[MK4] Prędkościomierz nie działa - 1.3

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw 17 gru 2009, 16:53
Płeć: Nie podano

[MK4] Prędkościomierz nie działa - 1.3

Post #1 autor: mateusz123 » czw 17 gru 2009, 17:11

Witam. Dziś rano odłączyłem akumulator i podłączyłem do ładowania. Kiedy włożyłem z powrotem do samochodu to zobaczyłem, że licznik kilometrów pracuje a prędkościomierz nie wskazuje prędkości. Proszę o pomoc co to może być. Dodam ze jest to silnik 1299cm3 60KM.
Ostatnio zmieniony czw 17 gru 2009, 22:16 przez mateusz123, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
arecki
Człowiek Whisky
Posty: 1913
Rejestracja: ndz 04 sty 2009, 13:28
Płeć: Nie podano

Post #2 autor: arecki » czw 17 gru 2009, 17:19

coś mogło przymarznąć...jak wyjmowałeś aku to mogłeś o linkę jakoś zaczepić...?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Była Fiesta jest Focus Obrazek

Awatar użytkownika
Freeman
Zarząd / Administrator
Posty: 3692
Rejestracja: pt 06 kwie 2007, 14:13
Województwo: Wielkopolskie
Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Skrzynia: (5)
Imię: Sławek
Płeć: Mężczyzna

Post #3 autor: Freeman » czw 17 gru 2009, 17:39

arecki pisze:coś mogło przymarznąć...jak wyjmowałeś aku to mogłeś o linkę jakoś zaczepić...?
ale to by mu licznik kilometrów nie nabijał.
Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem

Awatar użytkownika
arecki
Człowiek Whisky
Posty: 1913
Rejestracja: ndz 04 sty 2009, 13:28
Płeć: Nie podano

Post #4 autor: arecki » czw 17 gru 2009, 17:55

nie doczytałem :ups:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Była Fiesta jest Focus Obrazek

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw 17 gru 2009, 16:53
Płeć: Nie podano

Post #5 autor: mateusz123 » czw 17 gru 2009, 22:17

Zapomniałem dodać ze po włożeniu akumulatora i zapaleniu samochodu wskazówka prędkościomierza od razu była na 220km/h. Prosze o pomoc czy wymiana licznika coś pomoże czy moze być to coś poważniejszego??

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11244
Rejestracja: ndz 23 maja 2004, 22:41
Płeć: Nie podano

Post #6 autor: JoeMix » pt 18 gru 2009, 09:22

Czyli licznik jest 100% elektroniczny? Jak masz to podmień - najszybciej sprawdzisz,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw 17 gru 2009, 16:53
Płeć: Nie podano

Post #7 autor: mateusz123 » pt 18 gru 2009, 14:45

tak licznik jest w 100% elektroniczny ale niestety nie posiadam drugiego licznika żeby sprawdzić A mam takie pytanie czy w kostce mogło coś sie stać bo miałem tak samo z klaksonem i w kostce kabelek nie łaczyl??

pietrucha24
Posty: 81
Rejestracja: śr 11 mar 2009, 16:57
Płeć: Nie podano

Post #8 autor: pietrucha24 » pt 18 gru 2009, 15:06

Ostatnio rozładował mi się akumulator przez zostawienie postojówek włączonych. Wyjąłem akumulator i podłączyłem do prostownika. Po zapięciu akumulatora do auta wskazówka prędkościomierza była na 220 a obrotomierza na na 7 tys obrotów ( w obu przypadkach na przeciwnych końcach zegarów). Do tego poszedł reset licznika kilometrów dziennego, rest zegara i radia. Mam wersję z elektronicznym licznikiem kilometrów:)

mateusz123
Posty: 5
Rejestracja: czw 17 gru 2009, 16:53
Płeć: Nie podano

Post #9 autor: mateusz123 » sob 19 gru 2009, 09:50

Bylem u mechanikow i nikt sie nie podjal naprawy tego licznika i mam takie pyytanie czy wymina liczka cos pomoze czy moze cos rozwalilo sie w instalacji i jak patrzylem to w koscte wszystkie kabelki lacza??

pietrucha24
Posty: 81
Rejestracja: śr 11 mar 2009, 16:57
Płeć: Nie podano

Post #10 autor: pietrucha24 » sob 19 gru 2009, 10:08

Bardziej trzeba jechać do elektryka samochodowego a nie mechanika. Zawsze zostaje Ci autoryzowany serwis Forda :-)

Awatar użytkownika
Nikuś
Posty: 730
Rejestracja: wt 10 lis 2009, 22:11
Płeć: Nie podano

Post #11 autor: Nikuś » ndz 20 gru 2009, 22:27

Że się zapytam, wszystkie mk4-rki mają elektroniczne wskaźniki?

Awatar użytkownika
MARIUSZ.B
Posty: 1990
Rejestracja: śr 02 lut 2005, 15:51
Płeć: Nie podano

Post #12 autor: MARIUSZ.B » ndz 20 gru 2009, 23:27

Nikuś pisze:Że się zapytam, wszystkie mk4-rki mają elektroniczne wskaźniki?

Nie.
mateusz123, jeśli teraz te wskazówki już Ci opadły do normalnej pozycji to możesz wejść w tryb diagnostyczny i sprawdzić czy wejdą do góry, jeśli tak to zegary raczej sprawne.
Tu znajdziesz co i jak: http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/vi ... 89&start=0
PBXSERWIS centrale telefoniczne

Awatar użytkownika
arecki
Człowiek Whisky
Posty: 1913
Rejestracja: ndz 04 sty 2009, 13:28
Płeć: Nie podano

Post #13 autor: arecki » ndz 20 gru 2009, 23:28

nie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Była Fiesta jest Focus Obrazek

Awatar użytkownika
HAWRAN
Posty: 39
Rejestracja: ndz 14 cze 2009, 17:04
Płeć: Nie podano

Post #14 autor: HAWRAN » pn 21 gru 2009, 21:16

Witam ! Po wyjęciu , doładowaniu i po podłączeniu akumulatora do auta, też zegary mi idą na maxa ( rpm, km/h, temp, tank) i reset radia i przebieg dzienny . Pierwszy raz zdarzyło się to latem kiedy padł akumulator, nawet nie miał siły drgnąć . Ruszył na popych. Teraz przy każdym dłuższym odpięciu klem z aku. też zegary idą do MAX Nie wydaje mi się żeby padł licznik. Odepnij akumulator poczekaj kilka minut i podłącz go jeszcze raz.
HAWRAN


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika