[MK6] Jak wymienić filtr paliwa w MK6

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

j2c3k
Posty: 5
Rejestracja: pt 14 lis 2008, 00:18
Płeć: Nie podano

[MK6] Jak wymienić filtr paliwa w MK6

Post #1 autor: j2c3k » wt 09 cze 2009, 15:52

Witam Wszystkich!!!
Czy ktoś mi poradzi jak należy postępować przy wymianie filtra paliwa we F.F. MK6 z 2003r.1,4 TDCI.
-czy kupić nowy (ok 190zł.) a może są tylko wkłady (tak jak filtr olejowy)
-gdzie co i w jakiej kolejności odkręcić bo póżniej są ponoć problemy (zapowietrzenie itp)
-i po jakim przebiegu należy go koniecznie wymienić
Czyli wszystko na ten temat
Pewnie macie swoje cenne uwagi i dobre rady
Dziękuję za pomoc i wyczerpujące informacje (może ktoś jeszcze oprócz mnie ułatwi sobie prace dzięki waszej pomocy )
Pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony wt 09 cze 2009, 19:18 przez j2c3k, łącznie zmieniany 1 raz.

j2c3k
Posty: 5
Rejestracja: pt 14 lis 2008, 00:18
Płeć: Nie podano

Post #2 autor: j2c3k » pn 15 cze 2009, 14:10

Witajcie !!!
Z ilości wyświetleń widzę że temat ma zainteresowanie ALe czy nikt z was nie wymieniał filtra paliwa we Fieście ? Każda informacja porada,sugestia jest dla mnie cenna Moze ktoś jeszcze się dopisze
Pozdrawiam
Krzysztof.

Awatar użytkownika
khaki
Posty: 53
Rejestracja: ndz 20 kwie 2008, 09:52
Płeć: Nie podano

Post #3 autor: khaki » pn 15 cze 2009, 17:34

W TIS napisali tak:

"Filtr paliwa wyposażony jest w elektryczny podgrzewacz paliwa wykorzystywany przy niskiej temperaturze otoczenia.

Filtr paliwa tworzy z obudową zespół, który można wymieniać tylko w całości.

Filtr paliwa wyposażony jest także w oddzielacz wody. Należy go regularnie osuszać zgodnie z zaleceniami dotyczącymi przeglądów.

W tym celu należy odkręcić śrubę do odwadniania na obudowie filtru. Następnie spuść ok. 80 ml płynu (spuść do zbiornika i usuń) i ponownie przykręć śrubę."

Jak na razie nie wymieniałem filtra - nie było potrzeby...

j2c3k
Posty: 5
Rejestracja: pt 14 lis 2008, 00:18
Płeć: Nie podano

Post #4 autor: j2c3k » czw 18 cze 2009, 08:09

Witajcie!
Dzięki za info To już coś - wiem więcej, jeszce dziś odkręcę śrubę do odwadniania na obudowie filtra jak ją znzjdę Pytałem ponoć są same wkłady do filtra paliwa Czy ktoś wie więcej
A może ktoś jeszcze coś podpowie
Pozdrawiam

pawel182
Posty: 395
Rejestracja: ndz 27 sty 2008, 20:08
Płeć: Nie podano

Post #5 autor: pawel182 » pn 29 cze 2009, 18:24

Ja wymieniałem ale to w benzynówce. Filtr znajduje sie tuz przy baku wystarczy wypiac dwa wezyki i wpiac nowy filtr :)
Nic nie zastąpi dużej pojemności, a od dużej pojemności lepsza jest tylko....jeszcze większa pojemność :)

Awatar użytkownika
anjko
Posty: 421
Rejestracja: sob 25 lis 2006, 21:55
Płeć: Nie podano

Post #6 autor: anjko » pn 29 cze 2009, 19:28

Filterek jest w całości i wymienia się go z obudową nie ma wkładów.
A wymienia sie go tak :) :
-wyciągasz rury te co idą do filtra powietrza (żeby ułatwić sobie dostęp do filtra)
-odczepiasz bodajże 4 przewody paliwowe od filtra (są na takie szybko złączki naciska sie je po bokach i zsuwa z króćców filtra)
-przewody odsuwasz w miarę możliwości na boki
-odkręcasz z boku śrubę mocującą filtr (chyba na klucz typu torx 20)
-filtr "otwierasz" na bok i wyciągasz z uchwytów
-potem bierzesz nowy i montaż w kolejności odwrotnej :)

Aha jeszcze pamiętaj że po wymianie układ ci sie za powietrzy tak wiec żebyś sie nie wystraszył że coś popsułeś jak auto zgaśnie po odpaleniu.
Za nim uruchomisz silnik napompuj paliwa ręczną pompką jest na silniku po stronie rozrządu. Taka gruszka trzeba ją naciskać jak byś krowę doił :hahaha:
GALERIA ZE SPOTÓW TZ
były: MK2 1.1C 87r.-> MK3 1.8D 91r.-> MK3 1.4i 90r.-> MK3 1.8 16V 93r. (obecnie by Dawidek)-> MK3 1.8 16V 93r.
obecnie są: MK3 1.3i 91r. (Easy by Sysia) i MK3 1.8 16V 93r.
strach pomyśleć co będzie dalej ??? :)

Awatar użytkownika
anjko
Posty: 421
Rejestracja: sob 25 lis 2006, 21:55
Płeć: Nie podano

Post #7 autor: anjko » pn 29 cze 2009, 20:05

Jeszcze jedna sprawa pod filtrem jest wczepiona wtyczka od wyżej wspomnianego podgrzewacza trzeba ją oczywiście wypiąć i wpiąć do nowego filtra to już raczej wsio :-)
GALERIA ZE SPOTÓW TZ

były: MK2 1.1C 87r.-> MK3 1.8D 91r.-> MK3 1.4i 90r.-> MK3 1.8 16V 93r. (obecnie by Dawidek)-> MK3 1.8 16V 93r.

obecnie są: MK3 1.3i 91r. (Easy by Sysia) i MK3 1.8 16V 93r.

strach pomyśleć co będzie dalej ??? :)

Awatar użytkownika
khaki
Posty: 53
Rejestracja: ndz 20 kwie 2008, 09:52
Płeć: Nie podano

Post #8 autor: khaki » wt 07 gru 2010, 16:56

Niedawno chcąc odwodnić filtr paliwa odkręciłem spust, ale zamiast wyciekającej cieczy usłyszałem tylko "siorbanie", czyli zassanie powietrza do filtra. Czym to może być spowodowane?

Awatar użytkownika
mkapi
Posty: 168
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 14:18
Płeć: Nie podano

Post #9 autor: mkapi » pt 07 wrz 2012, 08:27

Ja też mam takie pytanie
Czy podczas wymiany filtra paliwa w fiesta 1,4 tdci
trzeba wyjąc bezpiecznik pompki paliwa (jeżeli tak to który to?) i odpalić auto aż zgaśnie?
Dopiero przystąpić do wymiany paliwa ?
Czy to jest potrzebne tylko po to by nie za ciapać się paliwem ?
A pozostałym wstawiam mała instrukcje wymiany filtra paliwa
http://www.fordclubpolska.org/pliki/wym ... 4_tdci.pdf
Obrazek

Awatar użytkownika
mkapi
Posty: 168
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 14:18
Płeć: Nie podano

Post #10 autor: mkapi » ndz 09 wrz 2012, 09:55

Czy były dwa rodzaje filtrów paliwa
Wyjąłem swój i wykręciłem grzałkę
Gdy chciałem ją wkręcić do filtra co kupiłem okazała się za długa.
Tak jak by głębokość otworu na grzałkę była w starym filtrze około 1-2 cm głebsza niż w tym nowym.
Z góry dziękuje jak ktoś miał podobny objaw.

Już wiem
Ford po pewnym czasie wycofał filtry i grzałki z obiegu i zastąpił je innymi
I dlatego zwracam uwagę na innych czy mają grzałki długie czy krótkie
Nowsze filtry mają już grzałki paliwa krótkie.
Obrazek

Awatar użytkownika
mkapi
Posty: 168
Rejestracja: sob 15 lis 2008, 14:18
Płeć: Nie podano

Post #11 autor: mkapi » śr 26 wrz 2012, 10:57

Dodam jeszcze innym że nie jest potrzebne wyjmowanie bezpiecznika od pompy paliwa.
Poprostu ze starej obudowy filtra paliwa mozna zlac rope i do baku wlac
Obrazek


Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika