[MK5] Zawór nagrzewnicy oryginał Motorcraft-a czy zamiennik? |
Autor |
Wiadomość |
grzeste

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Inna
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Grzegorz
|
Wysłany: 3 Paź 2009, 14:54 [MK5] Zawór nagrzewnicy oryginał Motorcraft-a czy zamiennik?
|
|
|
Witam.
Potrzebuję Waszej porady. Fiesta kupiona w lecie i nie sprawdzałem czy działa ogrzewanie. Zrobiło się chłodniej i okazało się, że leci tylko ledwo ciepłe powietrze do wnętrza. Znalazłem temat Kod: | http://www.fiestaklubpolska.pl/forum/viewtopic.php?t=33271 | i zacząłem robotę. Zawór wymontowałem, przewody płynu chłodzącego połączyłem 'na sztywno' bez zaworu i okazało się, że działa ogrzewanie!! Zawór po podpięciu do akumulatora nie działał, był zawieszony bo za którymś podpięciem wreszcie ruszył. Ale w czasie demontażu ułamał się jeden króciec a pozostałe też się już sypią - jakiś badziewny plastik chociaż zawór oryginalny logo Forda + Boscha - Made in France. Zastanawiam się jaki zawór kupić. Na allegro za ok. 70 PLN ( razem z dostawą ), ale to chyba Made in China czy np w sklepie internetowym Forda za ok 150 PLN ( razem z dostawą ) oryginał Motorcraft-a? |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 3 Paź 2009, 15:45
|
|
|
ktoś (nie wiem czy nie Pufcio?) pisał że zeszłej zimy kupił elektrozawór z allegro i cieszył się sprawnością bardzo krótko.. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 3 Paź 2009, 16:01
|
|
|
Nie, to akurat nie ja Wymieniać wymieniałem, ale kupowałem w serwisie Forda - działa do dziś jak ta lala. Fakt faktem jednak, że ludzie kupowali na Allegro i się skarżyli, że nabyli chińską tandetę, na której nawet numerów seryjnych Forda nie było...
Ogólnie nie warto - serwis to jedyne rozsądne (choć drogie) wyjście. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 3 Paź 2009, 18:30
|
|
|
Kupiłem kiedyś ten z allegro za 60zł, szybko go zdemontowałem. Potem kupiłem oryginał za 110 w Fordzie. Te tańsze zamienniki są dla zarezerwowane dla bogatszych bo i tak wcześniej czy później kupią oryginał |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
DziDzia
vel DziaDzia

Wersja: RS
Silnik: 2.0/16V
Imię: Patrycjusz :)
Wiek: 38 Dołączyła: 27 Lip 2005 Posty: 4172 Skąd: :: DDG ::
|
|
|
|
 |
grzeste

|
Wysłany: 3 Paź 2009, 20:51
|
|
|
Dziękuję Wszystkim za pomoc. Kupuję oryginał. Niestety w Stalowej Woli nie ma ASO Forda, najbliższy w Tarnobrzegu - 30 km, ale boję się jechać na takiej prowizorce. W układzie chłodzenia jest jakieś min. ciśnienie i mogą być cyrki kiedy w czasie jazdy "wyskoczy złączka'. Uciąłem ze zwykłego 'szlaufa' dwa kawałki i w ten sposób połączyłem przewody, w miejscu łączenia nia ma żadnych zgrubień więc w każdej chwili może wyskoczyć 'moja złączka' ! Ale jest ASO blisko mnie bodajże Citroena i sklep z częściami do aut zachodnich. Popytam tam a jak nic z tego to zamówię w pierwszym lepszym sklepie motoryzacyjnym ale oczywiście oryginał.
|
|
|
|
 |
bidżej

|
|
|
|
 |
Tommi

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Tomcio ;)
|
Wysłany: 4 Paź 2009, 11:52
|
|
|
Też muszę kupić takie ustrojstwo, przeglądłem ford.sklep.pli są dwa:
Ford MC sądze że chodzi o Motorcraft. Pytanie: który lepiej kupić droższy Ford czy tańszy MC |
_________________ Pozdro
FORD FIESTA - PROBABLY THE BEST CAR IN THE WORLD.

|
|
|
|
 |
grzeste

|
|
|
|
 |
hubi_2006

Model: Ford Fiesta Mk4`99
Wersja: Techno
Imię: Hubert
Wiek: 37 Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 1479 Skąd: Kruszwica
|
Wysłany: 4 Paź 2009, 12:30
|
|
|
Tommi, Ja kupiłem zamiennik za 99zł i popracował przez 2000km Potem wymieniłem go za dopłatą na oryginał forda. Nie opyla się oszczędzać bo jeszcze się traci na przesyłkę. Kupowałem oba na ford.sklep.pl Wymienili bez problemu. Obecnie widzę, że nie mają go na stronie w ofercie, ale warto żebyś poczekał (pewnie w ciągu tygodnia się to zmieni). Chyba, że masz pod ręką ASO. Oryginał kosztował mnie ok 140zł więc to MC to nie MOTORCRAFT Przekonałem się już parę razy, że ten kto mniej płaci dwa razy traci Kup oryginał |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
ebesz szkerebe debesz (R) |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Paź 2009, 15:25
|
|
|
Kolejny dowód na to, że nie warto oszczędzać, zobaczcie co napisał kolega Carbo_PL w tym temacie http://www.fiestaklubpols...r=asc&start=100 |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
grzeste

|
Wysłany: 5 Paź 2009, 10:47
|
|
|
Wysłałem wczoraj e-maila do ASO w Tarnobrzegu. Zawór dostępny od zaraz za 157 PLN. |
|
|
|
 |
hubi_2006

|
Wysłany: 5 Paź 2009, 23:49
|
|
|
http://ford.sklep.pl/pl,p...wnicy,ford.html za 145zł |
_________________ Powyższy post nie ma na celu obrazy czytelnika. Wszelka nadinterpretacja jego treści może wynikać z przypadku lub celowego doszukiwania się nieistniejących treści obraźliwych, jak i pogardliwych.
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 5 Paź 2009, 23:53
|
|
|
hubi_2006 - i wpłacając im kasę z góry, oszczędzamy 10 groszy (wow! ), a na paczkę ekonomiczną czekamy dobre 5 dni Przy płaceniu za pobraniem to już nie ma tutaj żadnej kalkulacji... A przejazd do serwisu tam i z powrotem wychodzi taniej niż kurier |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
hubi_2006

|
Wysłany: 6 Paź 2009, 00:28
|
|
|
Tak. Jednak ja kupiłem jak już pisałem zamiennik za 99zł (g**no wart), który wymieniłem za dopłatą. Dla mnie było to bardziej opłacalne. Jeśli ktoś ma pod ręką ASO to wiadomo, że taniej |
|
|
|
 |
Arkadius

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Imię: Arek
Wiek: 35 Dołączył: 17 Lip 2006 Posty: 637 Skąd: Sępólno Kraj.
|
Wysłany: 7 Paź 2009, 07:37
|
|
|
ale gadacie. Sprzedaje w sklepie zamienniki po 70zł jak dobrze pamiętam... i nie ma z nimi najmniejszego problemu i tak jest gwarancja rok i tak obojętnie czy na OEM czy zamiennik |
_________________ Renault Vel Satis 2.0 16V Turbo 05"
Renault Safrane 2.5 20V 99" - SOLD
Ford Fiesta MKIV 1.25 16V 97"[/b]
Blue Fiesta xr1800 - SOLD |
|
|
|
 |
jajcyk

Imię: Jacek
|
Wysłany: 8 Paź 2009, 18:49
|
|
|
grzeste napisał/a: | Wysłałem wczoraj e-maila do ASO w Tarnobrzegu. Zawór dostępny od zaraz za 157 PLN. |
http://ford.sklep.pl/pl,p...zewnicy,mc.html
Ja kupiłem zamiennik, koszt 60 zl, Jak jade autostradą 180 Km/h niebezpiecznie wzrasta mi temperatura na starym takie rzeczy się nie działy. Więc lepiej kupić orginał, taka jest moja teza. |
|
|
|
 |
grzeste

|
Wysłany: 12 Paź 2009, 18:11
|
|
|
Zawór kupiony w ASO. Zamontowałem i mam ....... saunę !!! |
|
|
|
 |
bronco23
Model: Ford Fiesta Mk5`01
Imię: Arek
|
Wysłany: 12 Paź 2009, 20:35
|
|
|
grzeste napisał/a: | Zawór kupiony w ASO. Zamontowałem i mam ....... saunę !!! |
A ja kupilem oryginał w aso wymieniłem i gówno,nagrzewnica zapchana najprawdopodobniej.
Czy ktoś wyjmował nagrzewnicę w mk5??
Jeśli tak to niech mi przybliży ile udręki jest z tym.
[ Dodano: Pon Paź 12, 2009 20:36 ]
grzeste napisał/a: | Zawór kupiony w ASO. Zamontowałem i mam ....... saunę !!! |
A ja kupilem oryginał w aso wymieniłem i gówno,nagrzewnica zapchana najprawdopodobniej bo termostat jest ok.
Czy ktoś wyjmował nagrzewnicę w mk5??
Jeśli tak to niech mi przybliży ile udręki jest z tym. |
|
|
|
 |
bidżej

|
Wysłany: 12 Paź 2009, 21:01
|
|
|
spróbuj przepłukać - chyba Miły płukał jakoś niedawno w swojej mk3 więc powinien wiedzieć co i jak dokładnie, z tego co pamiętam to zalał ją nitro na jakiś czas. |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
|