|
JEDEN CZY DWA WZMACNIACZE |
Autor |
Wiadomość |
depechetom [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 09:05 JEDEN CZY DWA WZMACNIACZE
|
|
|
Chciałem się dowiedzieć czy budując system muzykowania w aucie typu - przedni zestaw odseparowany plus skrzynka w kufrze - lepiej jest zastosować oddzielne 2-kanałowe wzmacniacze czy może glośniki przednie i suba "obsłużyć" oddzielnymi wzmacniaczami ???
Czy ma to jakieś znaczenie że moje radio (JVC kd-sh9101) ma oddzielne wyjscie na subwoofer ???
Proszę o porady !
Pozdrawiam!!! |
|
|
|
 |
dark86ford

Model: Inne auto
Wersja: X100
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Darek
Wiek: 38 Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 760 Skąd: bydgoszcz
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 09:25
|
|
|
depechetom, mozesz uzyc jednego wzmaka 4 kanalowego (2 kanaly na przod, 2 mostkowane na sub) lub mozesz uzyc 2ch oddzielnych wzmakow, chociaz to raczej sie przydaje przy naglosnieniu na przedzie i w tyle +skrzynia (osobiscie mam tak zrobione, 1 wzmak 4kanalowy na przod i tyl HI-END + 1 mostkowany 2kanalowy na skrzynie i dziala to bez zarzutow, kiedy mi pasuje moge bez ruszania sie z fotela kierowcy wylaczyc wzmaka od skrzyni i sluchac tylko na glosnikach, co sie czasem przydaje hehe)
no jest tez mozliwosc wrzucenia wzmaka na przod i monoblock'a na skrzynke
ale to wszystko zalezy od kasy jaka chcesz wrzucic, bo 2 wzmaki wymagac beda dodatkowych przewodow w przeciwienstwie do jednego, no i zalezy czy bedziesz podlaczac normalnie czy na HI-ENDowych złączach
co do radia to wiekszosc ma wyjscie RCA na sub/tył w zaleznosci od modelu
poza tym wszystkim to nieco sie zakreciles depechetom napisał/a: | lepiej jest zastosować oddzielne 2-kanałowe wzmacniacze czy może glośniki przednie i suba "obsłużyć" oddzielnymi wzmacniaczami ??? | tak czy inaczej wyszlo ze chcesz oddzielne wzmaki hehe |
_________________ 2009-2013-mk5 1,25
2013 - mk3... ale niestety nie fiesta...
www.bkib.pl
www.audytbezpieczenstwa.com.pl
 |
|
|
|
 |
depechetom [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 10:36
|
|
|
dziekuje bardzo za szybką odpowiedź !!!
Oki - wiem prawie wszystko - zapytam jeszcze czy jakośc (nie moc) dzwięku jest lepsza kiedy zestaw glośniki plus sub gra na jednym czterokanałowym czy jak i głosniki i sub mają osobne wzmacniacze?
Oczywiscie taniej wychodzi zakup jednego czterokanałowca , ale jak to sie ma z jakością grania ?? |
|
|
|
 |
dark86ford

Wersja: X100
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Darek
Wiek: 38 Dołączył: 26 Sty 2009 Posty: 760 Skąd: bydgoszcz
|
Wysłany: 5 Sie 2009, 10:58
|
|
|
jakosc zalezy od wzmacniacza tylko w niewielkim stopniu a w zasadzie tylko na jego ustawieniu, za to napewno jakosc zalezy od samych glosnikow
poza tym to roznicy miedzy 2ma wzmakami a jednym to ja osobiscie nie widzialem, no moze poza tym ze po dodaniu drugiego wzmaka to 4ro kanalowiec przestal sie grzac jak biała na święta hehe |
_________________ 2009-2013-mk5 1,25
2013 - mk3... ale niestety nie fiesta...
www.bkib.pl
www.audytbezpieczenstwa.com.pl
 |
|
|
|
 |
Blackknight88

Wersja: Sport
Silnik: Inny
Imię: Karol
|
Wysłany: 7 Sie 2009, 00:42
|
|
|
Moim zdaniem jakość grania suba nie jest zbytnio istotna z tego względu, że odtwarza on najniższe pasmo (ma on przecież uzupełniać główny zestaw o te najniższe herce). Ale trzeba pamiętać by jednak nie dawać byle czego do napędzania głośnika basowego. Myśląc o tym, że jakość jest nieistotna zwykle jakość wykonania takich wzmacniaczy też stoi nisko a co za tym idzie mała moc i ostre grzanie się podczas dłuższego słuchania. Dalej co trochę by się wyłączał itd itd. Daj jeden lepszy wzmak 4kanałowy jak mówią inni, 2 kanały przeznacz na przód a 2 pozostałe zmostkowane na sub'a. Wszystko to podłączasz RCA do radia tylko musisz wtedy pamiętać by w radiu ustawić wyjście zamiast Sub to Rear (tylne) jeśli jest po polsku. Wydaje mi się, że niektóre radia mają wbudowane zwrotnice górno/dolnoprzepustowe do subów i wybierając sub zamiast rear możesz po prostu na przednich głośnikach nie usłyszeć niczego poza niskimi tonami.
Poza tym 4 kanałowy wzmak = mniej zajmowanego miejsca, mniej wywalonej kasy, mniej kabli (porządek). Jedyny minus to taki, że będzie się bardziej grzał, więc nie radzę wkładać go pod kocyk he he |
_________________ .:Aktualnie poruszam się Seatem Ibizą II FL 1.9TDI 2000r. :.
.:Projektowanie w programie MaterCAM - toczenie, frezowanie:.
.:Programowanie sterowników PLC:.
.:Projektowanie 3D - SolidWorks:.
.:Projektowanie i wykonywanie instalacji pneumatycznych i hydraulicznych:. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|