|
[MK3] Wygłuszenie |
Autor |
Wiadomość |
kamil wolski

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 28 Sty 2010, 19:59 [MK3] Wygłuszenie
|
|
|
Chciałbym zapytać jak wygląda i gdzie jest zlokalizowane fabryczne wygłuszenie MK3.
Z tego co wiem, fabrycznie stosowane są (1.8D) maty głuszące na klapie silnika, jakiś filc na podłodze i ścianie grodziowej, tak?
Czy pod tapicerką drzwiową jest jakieś wygłuszenie?
Do czego zmierzam. Muszę pomyśleć o jakimś wygłuszeniu auta, bo poza matą na klapie silnika nie mam żadnego wygłuszenia w aucie. Wiem że zwykłe filcówki łapią wodę, wiem że to zbędna waga, i domyślam się że jakiegoś wielce spektakularnego efektu nie uzyskam, ale może jednak coś... Okazuje się bowiem, że moja Fiesta stanie się również narzędziem pracy dla mnie i stosunkowo często będę musiał nią podróżować poza miasto. W chwili obecnej jest w niej głośno, szczególnie przy wyższych prędkościach (~130km/h to już praktycznie granica przyzwoitości).
Zastanawiam się nad zastosowaniem albo mat filcowych, plus kilku mat dekarskich, tych takich lepkich. Z tego co się orientuję najlepsze efekty zyskam głusząc porządnie ścianę grodziową, podłogę, najlepiej dwiema warstwami filcu.
Czy biorąc pod uwagę, że chodzi mi o wyciszenie auta nie tyle "pod CA" tylko by chociaż nieco polepszyć komfort akustyczny przy prędkościach poza miejskich, warto głuszyć drzwi/bagażnik?
Bym był bardzo "happy" gdybyście doradzili mi co, gdzie i jak zastosować by podróż była nieco mniej uciążliwa. |
_________________ było: 104KM 220Nm
jest: 133KM 186Nm |
|
|
|
 |
jajcyk

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Jacek
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 00:17
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, w luksusowych autach, wyciszają nadkola, to jest źródło nadmiernego hałasu zaraz po silniku.A robią to czymś takim- ]www.audiosklep.pl/peiyin...jaca-400-x-800-
Ja mam wygłuszone drzwi matami, a cały bagażnik łącznie pod kanapą filcem.
Głośniki dają całą moc, ale czy aż tak ciszej jest, to chyba raczej nie. |
|
|
|
 |
Blackknight88

Imię: Karol
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 10:56
|
|
|
Nie "poci" Ci się ten filc ? nie lepiej byłoby dać jakąś folię na podłogę bagażnika jak i normalną a na to dopiero filc ? |
_________________ .:Aktualnie poruszam się Seatem Ibizą II FL 1.9TDI 2000r. :.
.:Projektowanie w programie MaterCAM - toczenie, frezowanie:.
.:Programowanie sterowników PLC:.
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:. |
|
|
|
 |
jajcyk

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Jacek
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 22:18
|
|
|
Na razie nie zaobserwowałem żadnego pocenia. Myślę, że z folią wyszło by to jeszcze gorzej, chyba, że specjalna mata z pianką. Ale daję spokój, już i tak znacząco dociążyłem moją Fieścinkę. |
Ostatnio zmieniony przez jajcyk 8 Mar 2010, 15:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Blackknight88

Imię: Karol
|
Wysłany: 7 Mar 2010, 22:36
|
|
|
No w sumie nie powinien się pocić, jeśli wszystko jest uszczelnione. Najlepiej walnąć brunoxem, na to gdzieniegdzie Anti Gravel'em (wygluszenie w spray'u) i filc może być. Nie ma prawa gnić. |
_________________ .:Aktualnie poruszam się Seatem Ibizą II FL 1.9TDI 2000r. :.
.:Projektowanie w programie MaterCAM - toczenie, frezowanie:.
.:Programowanie sterowników PLC:.
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|