|
[MK4] Stukanie zaworów, brak mocy, wahania obrotów |
Autor |
Wiadomość |
gueli
Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Paweł
Wiek: 34 Dołączył: 27 Mar 2010 Posty: 10 Skąd: Londyn/Lublin
|
Wysłany: 27 Mar 2010, 22:44 [MK4] Stukanie zaworów, brak mocy, wahania obrotów
|
|
|
Jakies 3 tygodnie temu kupilem fieste mk4 z silnikiem do zrobienia, mianowicie stukajace zawory (wszystko na to wskazywalo).. Na pierwszy rzut oka byl to zle ustawiony rozrzad. Rozkrecilem wiec silnik, ustawilem go jak trzeba, zlozylem spowrotem ale problem nie zniknal. W tym samym czasie zrobilem mu pelny serwis (filtry, swiece, olej itd.). Postanowilem jednak to zostawic poniewaz stuki nie byly az takie glosne. Ponad tydzien temu jadac, podczas redukcji biegow zauwazylem ze samochod stracil moc i zaczelo nim telepac jak traktorem. Pierwsza mysl jaka mi przeszla przez glowe to ze jeden cylinder padl. Wzialem wiec samochod do warsztatu ojca i rozkrecilem praktycznie wszystko co sie dalo w poszukiwaniu przyczyny. Glowice oddalem do specjalistow zeby ja sprawdzili, sam zas sprawdzilem reszte.. Widac ewidentnie ze cos sie dzieje na 2 cylindrze poniewaz swieca jest czarna (swiezo wymieniana) tak samo jak zawory. Posprawdzalem co sie dalo, skrecilem silnik i jedyne czego sie pozbylem to telepanie. Prosze wiec o pomoc w diagnozie...
Objawy:
- stukanie zaworow pow 2.5tys obrotow (sprawdze jeszcze luzy na walku rozrzadu)
- kompletny brak mocy
- podczas przyspieszania na 2-3 biegu przy 1.5tys obrotow slychac glosnie stukniecie w silniku
- wahania obrotow na biegu jalowym (600-1000 obrotow)
PS: jutro rzuce go na komputer, moze cos pokaze..
[ Dodano: Pon Mar 29, 2010 20:15 ]
nikt nie ma pomyslu co to moze byc?
dzisiaj rano odpalilem fieste i o dziwo jezdzila normalnie! znowu miala moc jak wczesniej tylko ze troche ja dusilo podczas przyspieszania. sprawdzilem luzy na walku rozrzadu i na jednym zaworze byl zbyt duzy luz (0.3 zamiast 0.2), jednak po zmianie krazka dalej cos stuka jak poprzednio..
co to moze byc? cewka? wtrysk?
[ Dodano: Sro Mar 31, 2010 18:06 ]
zmienilem cewke i silnik odzyskal moc niestety ciagle slychac stuki.. pomoze mi ktos tym razem? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 27 Mar 2010, 23:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|