[MK5] Kolory i oznaczenia kabli zasilania radia

Lubisz dobrą muzykę w aucie, bez szumów i trzasków? <br>Na tym forum znajdziesz wszelkie informacje i pytania związane ze sprzętem Car Audio. <br>Oprócz tego również tematyka CB.

Moderator: Moderatorzy

vasteq
Posty: 35
Rejestracja: czw paź 01, 2009 18:01
Lokalizacja: POZNAŃ

[MK5] Kolory i oznaczenia kabli zasilania radia

Postautor: vasteq » pn maja 10, 2010 19:28

Witam
Chcialem sobie podlaczyc radio 1Din do Fiesty mk5 ale mam problem z kablami. Radio w fordzie to 3000 traffic. Zakupiłem przejsciówkę na ISO wraz z adapterem do wmontowania radia. Jednak na kostce są inaczej kable rozmieszczone niż powinny. W przejsciowce ISO mam 5 kabli oznaczone tak:
- niebieski (LR+),
- czarny (Masa),
- pomaranczowy (podswietlenie)
- zolty (12V+)
- czerwony (12v ignition/switched).
Kolory na przejsciówce Iso w zasadzie pasują pod kostkę 8 pin (chyba DAR-91) w radiu Clarion DRX960RZ ktore chce zamontowac, jednak są dwa dodatkowe nie podłączone w kostce
- brązowy
- niebiesko-fioletowy

Rozpiska ze strony studio24 tez mi nie pasuje gdyz mam wolne miejsca w innych miejscach niz to jest podane na stronie. Chcialbym sobie sam poprzestawiac kable ale nie wiem co oznaczają kolory (podaje wg numerów na kostce):
nr 7 - pusty
nr 6 - GRUBY czarno-zielony
nr 5 - pusty
nr 4 - cienki pomaranczowo-czarny
nr 3 - cienki niebiesko-czarny
nr 2 - GRUBY żółto-czarny
nr 1 - GRUBY pomaranczowo-czarny

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 22:41
Lokalizacja: Pszczyna

Postautor: JoeMix » pn maja 10, 2010 20:24

Standardów ISO jest kilka, kup odpowiedni i nie będzie problemu,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

vasteq
Posty: 35
Rejestracja: czw paź 01, 2009 18:01
Lokalizacja: POZNAŃ

Postautor: vasteq » wt maja 11, 2010 21:12

Juz sobie poradzilem. Znalazlem instrukcje z innego Clariona, tam kable były takie same. I zmierzyłem miernikiem napiecia wychodzące z kostki forda. Było zgodnie z tym co na Studio24 (zamienione tylko miejscami napiecie ze stacyjki z napieciem z aku) Po zlączeniu 12V do jednego radio odpala bez kluczyków w stacyjce.

W mojej fiesice MK5 wygląda to tak:
(nr wg tych z kostki forda):
1 - GRUBY pomaranczowo-czarny - 12V+ z aku
2 - GRUBY żółto-czarny masa
3 - cienki czarno-niebieski 12V+ ze stacyjki
4 - cienki pomarańczowo-czarny - podświetlenie
5 - pusty
6 - GRUBY czarno-zielony masa
7 - pusty

Igraszki
Posty: 185
Rejestracja: pt gru 12, 2008 21:13
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Postautor: Igraszki » ndz sie 21, 2011 16:30

wiem ze troche stary watek odkopałem, ale robilem porzadek w kablach od radia i wyszlo mi ze jest jeden kabelek samotny a mianowice cienki zolto-czarny, radio gra, wszystko dziala i chcialbym sie dowiedziec coż to za samotnik został?
Obrazek

Awatar użytkownika
Puff
Forumowy Maruda
Posty: 4227
Rejestracja: ndz cze 22, 2008 14:28
Lokalizacja: Ruda Śląska

Postautor: Puff » ndz sie 21, 2011 23:14

Być może to sygnał dla automatycznej anteny.
"Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
 bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."


Wierny osiołek pochłania jedynie ;-))
Obrazek :devil:


Social Media

       

Wróć do „Car Audio i CB”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości