|
[MK3] Popsułem zapalniczkę. Jak naprawić? |
Autor |
Wiadomość |
JustMario

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: 1.6i/104KM
|
Wysłany: 6 Sty 2010, 13:40 [MK3] Popsułem zapalniczkę. Jak naprawić?
|
|
|
Więc tak. Podłączałem ładowarkę nawigacji do gniazda zapalniczki, ale jakoś nierówno weszła. Więc wyciągam, a tu końcówka się rozsypała. Bezpiecznik z tej wtyczki i elementy plastikowe zostały w środku. Bez namysłu wsadzam palec, łapię bezpiecznik, a tu trysk. Poszła iskra i dym. I zapalniczka nie działa.
Bezpieczniki sprawdzone (chyba wszystkie, bez wyjątku.). Wszystko w środku działa, radio, lampka, zegary itp. Tylko nie zapalniczka (sprawdzałem urządzeniem do pomiaru napięcia - wcześniej działało, teraz nie, oraz transmiterem FM).
I powiedzcie mi, co mam teraz zrobić? Co się mogło w tym zwarciu spalić? Bezpiecznik który wypadł oczywiście się spalił ( ten z samej ładowarki), ale zapalniczka i tak nie działa. W czym szukać przyczyny braku zasilania? Próbowałem na włączonym i wyłączonym silniku - po prostu nie działa.
Pomocyy! :( |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 6 Sty 2010, 13:56
|
|
|
Jak sprawdziłeś bezpieczniki i są OK to znaczy że przepalił się jakiś kabel w instalacji,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
JustMario

|
Wysłany: 6 Sty 2010, 14:06
|
|
|
Udało mi się domyślić
Więc pytanie, jak szukać? Jak sprawdzać? Miernikiem napięcia? Ale to robota raczej przy rozłączonych klemach, więc napięcia mi nie pokaże. Jak wygląda przepalony kabel? |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 6 Sty 2010, 14:11
|
|
|
Wyciagnij zapalniczkę i sprawdż też wtyczki kabli które ją zasilają.
Może przyjarał się któryś kabel na samej wtyczce.
Pozdro ... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 6 Sty 2010, 16:10
|
|
|
JustMario napisał/a: | Więc pytanie, jak szukać? Jak sprawdzać? Miernikiem napięcia? Ale to robota raczej przy rozłączonych klemach, więc napięcia mi nie pokaże. Jak wygląda przepalony kabel? | Widać że jesteś mówiąc wprost zielony w elektryce,,, może oddaj auto do elektryka zanim spłonie,,, |
|
|
|
 |
JustMario

|
Wysłany: 7 Sty 2010, 09:19
|
|
|
JoeMix napisał/a: | może oddaj auto do elektryka zanim spłonie,,, |
Ten post napisałem trochę bez namysłu. Przy naprawie będę kierował się logicznym myśleniem, a myślę, że dzięki niemu osiągnę sukces. O ile awaria nie będzie gdzieś głęboko.
Zakładając ten temat, chciałem uzyskać informację, czy przypadkiem nie ma jakichś konkretnych miejsc, gdzie to zwarcie byłoby prawdopodobne. Oczywiście wiem, jak wygląda spalony kabel, po prostu każdy kabelek jest inny, a niejeden już spalony widziałem Mam nadzieję, że coś się zgrzało na łączeniach. Będzie >0 to się za to wezmę. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 7 Sty 2010, 09:35
|
|
|
Więc jeśli tak, to tak jak pisał Ci Trzeci,,, wyciągnij zapalniczkę, może uszkodziło się gniazdo lub jego podłączenie,,, jak tam będzie wszystko OK, to już wtedy szukanie po elektryce,,, |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|