyte skórą, z wzbogaconym stereo, coś w kierunku dźwięku hi-fi, 5.1, mają chyba coś ok.100dB, ale to są nauszne, czyli głośnik w dystansie od ucha, a nie w środku ucha, to ta moc się trochę inaczej przekłada na głośność niż w dousznych są cichsze, ale za to dużo czystszy dźwięk i wygodniejsze. Na basach to nawet się rozchylają na boki, niezły skok membrany musza mieć, jak to średnica ok.2-3cm. Ale ja tam na słuchawkach "na maxa" nigdy muzy nie slucham szkoda uszu, muszą starczyć na cale życie. Zresztą muza ma grać, brzmieć, a nie ogłuszać. |
 |
|
|
|
 |
Adzi22

|
|
|
|
 |
Szymonnn
|
Wysłany: 10 Sie 2010, 11:04
|
|
|
Ja osobiście kupiłbym coś takiego:
http://allegro.pl/item117...super_cena.html
lub
http://allegro.pl/item118...w_wa_od_ss.html
Uważam, że Pioneer, czy Magnat to jednak lepsze firmy niż Boschmann, a po za tym uważam, że trójdrożność w głośniku eliptycznym, jeszcze może być, ale w zwykłym okrągłym to porażka, zresztą nawet jak bym kupował elipsę to też bym chyba brał dwudrożną. Ale i tak najlepszy dźwięk uzyskamy przy jednodrożnym głośniku+odzielny tweeter. |
 |
|
|
|
 |
TSRules

|
Wysłany: 10 Sie 2010, 11:22
|
|
|
aż się zdziwiłem że pioneery do 120zł się zmieszczą, kolega nie zauważył że za sztukę 100pln |
|
|
|
 |
lucash

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
|
Wysłany: 10 Sie 2010, 11:44
|
|
|
Dołóż te kilka dych i kup coś co zagra i będzie odseparowanym zestawem. Nie pchaj się w żadne "buszmeny", strata kasy.
Polecam dołożyć do czegoś takiego:
http://allegro.pl/item117...taw_165_mm.html
Chwalony zestawik, z którego będziesz mega zadowolony, biorąc pod uwagę Twoje poprzednie typy
Pozdr |
_________________ T I S
e-T I S
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.
----
Focus 1.8 TDCi
Fiesta 1.4 TDCi |
|
|
|
 |
Pablos
|
Wysłany: 10 Sie 2010, 12:20
|
|
|
Nie ma co wydawać kasy na te tanie zestawy... Tak jak tutaj radzą kup najpierw dobre radyjko bo to podstawa... Jak mój ojciec kupił fieste miała jakiegoś kaseciaka AIWA z wyjściem na zmieniarkę i line in na mp3... najgorszym były 2 głośniki 6x9 Magnata Jak wiedzą ci którzy mają troszkę lepszy sprzęt w autach elipsy w półce to nie najlepszy pomysł.... też chciałem się ładować w peyinga czy mediona... ale trafiło mi się radyjko Pioneer DEH-1900R, co prawda bez mp3 ale daje rade. Kilka dni temu kupiłem skrzynie Magnat Edition B30 ze wzmakiem i teraz to dopiero gra dobrym basem... teraz myślę nad przodem oczywiście system odseparowany... tweetery docelowo w słupki.... nie ma co wydawać na cały zestaw od razu skoro można to skompletować powoli, kiedy trafia sie kasa to przemyśleć
to na tyle pozdrawiam sorka za rozpisanie się |
Ostatnio zmieniony przez Pablos 9 Gru 2010, 08:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Szymonnn
|
Wysłany: 10 Sie 2010, 12:44
|
|
|
TSRules napisał/a: | aż się zdziwiłem że pioneery do 120zł się zmieszczą, kolega nie zauważył że za sztukę 100pln |
No faktycznie za duża okazja by była, nie przylukałem że za sztukę, większość jest za komplet... |
 |
|
|
|
 |
DemptD
Moderator

Wersja: Trend
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Jacek
Wiek: 35 Dołączył: 11 Lis 2007 Posty: 2231 Skąd: Piekary Śląskie
|
Wysłany: 10 Sie 2010, 13:43
|
|
|
dobra spoko, ale kolega jest na 100% pewny ze chcesz 165mm do przodu? bo będzie mieć trochę rzeźby przecież można dołożyć trochę i kupić odseparowanego Alpine'a a nie jakiś noname który padł wcześniej
139zł+przesyłka http://allegro.pl/item117...l_promocja.html |
_________________ ...you're right your car is better, but it doesn't have a soul...
Czerwono-czarna® |
|
|
|
 |
Szymonnn
|
Wysłany: 10 Sie 2010, 19:00
|
|
|
DemptD napisał/a: | dobra spoko, ale kolega jest na 100% pewny ze chcesz 165mm do przodu? bo będzie mieć trochę rzeźby |
Kolega Adzi22 szukał głośników na tylną półkę, a nie na przód. Zakupił zestaw odseparowany Boschmanna. 2x13cm+tweetery. |
 |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|