[MK5] Kolory i oznaczenia kabli zasilania radia

Lubisz dobrą muzykę w aucie, bez szumów i trzasków? <br>Na tym forum znajdziesz wszelkie informacje i pytania związane ze sprzętem Car Audio. <br>Oprócz tego również tematyka CB.

Moderator: Moderatorzy

vasteq
Posty: 35
Rejestracja: czw 01 paź 2009, 18:01
Płeć: Nie podano

[MK5] Kolory i oznaczenia kabli zasilania radia

Post #1 autor: vasteq » pn 10 maja 2010, 19:28

Witam
Chcialem sobie podlaczyc radio 1Din do Fiesty mk5 ale mam problem z kablami. Radio w fordzie to 3000 traffic. Zakupiłem przejsciówkę na ISO wraz z adapterem do wmontowania radia. Jednak na kostce są inaczej kable rozmieszczone niż powinny. W przejsciowce ISO mam 5 kabli oznaczone tak:
- niebieski (LR+),
- czarny (Masa),
- pomaranczowy (podswietlenie)
- zolty (12V+)
- czerwony (12v ignition/switched).
Kolory na przejsciówce Iso w zasadzie pasują pod kostkę 8 pin (chyba DAR-91) w radiu Clarion DRX960RZ ktore chce zamontowac, jednak są dwa dodatkowe nie podłączone w kostce
- brązowy
- niebiesko-fioletowy

Rozpiska ze strony studio24 tez mi nie pasuje gdyz mam wolne miejsca w innych miejscach niz to jest podane na stronie. Chcialbym sobie sam poprzestawiac kable ale nie wiem co oznaczają kolory (podaje wg numerów na kostce):
nr 7 - pusty
nr 6 - GRUBY czarno-zielony
nr 5 - pusty
nr 4 - cienki pomaranczowo-czarny
nr 3 - cienki niebiesko-czarny
nr 2 - GRUBY żółto-czarny
nr 1 - GRUBY pomaranczowo-czarny

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11244
Rejestracja: ndz 23 maja 2004, 22:41
Płeć: Nie podano

Post #2 autor: JoeMix » pn 10 maja 2010, 20:24

Standardów ISO jest kilka, kup odpowiedni i nie będzie problemu,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

vasteq
Posty: 35
Rejestracja: czw 01 paź 2009, 18:01
Płeć: Nie podano

Post #3 autor: vasteq » wt 11 maja 2010, 21:12

Juz sobie poradzilem. Znalazlem instrukcje z innego Clariona, tam kable były takie same. I zmierzyłem miernikiem napiecia wychodzące z kostki forda. Było zgodnie z tym co na Studio24 (zamienione tylko miejscami napiecie ze stacyjki z napieciem z aku) Po zlączeniu 12V do jednego radio odpala bez kluczyków w stacyjce.

W mojej fiesice MK5 wygląda to tak:
(nr wg tych z kostki forda):
1 - GRUBY pomaranczowo-czarny - 12V+ z aku
2 - GRUBY żółto-czarny masa
3 - cienki czarno-niebieski 12V+ ze stacyjki
4 - cienki pomarańczowo-czarny - podświetlenie
5 - pusty
6 - GRUBY czarno-zielony masa
7 - pusty

Igraszki
Posty: 201
Rejestracja: pt 12 gru 2008, 21:13
Płeć: Nie podano

Post #4 autor: Igraszki » ndz 21 sie 2011, 16:30

wiem ze troche stary watek odkopałem, ale robilem porzadek w kablach od radia i wyszlo mi ze jest jeden kabelek samotny a mianowice cienki zolto-czarny, radio gra, wszystko dziala i chcialbym sie dowiedziec coż to za samotnik został?
Obrazek

Awatar użytkownika
Puff
Forumowy Maruda
Posty: 4872
Rejestracja: ndz 22 cze 2008, 14:28
Województwo: Śląskie
Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Nadwozie: 3d
Silnik: 1.8DI/75KM
Skrzynia: (5)
Imię: Dawid
Płeć: Mężczyzna

Post #5 autor: Puff » ndz 21 sie 2011, 23:14

Być może to sygnał dla automatycznej anteny.
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
Obrazek :devil:


Wróć do „Car Audio i CB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika