[MK3] Problemy z hamulcami po wymianie szczęk - twardy pedał |
Autor |
Wiadomość |
rr [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Sty 2010, 11:14 [MK3] Problemy z hamulcami po wymianie szczęk - twardy pedał
|
|
|
Witam,
Mam dość dziwny problem z hamulcami przy samochodzie. Przy lewym tylnym kole nie było hamulców (zarówno ręcznego jak i nożnego). Po zdjęciu koła stwierdziłem, że zapchany jest przewód hamulcowy (drugi od cylinderka, gumowy), więc go przepchałem. Ponadto stwierdziłem, że są słabe szczęki hamulcowe, więc je wymieniłem. Po tej wymianie odpowietrzyłem układ hamulcowy. W czasie jazdy próbnej po położeniu nogi na pedale hamulca wyczuwalne było drganie.Pedał hamulca zrobił się wysoki i twardy. Teraz samochód hamuje czasami dobrze, czasami nie hamuje zupełnie. Pedał hamulca cały czas jest wysoki i twardy (zarówno przy włączonym jak i przy wyłączonym silniku). Ręczny hamulec po obu stronach jest teraz OK.
Ma ktoś może jakiś pomysł co może być przyczyną tak dziwnego zachowania samochodu? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Dane samochodu:
- Ford Fiesta 1.3
- Rok produkcji 1993
- Hamulce z ABS |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10 Sty 2010, 11:39
|
|
|
rr napisał/a: | Po zdjęciu koła stwierdziłem, że zapchany jest przewód hamulcowy |
Przewody się wymienia nie przepycha a on pewnie nie jest zapchany tylko spuchnięty ze starości. To raczej to będzie problemem pod warunkiem, że wszystko dobrze złożyłeś. Jak wyglądał rant na bębnie ? Pewny jesteś, że masz ABS ? |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
rr [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Sty 2010, 12:31
|
|
|
Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Jutro spróbuję wymienić przewody, może to pomoże. Co do ABS to jestem na 99% pewny, że mam:P |
|
|
|
 |
elmek13

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 2.5 V6 170KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 46 Dołączył: 06 Wrz 2007 Posty: 1995 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: 10 Sty 2010, 12:34
|
|
|
A jeśli masz dobre przewody, to dla bhp odpowietrzyłeś układ.? Bo może też być zapowietrzony. |
_________________ Burbo Team |
|
|
|
 |
rr [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Sty 2010, 14:35
|
|
|
Odpowietrzałem zgodnie z instrukcją na forum:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=37163
Co jeszcze powinienem zrobić (poza wymianą przewodu)?
Tzn. czy mógłbym prosić o instrukcję tego "odpowietrzania układu dla bhp". |
|
|
|
 |
elmek13

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 2.5 V6 170KM
Imię: Krzysztof
Wiek: 46 Dołączył: 06 Wrz 2007 Posty: 1995 Skąd: z Elemelkowa
|
Wysłany: 10 Sty 2010, 14:43
|
|
|
Jeśli zrobiłeś tak jak w temacie. Powinno być cacy. |
_________________ Burbo Team |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.