[MK4] Prędkościomierz nie działa - 1.3

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 17, 2009 16:53
Tematy: 0
Lokalizacja: olsztyn

[MK4] Prędkościomierz nie działa - 1.3

Post #1 autor: mateusz123 » czw gru 17, 2009 17:11

Witam. Dziś rano odłączyłem akumulator i podłączyłem do ładowania. Kiedy włożyłem z powrotem do samochodu to zobaczyłem, że licznik kilometrów pracuje a prędkościomierz nie wskazuje prędkości. Proszę o pomoc co to może być. Dodam ze jest to silnik 1299cm3 60KM.
Ostatnio zmieniony czw gru 17, 2009 22:16 przez mateusz123, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
arecki
Człowiek Whisky
Posty: 1673
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 13:28
Tematy: 0
Lokalizacja: WWL

Post #2 autor: arecki » czw gru 17, 2009 17:19

coś mogło przymarznąć...jak wyjmowałeś aku to mogłeś o linkę jakoś zaczepić...?
Obrazek

Obrazek

Była Fiesta jest Focus Obrazek

Awatar użytkownika
Freeman
Admin
Posty: 3067
Rejestracja: pt kwie 06, 2007 14:13
Tematy: 0
Lokalizacja: Ostrzeszów
Kontaktowanie:

Post #3 autor: Freeman » czw gru 17, 2009 17:39

arecki pisze:coś mogło przymarznąć...jak wyjmowałeś aku to mogłeś o linkę jakoś zaczepić...?
ale to by mu licznik kilometrów nie nabijał.
Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem

Awatar użytkownika
arecki
Człowiek Whisky
Posty: 1673
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 13:28
Tematy: 0
Lokalizacja: WWL

Post #4 autor: arecki » czw gru 17, 2009 17:55

nie doczytałem :ups:
Obrazek



Obrazek



Była Fiesta jest Focus Obrazek

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 17, 2009 16:53
Tematy: 0
Lokalizacja: olsztyn

Post #5 autor: mateusz123 » czw gru 17, 2009 22:17

Zapomniałem dodać ze po włożeniu akumulatora i zapaleniu samochodu wskazówka prędkościomierza od razu była na 220km/h. Prosze o pomoc czy wymiana licznika coś pomoże czy moze być to coś poważniejszego??

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11104
Rejestracja: ndz maja 23, 2004 22:41
Tematy: 53
Lokalizacja: Pszczyna

Post #6 autor: JoeMix » pt gru 18, 2009 09:22

Czyli licznik jest 100% elektroniczny? Jak masz to podmień - najszybciej sprawdzisz,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 17, 2009 16:53
Tematy: 0
Lokalizacja: olsztyn

Post #7 autor: mateusz123 » pt gru 18, 2009 14:45

tak licznik jest w 100% elektroniczny ale niestety nie posiadam drugiego licznika żeby sprawdzić A mam takie pytanie czy w kostce mogło coś sie stać bo miałem tak samo z klaksonem i w kostce kabelek nie łaczyl??

pietrucha24
Posty: 80
Rejestracja: śr mar 11, 2009 16:57
Tematy: 0
Lokalizacja: Łódź

Post #8 autor: pietrucha24 » pt gru 18, 2009 15:06

Ostatnio rozładował mi się akumulator przez zostawienie postojówek włączonych. Wyjąłem akumulator i podłączyłem do prostownika. Po zapięciu akumulatora do auta wskazówka prędkościomierza była na 220 a obrotomierza na na 7 tys obrotów ( w obu przypadkach na przeciwnych końcach zegarów). Do tego poszedł reset licznika kilometrów dziennego, rest zegara i radia. Mam wersję z elektronicznym licznikiem kilometrów:)

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw gru 17, 2009 16:53
Tematy: 0
Lokalizacja: olsztyn

Post #9 autor: mateusz123 » sob gru 19, 2009 09:50

Bylem u mechanikow i nikt sie nie podjal naprawy tego licznika i mam takie pyytanie czy wymina liczka cos pomoze czy moze cos rozwalilo sie w instalacji i jak patrzylem to w koscte wszystkie kabelki lacza??

pietrucha24
Posty: 80
Rejestracja: śr mar 11, 2009 16:57
Tematy: 0
Lokalizacja: Łódź

Post #10 autor: pietrucha24 » sob gru 19, 2009 10:08

Bardziej trzeba jechać do elektryka samochodowego a nie mechanika. Zawsze zostaje Ci autoryzowany serwis Forda :-)

Awatar użytkownika
Nikuś
Posty: 669
Rejestracja: wt lis 10, 2009 22:11
Tematy: 0
Lokalizacja: Rz

Post #11 autor: Nikuś » ndz gru 20, 2009 22:27

Że się zapytam, wszystkie mk4-rki mają elektroniczne wskaźniki?

Awatar użytkownika
MARIUSZ.B
Posty: 1952
Rejestracja: śr lut 02, 2005 15:51
Tematy: 10
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

Post #12 autor: MARIUSZ.B » ndz gru 20, 2009 23:27

Nikuś pisze:Że się zapytam, wszystkie mk4-rki mają elektroniczne wskaźniki?

Nie.
mateusz123, jeśli teraz te wskazówki już Ci opadły do normalnej pozycji to możesz wejść w tryb diagnostyczny i sprawdzić czy wejdą do góry, jeśli tak to zegary raczej sprawne.
Tu znajdziesz co i jak: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... 89&start=0
PBXSERWIS centrale telefoniczne

Awatar użytkownika
arecki
Człowiek Whisky
Posty: 1673
Rejestracja: ndz sty 04, 2009 13:28
Tematy: 0
Lokalizacja: WWL

Post #13 autor: arecki » ndz gru 20, 2009 23:28

nie
Obrazek



Obrazek



Była Fiesta jest Focus Obrazek

Awatar użytkownika
HAWRAN
Posty: 37
Rejestracja: ndz cze 14, 2009 17:04
Tematy: 0
Lokalizacja: Katowice

Post #14 autor: HAWRAN » pn gru 21, 2009 21:16

Witam ! Po wyjęciu , doładowaniu i po podłączeniu akumulatora do auta, też zegary mi idą na maxa ( rpm, km/h, temp, tank) i reset radia i przebieg dzienny . Pierwszy raz zdarzyło się to latem kiedy padł akumulator, nawet nie miał siły drgnąć . Ruszył na popych. Teraz przy każdym dłuższym odpięciu klem z aku. też zegary idą do MAX Nie wydaje mi się żeby padł licznik. Odepnij akumulator poczekaj kilka minut i podłącz go jeszcze raz.
HAWRAN


Social Media

       

Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika