|
[MK3] Huk w skrzyni, przy wrzucaniu biegu. |
Autor |
Wiadomość |
ambientman [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Cze 2009, 13:50 [MK3] Huk w skrzyni, przy wrzucaniu biegu.
|
|
|
hej,
ostatnio wsiadla do mojej fiestki szwagierka, no i nieprzyzwyczajona do ciezko wchodzacych biegow zaczela sie ze skrzynia silowac, podejrzewam ze nie wciskala tez do konca sprzegla. no i jedziemy, wrzuca 3jke i jak depnela gaz to byl tylko jeden wielki huk i autko stanelo. bieg spadl z tej trojki chyba na jakis polbieg (bo szarpalo buda, ale nie byl na zadnym biegu - to moje laika wytlumaczenie) . Wsiadlem za kierownice, wrzucam jedynke, znowu wielki huk (naprawde taki ze od wczoraj jeszcze mam go w uszach) i juz normalnie jedziemy na jedynce. potem trasa normalnie spokoj jakby nic sie nie stalo. Do wczoraj, kiedy znow tak sie stalo tym razem przy cofaniu.
pytanie oczywiscie czy moze mi ktos wyjasnic co sie stalo i czy to grozne? w koncu sezon wakacyjny za pasem a mielismy plany zeby gdzies sie w europe zapuscic glebiej...
dzieki za gory za podpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 24 Cze 2009, 13:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 24 Cze 2009, 14:48
|
|
|
A co się dzieje jak auto stoi w miejscu - wybrany luz, a Ty naciskasz i puszczasz sprzęgło? |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
ambientman [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Cze 2009, 15:06
|
|
|
JoeMix napisał/a: | A co się dzieje jak auto stoi w miejscu - wybrany luz, a Ty naciskasz i puszczasz sprzęgło? |
normalnie nic sie nie dzieje, zadnych stukow, pukow, czy swistow sprzeglo jest dosc stare ale daje rade.
natomiast w sytuacji opisanej powyzej, jak grzmotnelo pierwszy raz to autko niby bylo na biegu(drazek zmiany biegu w pozycji wybranego biegu), ale nie jechalo (napewno nie byly zazebione kola w skrzyni), ale tez nie byl to luz bo buda trzeslo lekko i wrazenie bylo takie jakby cos w przekladni o siebie haczylo i to haczenie przenosilo drgania na bude. w takim stanie wcisniecie i wycisniecie sprzegla niczego nie zmienialo. proba wrzucenia luzu tez niczego nie zmienila, dopiero wrzucenie jedynki spowodowalo powtorny huk i potem juz bylo wszytsko dobrze czyli 1nka wskocztla i autko sie potoczylo.
jak zdarzylo sie to szwagierce to mnie to jeszcze nie zdziwilo, dopiero wczoraj jak sam to powtorzylem to sie lekko zmartwilem ze moze sie jednak cos syplo... |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 24 Cze 2009, 15:22
|
|
|
ambientman napisał/a: | [(napewno nie byly zazebione kola w skrzyni) | Napewno były bo skrzynka ma zazębione tryby wszystkich biegów (poza wstecznym) na stałe, a włączenie wyłączenie biegu następuje przez synchronizator,,, i właśnie ten mógł się ostro uszkodzić,,, na odległość będzie ciężko coś ustalić. |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
krzysieks_mc

Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Krzysiek
|
Wysłany: 24 Cze 2009, 15:31
|
|
|
Tak czy inaczej podsumowując, nieopłacalna jest naprawa twojej skrzyni. Nieważne czy synchronizator czy też uszkodzony tryb. Szukaj gdzieś na szrocie skrzyni z gwarancją rozruchową tak żeby można było w razie czego zwrócić |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.
| |
|