[MK3] Czujnik temperatury nie dziala |
Autor |
Wiadomość |
bartnick [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 14:07 [MK3] Czujnik temperatury nie dziala
|
|
|
Witam.
Mój czujnik temp. w fiestce przestał działać, wiec wymieniłem go na nowy, ale dalej nic. Wskazówka dalej leży po lewej stronie i ani drgnie nawet podczas stania w korku w ciepły dzień. Może coś jest nie tak z kablami albo deską rozdzielczą? Niestety pojecie o elektryce mam nikle, wiec nie mam pojęcia, jak zdiagnozować ten problem. Może ktoś mądrzejszy będzie wiedział co zrobić
pozdrawiam, |
|
|
|
 |
krisbaran [Usunięty]
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 15:28
|
|
|
a moze to wina termostatu??
a kabelek od termostatu jest uziemiony? (najlepiej obkrecic go o srubke)... |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 19 Cze 2009, 18:07
|
|
|
Wskaźnik do sprawdzenia, 3 minuty roboty i się nie ubrudzisz - jest opisane na forum jak to zrobić, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 20 Cze 2009, 20:49
|
|
|
krisbaran napisał/a: | a moze to wina termostatu??
a kabelek od termostatu jest uziemiony? (najlepiej obkrecic go o srubke)... | Termostat tu nie ma nic do rzeczy, a druga sprawa to jaki kabelek? Jedyne kable przy termostacie są od wentylatora chłodnicy - wchodzą od góry zazwyczaj taka spora niebieska wtyczka na dwa piny. Czujnik temp do wskaźnika na deskę jest niżej pod termostatem i jest wkręcony w blok. Dochodzi do niego jeden przewód. Czujnik najłatwiej sprawdzić zdejmując z niego ten przewód i dotykając kablem do masy (np. bloku silnika) jak wskaźnik skoczy tzn że czujnik uwalony, jak nie, to albo przewód, albo wtyczka przy liczniku, albo sam wskaźnik... |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12075 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 20 Cze 2009, 23:19
|
|
|
jackrzec, masz całkowitą rację, tylko ile razy można to samo o tym samym pisać,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
bartnick [Usunięty]
|
Wysłany: 22 Cze 2009, 14:46
|
|
|
jackrzec napisał/a: | krisbaran napisał/a: | a moze to wina termostatu??
a kabelek od termostatu jest uziemiony? (najlepiej obkrecic go o srubke)... | Termostat tu nie ma nic do rzeczy, a druga sprawa to jaki kabelek? Jedyne kable przy termostacie są od wentylatora chłodnicy - wchodzą od góry zazwyczaj taka spora niebieska wtyczka na dwa piny. Czujnik temp do wskaźnika na deskę jest niżej pod termostatem i jest wkręcony w blok. Dochodzi do niego jeden przewód. Czujnik najłatwiej sprawdzić zdejmując z niego ten przewód i dotykając kablem do masy (np. bloku silnika) jak wskaźnik skoczy tzn że czujnik uwalony, jak nie, to albo przewód, albo wtyczka przy liczniku, albo sam wskaźnik... |
Dzięki!Sprawdze ten czujnik. Jak cos juz bede wiedziec, to dam znac. |
|
|
|
 |
Jacek4200

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Wiek: 40 Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 91 Skąd: Wrocław/okolice
|
Wysłany: 22 Cze 2009, 15:35
|
|
|
Sprawdź też fajkę zakładaną na czujnik, u mnie się w środku rozłaczyło i też wskazówka leżała. Teraz mam czujnik podpięty bezpośrednio pod przewód i jest ok |
_________________ Była Fiesta mk3 1.1i jest Seat Ibiza 1.4i |
|
|
|
 |
bartnick [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Lip 2009, 14:00
|
|
|
Jacek4200 napisał/a: | Sprawdź też fajkę zakładaną na czujnik, u mnie się w środku rozłaczyło i też wskazówka leżała. Teraz mam czujnik podpięty bezpośrednio pod przewód i jest ok |
Po wielu próbach wyszło na to, że to ta fajka. Kabelek wyszedł z niej bez żadnego oporu. Tyle, że zrobiłem inaczej niż radziłeś - zdjąłem kilka mm izolacji z kabelka i z powrotem włożyłem go do fajki (wolę nie zostawiać tego kabelka na wierzchu, żeby go nie zachlapać jak np. wjadę w kałużę). Na razie działa. Dzięki za wskazówkę, bo raczej sam nie wpadłbym na to :>. |
|
|
|
 |
Jacek4200

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Wiek: 40 Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 91 Skąd: Wrocław/okolice
|
Wysłany: 3 Lip 2009, 00:19
|
|
|
U mnie nie było co reanimować, ponieważ z fajki niewiele zostało, a w sklepie nic takiego nie dostane Musiałem wymienić też czujnik, ponieważ szalał podczas burzy, podłączyłem kabelek, zaizolowałem i jest git |
_________________ Była Fiesta mk3 1.1i jest Seat Ibiza 1.4i |
|
|
|
 |
|