[MK3] gaznik 1.1 problem z olejem

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

wito
Posty: 12
Rejestracja: sob paź 24, 2009 10:52
Tematy: 0

[MK3] gaznik 1.1 problem z olejem

Post #1 autor: wito » pn gru 21, 2009 07:45

witam
mam problemik z olejem. tzn jeszcze nie wiem ale jest dziwnie;) mianowicie mam silnik zalany olejem 20W50. takim byl zalewany i takiego go kupilem. wczesniej oleju obywalo ale zostaly wymienione uszczelniacze, uszczelka pod pokrywa i ubytki oleju sie skonczyly. w momencie jak zapadla zima w misce jakby sucho, na bagnecie jest ledwie kropka. kontrolka cisnienia swieci sie do momentu rozgrzania furki potem ewentualnie przy mocnych hamowaniach. moim zdaniem porpostu olej jest zbyt gesty i lepki zeby sobie wrocic swobodnie do miski, no ale specialista nie jestem wiec prosze o zdanie.
pozdrawiam

wujek_bak
Posty: 14
Rejestracja: czw lip 26, 2007 09:40
Tematy: 0

Re: gaznik 1.1 problem z olejem

Post #2 autor: wujek_bak » pn gru 21, 2009 09:24

wito pisze:witam
mam problemik z olejem. tzn jeszcze nie wiem ale jest dziwnie;) mianowicie mam silnik zalany olejem 20W50. takim byl zalewany i takiego go kupilem. wczesniej oleju obywalo ale zostaly wymienione uszczelniacze, uszczelka pod pokrywa i ubytki oleju sie skonczyly. w momencie jak zapadla zima w misce jakby sucho, na bagnecie jest ledwie kropka. kontrolka cisnienia swieci sie do momentu rozgrzania furki potem ewentualnie przy mocnych hamowaniach. moim zdaniem porpostu olej jest zbyt gesty i lepki zeby sobie wrocic swobodnie do miski, no ale specialista nie jestem wiec prosze o zdanie.
pozdrawiam


ogólnie taki olej nie jest zalecany do fiest. Chyba, że jeździsz w tropikach i w klimacie zwrotnikowym. Ogólnie ten olej nie będzie miał problemu z powrotem do miski olejowej. Jak się rozgrzeje to jest płynny na tyle aby ściekać z powrotem. Probm może być w zie ie przy niskich temperaturach, gdzie przy -25*C olej robisię jak miód a nawet może się zestalić. Ogólnie nie obawiałbym się stosowania takiego oleju. W końcy sam na takich jeżdzę.

wito
Posty: 12
Rejestracja: sob paź 24, 2009 10:52
Tematy: 0

Post #3 autor: wito » wt gru 22, 2009 10:58

a masz moze pomysl co moze byc przyczyna ze oleju brak? pod silnikiem nie ma plamki bo ja zanim rusze i przelacze na gaz to grzeje go z 20 min az osiagnie z 40stopni i dopiero jade, moze sie lac troche do skrzyni ale nie wiem czy by az tyle przyjela, jakos nie mam pomyslu. na silnik mi nie chlapie. nie wiem czy mi pali nie wyglada. spaliny nie smierdza jakos i nie widac bialego dymu , czasem troche pluje na czarno jak go przygazuje na zimnym silniku i tyle. nie mam pomyslu. oczywiscie po rozgrzaniu do ok 60stopni kontrolka sie wylacza.


Social Media

       

Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika