Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

[MK3] Małe czarne piekiełko
Autor Wiadomość
Miner 

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Michał
Wysłany: 6 Cze 2010, 11:24   [MK3] Małe czarne piekiełko

1. NICK: Miner
2. IMIĘ: Michał
3. MODEL: Ford Fiesta
4. WERSJA: Sound
5. ROCZNIK: MK3, 1992
6. SILNIK: 1.1i 50KM
7. OPIS AUTA: Kupiony w 2008 roku po maturze. Byłem kompletnie zielony, nie znałem się na niczym ani nie miałem się kogo poradzić i poprosić o pomoc w zakupie. Kupiłem samochód jak baba - ładny, czarny i mieścił się w kwocie (wstyd się przyznawać :D ), jak się potem okazało kompletna ruina. Jednocześnie zacząłem studia na kierunku budowa maszyn i zacząłem się interesować techniką, motoryzacją i rzeźbić moją fiestkę. Żal było mi ją sprzedać czy zezłomować bo to pamiątka po ojcu no i tak to się ciągnie do dziś :D Po zakupie wymieniłem prawie całe zawieszenie, silnik szwankował, pił olej, kompresja wynosiła ok 5 bar, mechanicy mówili, że to już jego ostatnie chwile. Moim marzeniem było doprowadzenie go do perfekcyjnego, fabrycznego stanu (jestem pedantem :D ), nie oszczędzałem na częściach, nie kupowałem nic używanego ze szrotu, wszystko nowe w sklepie i firm zalecanych w instrukcji, nie jestem też typem kierowcy, który pałuje samochód pod dyskoteką czy na światłach. Uwielbiam to autko i nie chcę żadnego innego :przytul:
8. DOKONANE ZMIANY / WYKONANE PRACE
a. wizualne: powierzchowne polerowanie lakieru, wspawanie reperaturki wlewu i nadkola, malowanie całości razem z tylnym pasem (spłowiały niewiadomo czemu), lakierowana lotka, zakup jakiś tam kołpaczków :P wgniecenie przedniego pasa na dziurze ukrytej pod piachem :placz: , sprzątanie wnętrza i to chyba tyle...
b. mechaniczne:
2008: wymiana wszystkich amortyzatorów na gazowe Delphi, wymiana sprężyn (były popękane i nie dało się ustawić geometrii), sworzni wahaczy, krzyżaka, końcówek drążków kierowniczych, tłumika końcowego, pompy paliwa, sondy lambda.
2009: wymiana przewodu od paliwa :P
2010: remont silnika - wymiana pierścieni tłokowych, panewek korbowodowych, planowanie głowicy, szlify gniazd zaworowych, docieranie zaworów, wymiana uszczelki głowicy, miski olejowej, pokrywy zaworów, kolektorów, uszczelniaczy wału korbowego, uszczelniaczy zaworowych, nowe filtry, świece, przewody, płyn chłodniczy, olej Castrol 10W40 (po docieraniu planuje Liquidmoli 10W40). Wrażenia? Z mułowatego trupa, którego trzeba było pałować na 4 tys. obrotów żeby ruszyć zrobił sie żywy, zwinny samochodzik, jak z osiągami to nie wiem bo póki co go docieram i nie kręcę powyżej 3 tysięcy, z dołu zbiera sie świetnie, klekotanie zaworów zmieniło się w delikatne, metaliczne, regularne cykanie, nie falują obroty, nie dławi się, da się nim wyjechać pod górkę :D Spalanie spadło do 6-6,5l w mieście, w prawdzie nie wgniata w fotel, ale wciskając gaz czuć, że żyje i że jedzie :jupi:
c. audio: wymienione przewody, głośniczki z przodu no name, z tyłu pożyczone oryginalne z bmw '87 :P wszystkie 13 cm, radio sony Xplode (pożyczone, nie pamiętam dokładnie modelu), nie mam wygórowanych wymagań, nie potrzebuje dyskoteki, gra ładnie, czysto i to mi wystarcza.
d. inne: nowa żaróweczka w konsoli środkowej, pióra wycieraczek, porządne odkurzanie we wszystkich zakamarkach, żarówki przednich reflektorów i naprawa kostek, czyszczenie tylnych lamp (w środku były kawałki rozbitych żarówek i wyglądało to jakby w lampie była woda i pęcherzyki powietrza)
9. PLANOWANE ZMIANY / PLANOWANE PRACE
a. wizualne: felgi, sprężynki -40 mm dla lepszej trakcji i wyglądu, usunięcie listewek z drzwi, zakup nowych, czarnych zderzaków, lusterek i klamek, wymiana blachy pod przednim zderzakiem i malowanie całego pasa, spasowanie lamp i kierunków, być może profesjonalne polerowanie, usunięcie wszystkich drobnych rysek, wgnieceń, zakup nowych znaczków forda, usunięcie naklejki Sound z klapy bagażnika.
b. mechaniczne: zrobić coś z zamkami, dbać aby wszystko było na bieżąco w doskonałym stanie :)
c. audio: zakup własnego radia ( :ups: )
d. inne: zegary z obrotomierzem z plexy, podświetlane na pomarańczowo (wrażenie ciepłego wnętrza), solidne pranie foteli.
Ogólnie samochodzik jest świetny i lubi psocić, wszyscy moi znajomi mówią, że to takie autko z jajem, nic w nim nie jest całkiem na serio, nawet tapicerka - za to go lubie :D
10. FOTKI

Ostatnio zmieniony przez Miner 6 Cze 2010, 15:24, w całości zmieniany 2 razy  

bidżej 

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wysłany: 6 Cze 2010, 11:44   

no i świetnie - ogarniaj ją pomału, niech jeździ długo! :ok:

kaspro 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Krzysiek
Wysłany: 6 Cze 2010, 13:41   

zajebista tapicerka :D

Miner 

Wysłany: 8 Cze 2010, 21:05   

bidżej napisał/a:
no i świetnie - ogarniaj ją pomału, niech jeździ długo! :ok:

Taaa niech jeździ jak porshe i pali jak skuter :rotfl:

matrix-1990 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
Wysłany: 16 Cze 2010, 17:10   

dywaników nie lubisz? :P

Miner 

Wysłany: 16 Cze 2010, 21:45   

Nie mam :D Mam tylko takie zimowe, szare gumy ale one są brzydkie wiec wywaliłem :P Jak bedzie jakiś grosik lewy to kupie dywaniki czarne :hihihi:

kuba87 

Wersja: Ambiente
Imię: Jakub
Wysłany: 16 Cze 2010, 22:16   

nooo tapicerka super jest :ok:
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI

Mc 

Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: ST
Silnik: 2.0/16V
Wysłany: 16 Cze 2010, 23:33   

Cytat:
Taaa niech jeździ jak porshe i pali jak skuter
heh prędzej będzie paliła jak skuter niż jeździła jak porsche ale niech siędobrze sprawuje old

www.exoticcars.pl

Pietrekk 

Imię: Piotrek
Wysłany: 22 Wrz 2010, 23:03   

Fiesta Sound jest wporzo :D Stan ładny, dbaj o nią :)

CzaRmaX 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.8D/60KM
Imię: Paweł
Wysłany: 7 Paź 2010, 00:41   

kaspro napisał/a:
zajebista tapicerka :D

Do kompletu brakuje mu niebieskiej deski a gdzieś taką widziałem w Fieścinie :)

dark86ford 

Wersja: X100
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Darek
Wysłany: 10 Paź 2010, 22:15   

Miner napisał/a:
c. audio: zakup własnego radia ( :ups: )
a jakie bys chcial?? bo mam pare na szafie i za przyslowiowe "BMW Żuber" moglbym odstapic :-)
www.audytbezpieczenstwa.com.pl

Miner 

Wysłany: 15 Gru 2010, 09:06   

Czas troche odświeżyć temacik, nawet nie zauważyłem ze panowie coś pisali tu w pazdzierniku. Co do radyjka to narazie nie jestem zainteresowany bo mam inne wydatki ;-( Ostatnimi czasy samochodzik strasznie zaczął buczeć, okazało sie ze rurka kolektorowa pordzewiała i dziurawa, znajomy znajomego znajomego powiedział, że może mi to zaspawać no i tak zaspawał, że uszkodził sonde a wydech i tak buczy nunu W sumie moja wina bo chciałem "po kosztach", ale poskutkowało to paroma zabaweczkami nowymi w ostatnich dniach :ok:

Cieszy oko, że aż żal montować :rotfl:

Pietrekk 

Imię: Piotrek
Wysłany: 20 Gru 2010, 09:18   

Montuj :P auto musi jeździć dobrze :)

Miner 

Wysłany: 20 Gru 2010, 15:32   

Zamontowane ale mocy, którą stracił nie wiedzieć czemu, nadal nie odzyskał :sad: Wymieniłem wszystko co komputer pokazał ze jest uszkodzone, ehh...

Odpowiedz do tematu