[Ogólny] Dodatek do paliwa |
Autor |
Wiadomość |
MarcusXL
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/69KM
Wiek: 42 Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 8 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29 Paź 2013, 09:36 [Ogólny] Dodatek do paliwa
|
|
|
Moja fiesta zrobiła właśnie 60 000 km.
Zastanawiam się, czy z okazji okrągłej liczby nie wlać jakiegoś STP do czyszczenia lub czegoś podobnego.
Boję się tylko o to, że fiesta może to w jakiś sposób dziwnie znieść.
A Wy dolewacie czasem coś czy zawsze na sucho ? |
_________________ Szukam fiesty mk7 w dobrym stanie za rozsądną cenę z okolic Bielska-Białej -> proszę o kontakt |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 30 Paź 2013, 09:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
mkapi

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 29 Paź 2013, 10:28
|
|
|
ja dolewam na bieząco cały rok
tylko w lato malo a w zime sporo CleenFlo do diesla
A do motocykla czasmi leje STP do benzyny
Z tym że pamietaj ze jak masz sporo syfu to moze cos ci sie przypchac
Ale przy 60000 spokojnie mozesz nalac STP |

|
|
|
|
 |
tadziu47
Wersja: Inna
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 29 Paź 2013, 11:01
|
|
|
Witam !
Jestem drugim właścielem Fiesty MK6 z 2007r. Jak ją rok temu kupowałem , miała ona na liczniku ok. 98 tys. km .
Również noszę się zamiarem dolania do benzyny tego STP .
Jednak chciałbym zasięgnąć od Kolegów więcej opinii .
Czy aby coś nie uszkodzę [ ? ]
Bardzo czekam na odpowiedzi .
Pozdrawiam !
|
|
|
|
 |
mkapi

|
Wysłany: 29 Paź 2013, 13:21
|
|
|
tadziu myslisz ze ktos ci da gwarancje ze nic nie uszkodzisz ?
Pisze jak byk że lałem to do motocykla i nic sie mu nie stało (ocvzywiscie wtrysk)
NA Stp pisze ze mozesz całe do baku wlac i ze nic nie niszczy
Jedyny minus to taki ze jak masz sporo syfu to moze sie on gdzies nagromadzic i cos przytkac. |

|
|
|
|
 |
przemo_rsr

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ghia
Silnik: Inny
Imię: Przemek
Wiek: 34 Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 916 Skąd: Markuszowa(RSR)
|
Wysłany: 29 Paź 2013, 18:22
|
|
|
mkapi, ok, może to ma i dobre zalety, ale ma i wady,
wszystkie te środki tzw. ULEPSZACZE wiążą wodę w paliwie i to wszytko idzie do układu paliwowego, nie wszytko filtr wyłapie, więc czasem coś próbując ulepszyć można toś z chrzanić |
|
 |
Transporteur

Wersja: L
Imię: Damian
|
Wysłany: 30 Paź 2013, 08:05
|
|
|
Ja nigdy niczego nie dolewałem i nie miałem żadnych problemów jak na razie (odpukać ). W sumie to może warto się tym zainteresować... Tylko czy jeśli przez 6 lat auto nie widziało takich dodatków, to czy nie zgłupieje? |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 30 Paź 2013, 12:29
|
|
|
przemo_rsr napisał/a: | wszystkie te środki tzw. ULEPSZACZE wiążą wodę w paliwie |
To nie lepiej wlać denaturat? Czy w tych nowych auta już silniki od niego wybuchają? |
|
|
|
 |
MarcusXL
Wersja: CLX
Wiek: 42 Dołączył: 25 Paź 2013 Posty: 8 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 30 Paź 2013, 15:54
|
|
|
Dobra Panowie, to jak w końcu z tymi dodatkami, lać czy nie lać ?
W końcu zbliża się 60 tyś |
_________________ Szukam fiesty mk7 w dobrym stanie za rozsądną cenę z okolic Bielska-Białej -> proszę o kontakt |
|
|
|
 |
TSRules

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
|
Wysłany: 30 Paź 2013, 19:19
|
|
|
ale po co kombinować jak wszystko działa ? |
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 30 Paź 2013, 21:13
|
|
|
TSRules napisał/a: | ale po co kombinować jak wszystko działa ? |
Z tego samego powodu dla którego zimowy płyn do spryskiwaczy wlewasz zanim przyjdą mrozy (chciałem napisać o oponach, ale mnóstwo jest jeszcze baranów, którzy jeżdżą zimą na letnich "bo tak" ). Lepiej nie czekać aż wtryski się "zabiją" jakimś brudem, tylko je "przesmarować", bo serwis tychże idzie potem nierzadko nie w setki, a w tysiące. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
Dual

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: RS
Silnik: 1.8i16V/130KM
|
Wysłany: 30 Paź 2013, 21:52
|
|
|
Pufcio W pełni się zgadzam, często zdarza mi się robić nowsze diselki bo ich kochani właściciele leją do baku co popadnie, włącznie z benzyną a jest to nagminne
Pięknie im później pompy sieją opiłkami z braku odpowiedniego smarowania nie mówiąc co się dzieje z wtryskami
Ja stosuje środki liqui moly i szczerze je polecam. ( Nie jestem przedstawicielem, więc to nie reklama czy coś) |
|
|
|
 |
TSRules

|
Wysłany: 30 Paź 2013, 22:17
|
|
|
No z "dizlem" to chyba inna sprawa, wiem że tam ludzie coś dolewają na zimę i w ogóle ... w benzyniaku nikt z moich znajomków nic nie dolewa, wtryskiwacze się rusza jak zaczynają szwankować, czyści sie ultradźwiękami, lub pod ciśnieniem, a po co ulepszać coś co działa ? lepiej dbać o wymianę filtrów, dobre paliwko itp. |
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 31 Paź 2013, 12:52
|
|
|
Ja tam dbam o wymiany, a i tak dolewam raz a czas (flaszka raz na pół roku/rok) |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
|
|
|
|
 |
przemo_rsr

Model: Ford Fiesta Mk5`99
Wersja: Ghia
Imię: Przemek
Wiek: 34 Dołączył: 12 Kwi 2010 Posty: 916 Skąd: Markuszowa(RSR)
|
Wysłany: 31 Paź 2013, 23:18
|
|
|
Pufcio, ok, ale licz się z tym że to wiąże wode z paliwem i filtr wszystkiego nie wyłapie a nikt na to uwagi nie zwraca, chcecie lepsze smarowanie to mixolu od czasu do czasu dolejcie przy tankowaniu |
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 1 Lis 2013, 10:49
|
|
|
Że STP? W składzie masz wyłącznie frakcje ropy naftowej. To po prostu środek smarujący wysokiej jakości. I teraz odpowiedz sobie na pytanie: "czy ropa wiąże się z wodą?".
Jakąś ilość wody w baku masz zawsze, bo jak paliwo jest pobierane z baku, to masz tam lekkie podciśnienie, więc bak "ssie" powietrze przez korek wlewu. Wciąga powietrze, a więc i wilgoć w nim się znajdującą, więc choćby z tego powodu nie może być mowy o "czystym baku" i "braku wody w paliwie". To, że paliwo nieraz "chrzczą", to akurat inna kwestia
Te środki mają za zadanie smarować wtryski, żeby się na nich żaden syf nie osadzał (bo w powietrzu prócz wilgoci masz też przecież także drobiny pyłów i inne badziewia), z kolei oddzielaniem "grubszych" rzeczy i wody od paliwa zajmuje się filtr |
|
|
|
|
 |
Marcinowaty
Model: Inne auto
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
mkapi

|
Wysłany: 6 Lis 2013, 23:15
|
|
|
marketing marketingiem
Ale ja przekonałem się na własnej skórze jak mi się auto dławiło i nie chciało jechać
A odkąd leje cleenFlo problemu nie mam
i wierzcie mi że raz jak zostałem w pracy do 2 w nocy patrzyłem na termometr i fiesta odpaliła dojechałem do domu
było -30 stopni |

|
Ostatnio zmieniony przez Parzych 7 Lis 2013, 21:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
buashken
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Wersja: Basic
|
Wysłany: 16 Lis 2013, 10:25 kłopotów ciąg dalszy
|
|
|
Witam jak już tam kiedyś pisałem auto traci mi moc rzadko ale jednak no i po wysłuchaniu mądrości mechaniora, że niby pompa że sterownik i że 3000 postanowiłem zainwestować 60 zł w grupona i zrobić diagnostykę silnika i zawieszenia ( jakby ktoś we wro chciał to nadal są na ożynową grupon diagnostyka Wrocław) wyszło mi łożysko do wymiany ( fakt szumi jak cholera) żadnych zapisanych błędów silnika w OBD i pierwszy cylinder nie dostaje paliwa wcale, zero, null. Domyslam się że albo wtrysk się zatarł albo jakiś syf go blokuje (fakt zdarzyło mi się kiedyś zatankować jakąś ujnię a nie wiem co lał poprzedni właścicicel)
Macie jakieś sugestie?
czy możan coś zrobić samemu czy czeka mnie warsztat?
Znacie jakiś warsztat we wro???
Dzięki za info z góry |
|
|
|
 |
TSRules

|
Wysłany: 16 Lis 2013, 17:46
|
|
|
buashken napisał/a: | no i po wysłuchaniu mądrości mechaniora, że niby pompa że sterownik i że 3000 |
na wejście zmieniłbym tego "specjalistę" ... |
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

|
Wysłany: 16 Lis 2013, 17:51
|
|
|
Zabity wtrysk trzeba oddać do speca. Prawdę mówiąc jak już zostajesz bez auta, to oddałbym wszystkie, bo sprawdzenie nie kosztuje 5000, a może być tak, że naprawisz jeden, zamontujesz go, pojeździsz i za chwilę padnie drugi. I od nowa cała zabawa... |
|
|
|
|
 |
|