[MK3] Kupno i wymiana silnika |
Autor |
Wiadomość |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:16 [MK3] Kupno i wymiana silnika
|
|
|
Chciałem się poradzić was, fachowców
Mam możliwość kupienia silnika do mk3 z 94 roku, benzyna o pojemności 1.3. Wcześniejsze auto przejechało na tym silniku około 120tys km. Było użytkowane przez niedzielnego kierowce przez pare dobrych lat.
Mam fieste z '89 o dużym przebiegu jak wiadomo licznik jest tylko do 99tyś, auto kupiłem gdy miało 12tyś i licznik ponoć przekręcił się dwa razy teraz mam 45 tyś
Silnik mogę kupić za 250zł, i powiedzcie, opłaca się? Moja fiesta jest w całkiem niezłym stanie jeśli chodzi o resztę mechaniki, niedawno wymieniałem sprzęgło, amortyzatory tylne, końcówki drążków, i standardowo klocki i szczęki. Blacharka to wiadomo, rudzia w standardowych miejscach, ale to nie do tego działu
Sam silnik pracuje całkiem nieźle jak na swoje lata,jak to przy fiestach charakterystycznie klekocze, z górki wyciąga troszkę ponad 120 na płaskim śmignie te 110 Pali też całkiem mało. Jednak zastanawiam się ,jak zmienię silnik na młodszy ,większej pojemności i o mniejszym przebiegu to pewnikiem auto mi dłużej posłuży.
Co o tym myślicie? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 13 Lip 2009, 08:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Peedro
Klubowicz

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Paweł
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:23
|
|
|
obecnie masz mono czy gaźnik, bo jak mono to plug n play, a jak gaźnik to więcej zabawy. Ale ogólnie zawsze się opłaca no i 1,3 chyba deczko trwalszy jest. |
_________________ "Jeżeli wydaje ci się, że wszystko działa dobrze, na pewno coś przeoczyłeś."
Żaba - RIP |
|
|
|
 |
Pele

Imię: Michał
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:24
|
|
|
Brytan_PL napisał/a: | Sam silnik pracuje całkiem nieźle jak na swoje lata,jak to przy fiestach charakterystycznie klekocze, z górki wyciąga troszkę ponad 120 na płaskim śmignie te 110 |
Mój 1.0 latał 140
Pytasz czy się opłaca ?? za 250 zł nawet jak go na części sprzedasz to zarobisz. A jeśli przekładać to śmiało, z tego cp pamiętam to pasuje P&P, elektryka i wszystko zostaje Twoje a przekładasz tylko blok ze skrzynią i osprzętem. |
|
|
|
 |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:28
|
|
|
Peedro napisał/a: | obecnie masz mono czy gaźnik, bo jak mono to plug n play, a jak gaźnik to więcej zabawy. Ale ogólnie zawsze się opłaca no i 1,3 chyba deczko trwalszy jest. |
No właśnie mam gaźnika tamten jest mono... Myślę też czy by nie kupić silnika w celu zarobkowym jak pisał Pele |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:31
|
|
|
Aaaa no to trochę więcej zabawy, ale wykonalna jest taka przekładka. Tylko już razem z elektryką i musiałbyś dokupić bak z pompką paliwa i kilka jeszcze pierdół ... |
|
|
|
 |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:37
|
|
|
Pele napisał/a: | Aaaa no to trochę więcej zabawy, ale wykonalna jest taka przekładka. Tylko już razem z elektryką i musiałbyś dokupić bak z pompką paliwa i kilka jeszcze pierdół ... |
Na przykład jakich? Generalnie chwilowo nie mam pieniędzy na zakup części ale to zawsze można na raty dokupić |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:42
|
|
|
Takich które wyjdą w czasie przekładki Ten silnik to od razu z kablami wszystkimi czy sam blok ze skrzynią ?? |
|
|
|
 |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:47
|
|
|
Do wyboru do koloru, przypuszczam, że mogę go zabrać razem z kablami. |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 12 Lip 2009, 22:57
|
|
|
To by ułatwiło przekładkę Hmmm nie wiem czym się różnią te silniki, nie miałem z nimi do czynienia, ale ja przekładałem z gaźnika na wtrysk i dawałem całą wiązkę kabli z nowego silnika, skrzynkę bezpieczników, moduł, tam chyba też komputer powinien być, na pewno bak do wymiany na taki z pompą paliwa, cały wydech, bądź jeśli średnica taka sama to sam kolektor wydechowy bo nie masz sondy lambda ... |
|
|
|
 |
bidżej

Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 12 Lip 2009, 23:39
|
|
|
Nie wiem czy nie możnaby kombinować z podmianą samego słupka - nie pamiętam czy takie same są kolektory. No i silnik na gaźniku ma pompkę paliwa pod maską, a na monowtrysku w baku... |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lip 2009, 14:14
|
|
|
ok, wielkie dzięki za pomoc Jak będę kombinował z przekładką, dam znać na razie kupuje silnik, kable, bezpieczniki i komputer. Pompy paliwa będę musiał poszukać, bo tamto auto ma tyłek skasowany więc wątpię ,żeby coś tam zostało kolektor wypatrzyłem na szrocie, jednak niewiadomego pochodzenia... Wydaje mi się ,że średnica jest taka sama, ale jeszcze sprawdzę.
* Jakby coś poszło nie tak to zawsze można sprzedać i nawet trochę zarobić |
|
|
|
 |
Pele

|
Wysłany: 13 Lip 2009, 14:25
|
|
|
Z tym wydechem to chodziło mi o to że średnica wydechu 1.1 może być mniejsza od średnicy wydechu 1.3 i wtedy będziesz musiał wymienić cały wydech, a jeśli średnice są takie same to tylko początek wydechu wymieniasz na taki z sondą. A czy jest różnica pomiędzy średnicami w/w wydechów to musi Ci podpowiedzieć ktoś kto miał do czynienia z tymi wydechami |
|
|
|
 |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Lip 2009, 17:04
|
|
|
Wydechowo |
|
|
|
 |
Marcinowaty
Imię: Marcin
Wiek: 46 Dołączył: 21 Sie 2008 Posty: 1447 Skąd: Trzcianka
|
|
|
|
 |
szogoon

Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Przemek
|
Wysłany: 14 Lip 2009, 21:33
|
|
|
z tego co pamiętam to 1.1 i 1.3 mają taką samą średnicę - jeśli masz wątpliwości to zobacz czy części pasują - np na allegro
chopoki - a nie dałoby rady gaźnika wsadzić w blok tego 1.3 ;>
byłoby chyba mniej roboty
a co do zarobku na silniku...
te silniki już mało kto naprawia, więc nie wiem co Ci się sprzeda
miskę może sprzedasz za 40~50
może cpp i krokowca sprzedasz za ~100
a reszta ? |
|
|
|
 |
bidżej

|
|
|
|
 |
szogoon

|
Wysłany: 14 Lip 2009, 22:31
|
|
|
nie wiedziałem, że to chodzi o zasilanie paliwem |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 14 Lip 2009, 22:36
|
|
|
nie, chodziło o wsadzenie słupka 1.3 (czyli golasa bez żadnego osprzętu, kolektorów itp) w miejsce tego 1.1 - wtedy byłoby zasilanie z gaźnika.
tylko ten 1.3 nie ma chyba miejsca na pompkę paliwa? |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
szogoon

|
Wysłany: 14 Lip 2009, 22:41
|
|
|
bidżej napisał/a: | nie, chodziło o wsadzenie słupka 1.3 (czyli golasa bez żadnego osprzętu, kolektorów itp) w miejsce tego 1.1 - wtedy byłoby zasilanie z gaźnika. |
czyli najprościej mówiąc: gaźnik w miejsce wtrysku ;> |
|
|
|
 |
Brytan_PL [Usunięty]
|
Wysłany: 8 Wrz 2009, 23:54
|
|
|
widzę, że temat się nie zamknął a ja nawet do niego później nie zajrzałem przekładki w końcu nie zrobiłem, ze względu na małe kłopoty finansowe.. a tamta fiestka z której miałem wziąć silnik niestety już poszła na żyletki... |
|
|
|
 |
|