[MK3] spryskiwacz tylniej wycieraczki |
Autor |
Wiadomość |
rafi-2004
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 4 Lip 2009, 14:31 [MK3] spryskiwacz tylniej wycieraczki
|
|
|
Witam
mam problem ze spryskiwaczem tylniej wycieraczki od czasu do czasu wode podaje raz nie raz tak napięcie na gałce od spryskiwaczy jest bo sprawdzałem może jest jakiś regulator o którym nie wiem gdzie jest i to może to
prosze o pomoc |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 4 Lip 2009, 18:33
|
|
|
Może po prostu płyn się cofa i musisz dłużej pompować. Zalej cały zbiornik płynem/wodą i wtedy sprawdź. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 4 Lip 2009, 18:58
|
|
|
Wentylek zapobiegający cofaniu się płynu jest zamontowany z przodu wzdłuż linii błotnika, nie wiem czy w każdej fieście go montują. Bardziej obstawiałbym jeśli nie problem elektryczny to zapchaną dyszę. |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
rafi-2004
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 14 Lip 2009, 16:05
|
|
|
tak tylko że silniczek wogóle nie chodzi jak podaję na tył a na przód chodzi
zaznaczam że na urządzeniu sterującym przy kierownicy wszystko jest ok |
|
|
|
 |
MARIUSZ.B

Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Wiek: 46 Dołączył: 02 Lut 2005 Posty: 1961 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 14 Lip 2009, 18:44
|
|
|
Od tylnego spryskiwacza jest ten sam silniczek co od przedniego, tylko kręci w drugą stronę. Więc usterki szukaj jednak przy zespolonym.
Chyba, że silnik się przytarł i kręci tylko w jedną stronę |
_________________ PBXSERWIS centrale telefoniczne
 |
|
|
|
 |
bidżej

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Bartek
Wiek: 38 Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 4784 Skąd: Stuttgart
|
Wysłany: 16 Lip 2009, 12:43
|
|
|
jest dokładnie jak pisze MARIUSZ.B - pompka jest jedna, tylko chodzi w 2 strony. odkręć śruby mocujące plastikowe przednie lewe nadkole (torxy, bodajże T30), odchyl je a zobaczysz pompkę. zepnij na krótko i zobacz czy hula w obie strony - jak hula to sprawna, a wina jest zespolonego/kabli po drodze.
a osobiście obstawiam zespolony, a konkretnie styki na sankach prawej manetki - u mnie przed reanimacją zespolonego trzeba było "szukać" manetką spryskiwacza (do siebie na max, a potem lekko góra/dół). w podwieszonych masz FAQ który sam napisałem |
_________________ www.twojrobot.blogspot.com |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 16 Lip 2009, 12:49
|
|
|
bidżej - zanim kolega sobie zacznie łapki brudzić, proponuję dojść do kabli przy nogach pasażera we wnętrzu kabiny - winna tam być kostka (4 lub 6 pinów) - wystarczy sprawdzić czy przy machaniu dźwigienką pojawia się napięcie na określonych pinach (jak autor zechce to sprawdzić, to wrzucę zdjęcie z oznaczeniami) - jeśli napięcia nie będzie i jeśli to nie będzie wina zespolonego, to masz Waćpan przerąbane (czego Ci nie życzę).
Jeśli napięcie będzie, to znaczy, że zespolony i kable do wtyczki są ok, a należy sprawdzić kable od wtyczki do silnika i sam silniczek (chociaż jeśli się kręci w jedną stronę, to w drugą - na logikę - też powinien) |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.