[MK4] Problem z hamulcami, ściąga na lewo - 1.25 |
Autor |
Wiadomość |
hudo [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Lut 2010, 13:49 [MK4] Problem z hamulcami, ściąga na lewo - 1.25
|
|
|
Witam prosze o pomoc bo juz nie wiem co jest grane ,wymienilem nowe tarcze wraz z klockami i dalej to samo lewe kolo od kierowcy hamuje mocniej niz prawe od pasazera przez co samochod nie jest statyczny i sciaga na lewo . Wymienilem plyn i nowa pompe hamulcowa ,pozniej tarcze i klocki i dalej to samo .prosze o pomoc z gory bardzo dziekuje |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 19 Lut 2010, 14:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 19 Lut 2010, 13:53
|
|
|
w takim wypadku warto wymienić jeszcze przewody elastyczne - może być tak, że prawy spuchł w środku i słabiej przepuszcza płyn. poza tym może być przyrdzewiały tłoczek w zacisku - jeśli nie da się wcisnąć ręką (trzeba do tego zdjąć tarczę i klocki) tzn. że przydałaby się reanimacja zacisków - czyszczenie i nowe gumki. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 19 Lut 2010, 13:58
|
|
|
hudo, byleś na geometrii/zbieżności i auto jest Ok na pewno? |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
kenczorf

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 19 Lut 2010, 14:01
|
|
|
wymien wezyki. To juz nie duzy koszt w porownaniu do tych co poniosles. Koledze tak spuchly w srodku ze podczas hamowania z wiekszej predkosci auto tanczylo po drodze a skutecznosc byla znikoma. Jak po wymianie nic sie nie zmieni to sprawdz tloczek chociaz watpie zeby to on tu byl problemem |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19 Lut 2010, 22:06
|
|
|
Mam podobny problem, tarcze klocki nie dawno robione, zaciski czyszczone i cholerstwo ściąga szczególnie jak jest zimno jak ciepło to mniej. Ściąga tak trochę dziwnie, nie kierę tylko całe auto i głównie pierwsze hamowanie. Każde następne dużo mniej lub wcale. Przewody hamulcowe kupiłem jeszcze przed atakiem zimy. Teraz z wymianą czekam aż lód zejdzie z nadkoli |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
marian

Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: mariusz
Wiek: 43 Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 183 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 20 Lut 2010, 08:01
|
|
|
Cytat: | w takim wypadku warto wymienić jeszcze przewody elastyczne - może być tak, że prawy spuchł w środku i słabiej przepuszcza płyn. | to będzie na 99,9% to,sam męczyłem się 2 lata z tym problemem z tym że tłoczki,gumki,klocki,szczęki,płyn oraz linka ręcznego powymieniane były a problem występował nadal.Dopiero jak znajomy,szpenio od aut poradził mi jak mu opowiedziałem o tych objawach,że to może być wężyk elastyczny i to był strzał w dziesiątke.Wymieniłem na nowy (27zeta) i jest ok.Przypomniało mi się tez że kiedy kupowałem auto,to poprzedni właściciel mówił coś że wymieniał tenże przewód ale z przeciwnej strony.I pamiętaj że to jest tak,jak przy chamowaniu ściąga na lewo to jest prawy do wymiany i na odwrót |
_________________ nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą,bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem |
|
|
|
 |
hudo [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lut 2010, 08:34
|
|
|
Dziekuje wszyskim za odpowiedzi ,dzisiaj jeszcze pojade i kupie przewod .Jeszcze jedno zapomnialem to napisac przy wymianie klockow i tarcz pomyslalem zeby od razu sprawdzic czy moze nie sa zapowietrzone przewody i co sie okazalo kolo ktore slabiej hamuje czyli lewe przy pompowaniu hamulcem plyn pieknie wyciekal, natomiast kolo prawe(te co dobrze hamuje) plyn przy pedalowani pedalem raz wyciekal a przewaznie tylko syczal i nic nie lecialo . Nie jestem szpecem od mechaniki ale moim zdaniem powinien lac jak lewy a on tak jakby sie zawieszal . nie wiem czy to wezyk czy moze zacisk ,tylko mnie dziwi ze to kolo akurat hamuje a lewe nie ,dziwne ale powymieniam jeszcze te wezyki i dam wam znac co z tego wyszlo .Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam wszystkich |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 20 Lut 2010, 11:04
|
|
|
hudo napisał/a: | pojade i kupie przewod |
Przewody, takie rzeczy najlepiej wymieniać parami. |
 |
|
|
|
 |
hudo [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lut 2010, 12:37
|
|
|
Wlasnie wymienilem przewody i niestety dalej ten sam problem jednak musze jechac do kogos madzejszego ode mnie szkoda .POzdrawiam |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

|
Wysłany: 20 Lut 2010, 12:47
|
|
|
hudo, jak dojdziesz o co chodziło daj znać. |
 |
|
|
|
 |
kenczorf

Wersja: Fun
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 20 Lut 2010, 13:25
|
|
|
A odpowietrzyles dobrze?. Jak ci sie teraz lalo z drugiego wezyka? Tez takie przerywane jak opisywales? |
_________________ Cichociemna
 |
|
|
|
 |
hudo [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Lut 2010, 14:59
|
|
|
Odpowietrzylem teraz dokladnie lalo sie z dwoch wezykow ,ale niestety problem dalej ten sam . Patrzylem czy moze gdzies sie nie leje plyn ,jakies rozszczelnienie ale plyn jest na tym samym poziomie i nie widac wyciekow .Jeszcze raz dziekuje za pomoc .Czeka mnie mechanik moze cos poradzi bo juz mnie o wkurza pozdrawiam |
|
|
|
 |
|