[MK3] Parowanie szyb |
Autor |
Wiadomość |
Don4tello

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 01:57 [MK3] Parowanie szyb
|
|
|
Witam bardzo serdecznie wszystkich Forumowiczów
Przypadkowo tu trafiłem, ale cieszę się, że znalazłem stronkę o Fieście (moje pierwsze auto) Mam nadzieję, że znajdzie się zawsze ktoś, kto w razie nie daj Boże jakiejś poważniejszej usterki...pomoże po prostu Jadac na giełdę wiedziałem jedno:"tylko nie Ford" (bo niby gówno wort) Mechanik z którym byłem zdecydowanie stwierdził, że to właśnie jest "to"...no i zaufałem Mu wbrew temu, co ludzie gadali mi wcześniej o Fordach Teraz po miesiacu użytkowania tej maszyny jestem zadowolony i chyba nie zamieniłbym na inne
OK, przechodzę do konkretów Fura 3-drzwi z 1994r. 1.3...od jakiegoś czasu wcześnie rano, gdy leje i jak wieczorem jadę od dziewczyny masakrycznie paruja mi szyby o ile boczne mi nie przeszkadzaja raczej, to już przednia i tylna to zgroza...Pamietam, gdy pierwszy raz to się stało...Jechałem na grzyby i jak debil ciagle przecierałem gabka przednia szybę bez rezultatów...i tak z 20km W końcu tory i postój...zauważyłem, że nie mam ustawionych pokręteł, żeby powietrze dmuchało na szyby...Zrobiłem to i rzeczywiście w niedługim czasie pomogło...Generalnie codziennie jak wsiadam w nocy, to jadę z tak zaparowanymi szybami, wentylatorem ustawionym na szyby max.3stopien i ciepło też na max <----tak powinienem robić? Tym sposobem muszę ujechać spory kawałek kiedy z przodu będzie "czysto", tylna to już inna bajka, nigdy nie doczekalem, żeby byla przejrzysta zanim dojechałem do domu
Może to normalne w tych wersjach i po prostu niepotrzebnie sieję panikę?
Jeśli nie, to prosiłbym o jakieś wskazówki, żeby zlikwidować ten problem lub w dużym stopniu jakoś przyspieszyć odparowywanie... Z góry DZIĘKUJĘ za wszelkie komentarze Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 06:06
|
|
|
Nie wiem czy w tym roczniku montowali już recyrkulacje powietrza (raczej nie ), jeśli jednak ja masz to ją wyłącz. Pomaga lekkie otwarcie bocznych szyb. To takie najprostsze rady. |
_________________ Znalazłeś odpowiedź na forum? Daj znać jak usunąłeś problem/usterkę.
Fiesta Klub Polska na YouTube
Planujesz zakup auta lub innej rzeczy? Szukasz porady? Zajrzyj do działu "Przed zakupem"
Pochwal się swoim autem |
|
|
|
 |
Kadzax
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 07:28
|
|
|
Jeżeli tak masakryczne ci paruje to prawdopodobnie masz wilgoć w aucie,
Być może na komisie był prany i nie wysechł całkowicie.
Sprawdź czy masz suchą wykładzinę w bagażniku bo ja też tak miałem, że wciąż lała mi się woda do bagażnika.
Długo nie mogłem dojść skąd, ale okazało sie, że tą śrubą która mocuje zapasowe. |
|
|
|
 |
play2snake
Wersja: CLX
Silnik: 1.3/58KM
Imię: Łukasz
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 09:24
|
|
|
U mnie parują jak szalone w deszcz,daje nawiew na przednia szybę,boczne delikatnie uchylam a że tylne mam bez uchylania wiec daje boczne nawiewy skierowane na szyby i tylne po chwili są czyste a temperaturę daje na połowę...
Co do fiesty, moim zdaniem świetny wybór też mam mk3 jako pierwsze auto i przez 4 lata wymieniam tylko to co muszę czyli oleje filtry no i krzyżak itp.czyli elementy które się zużywają...Korozja hm nadkola tylne zrobiłem po zakupie fiesty przód narazie się trzyma tylko pas przedni pod zderzakiem już na nim wychodzi ruda ...ale pod spodem podłoga zdrowa i co dziwne wlew paliwa trzyma się świetnie.
Przyszedł czas na zmianę auta ale swojej fiesty nie sprzedam zostanie w domu ze względu na jej bezawaryjność ,dziewczyna będzie dojeżdżała nią do pracy...Fiesta ma u mnie dożywocie na żyletki jej nie oddam, nigdy nie padła w trasie a zrobiłem nią 75tys.przez cztery lata,prędzej kwiatki w niej posadzę... |
_________________ Nie lekcewaz potegi PlayStation!!! |
|
|
|
 |
Tommur

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 09:56
|
|
|
A myleś szyby od wewnątrz kiedy? To naprawdę pomaga. I tak jak piszą jak masz wilgoć w aucie to nawiew tylko na przednią szybę. Temp prawie na max i uchylone szybki. Bo zaparujesz |
_________________ Prędkość była dobra , tylko zakręt był za ciasny
Czarnula Tommura
Sędzia KJS, PPAiK i inne
FKP RACE&RALLY TEAM
Automobilklub Zachodniopomorski |
|
|
|
 |
Don4tello

|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 10:44
|
|
|
Myłem Mr Muscle do okien dwa razy już (chyba, że to nieodpowiedni płyn) Byłem teraz w aucie i: ustawiłem ogrzewanie w połowie tak jak mówił play2snake, wyłaczyłem te nawiewy z przodu całkowicie(mam tu akurat zapach umieszczony, oby mimo to było go trochę czuć ), dałem tylko na przednia szybę i te po bokach skierowałem na boczne szyby. Zauważyłem znacznie zwiększona moc dmuchania w pozostałych miejscach po wyłaczeniu tego środka
Zajrzałem także do bagażnika i...lewa strona sucha, a prawa mokra, tzn. butla z gazem cala w kropelkach, gaśnica i ogólnie te części blaszane wszystkie z prawej strony... Dokładnie zajrzałem gdzie mogłem, łacznie w to miejsce ze śruba i nic niedobrego nie zauważylem...
Godz.10:25 jak byłem w aucie, czyli sporo czasu od ranka, a mimo to boczna prawa szyba byla zaparowana...Otworzyłem teraz auto na oścież i niech się wietrzy, może coś pomoże...Słyszałem gdzieś, że tak się powinno robić zawsze przed i po jeździe na około 2 minuty, do tego regularnie odkurzać auto - na pewno nie zaszkodzi spróbować |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 11:15
|
|
|
wyciągnij i wysusz dywan, zobacz czy nie masz gdzieś dziury w podłodze. daj pod dywaniki po kartce z gazety i na noc zostawiaj auto z suwakiem od temperatury ustawionym całkiem na prawo (zimne). wtedy nie ma bata żeby przy zdrowej podłodze i suchym dywanie cokolwiek zaparowało - wypróbowane |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Roman Hanc
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: CLX
Silnik: 1.8D/60KM
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 11:18
|
|
|
Witam
Doraźnie możesz uchylić trochę szybę.
Możesz także zastosować na szyby od środka płyn antyroszeniowy.
Sprawdź czy nie masz mokrych dywaników pod nogami , jeżeli tak wysuszyć i szukać którędy leci.
Sprawdź także pod maską na podszybiu czy maż drożne odpływy - lubią sie zapychac liściami.
pozdrawim Roman |
_________________ Roman |
|
|
|
 |
Don4tello

|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 12:28
|
|
|
Roman Hanc napisał/a: | Doraźnie możesz uchylić trochę szybę.
Sprawdź czy nie masz mokrych dywaników pod nogami , jeżeli tak wysuszyć i szukać którędy leci.Sprawdź także pod maską na podszybiu czy maż drożne odpływy - lubią sie zapychac liściami. |
Co do szyb to będę uchylał po kilka milimetrów po obu stronach, planuje zakup owiewek i wtedy na noc będę mógł zostawiać bardziej otwarte, dywaniki suchutkie, a jeśli chodzi o podszybie to rzeczywiście...Poprzednik chyba nie za bardzo lubił sprzatać Garść liści to spokojnie tam była Tak sobie pomyślałem, żeby tu dodać jakas siateczkę, żeby tych liści nie przepuszczała, jesień idzie, więc coś trzeba działać kurcze, tym bardziej, że autko stoi pod chmurka wśród drzew |
|
|
|
 |
Kadzax
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 30 Wrz 2009, 14:36
|
|
|
No ale mimo wszystko musisz dojść do tego jak tam się ta wilgoć dostaje, ewentualnie od czego, bo tak to nie ujedziesz.
Co wysuszysz to znów naciągnie.
Może lecieć gdzieś na łączeniu bach itd |
|
|
|
 |
|