Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Kilka usterek min Uklad kierowniczy, swiatla, zawieszenie?
Autor Wiadomość
shreeek19
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lut 2009, 22:29   Kilka usterek min Uklad kierowniczy, swiatla, zawieszenie?

Witam, jestem nowy, tak samo jak fiesta jest pierwszym moim samochodem wiec nie smiac sie ! Z zawodu nie jestem mechanikiem takze wybaczcie pytania. Mam problem z fiesta 1.6 skladak :)
1 co to za nadwozie?
2 Mam problem z ukladem kierowniczym, mianowicie na zgaszonym silniku gdy krece kierownica slysze takie trzaski, tak jakby zabkowala trzesie nia, na zalaczonym jest ok, tylko ze kierownica ciezko chodzi, nie powraca na swoje miejsce. w sumie ma troche luzow dziwnie sie kreci, czytalem ze krzyzak, jutro poszukam go na miescie zobacze czy pomoze ;)
3 Podswietlanie tablicy rejestracynej? Co to za zarowka? Przepalila mi sie, a zeby bagaznik zamknac potrzebuje dwoch osob dlatego nie mam jak sie do niej dostac :) A w dzien nie mam czasu na to :)
4 Przy mocniejszym wcisnieciu gazu czuje jakby auto plywalo po drodze takie dziwne uczucie w prowadzeniu zawieszenie tak?
5 Gdzie mozna dostac zamek do bagaznika tanio :) Ktos ze slaska?
6 Ile orientacyjnie u mechanika wyniesie wymiana, zawieszenia, ukladu kierowniczego.

Autko kupione za niecaly tysiac zloty takze nie majatek a szkoda by na zlom trafilo chce je doprowadzic do idealu:)

stafcio 

Model: Inne auto
Wersja: RST
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
Wysłany: 11 Lut 2009, 22:41   Re: Kilka usterek min Uklad kierowniczy, swiatla, zawieszeni

shreeek19 napisał/a:

1 co to za nadwozie?

co do kładnie chcesz wiedzieć? podaj nr vin w dziale hyde park, to powiedzą co i jak.

shreeek19 napisał/a:
2 Mam problem z ukladem kierowniczym, mianowicie na zgaszonym silniku gdy krece kierownica slysze takie trzaski, tak jakby zabkowala trzesie nia, na zalaczonym jest ok, tylko ze kierownica ciezko chodzi, nie powraca na swoje miejsce. w sumie ma troche luzow dziwnie sie kreci, czytalem ze krzyzak, jutro poszukam go na miescie zobacze czy pomoze ;)

je ne sais pas - nie wiem o co chodzi, musisz bardziej opisać

shreeek19 napisał/a:
3 Podswietlanie tablicy rejestracynej? Co to za zarowka? Przepalila mi sie, a zeby bagaznik zamknac potrzebuje dwoch osob dlatego nie mam jak sie do niej dostac :) A w dzien nie mam czasu na to :)

srubokretem podwazasz to czarne pudeleczko gdzie jest żarówka. potem umiejętnie rozdzielasz dwie części i masz dostęp do żarówki

shreeek19 napisał/a:
4 Przy mocniejszym wcisnieciu gazu czuje jakby auto plywalo po drodze takie dziwne uczucie w prowadzeniu zawieszenie tak?

tuleje na wahaczach są do wymiany. proponuję wymienić całe wahacze, po pierwsze mniej sie bedziesz z tym bawil, po drugie od razu bedziesz mial nowy sworzen wahacza. przerabialem to kilka razy i wiem ze najlepiej wymienic calosc.

shreeek19 napisał/a:
5 Gdzie mozna dostac zamek do bagaznika tanio :) Ktos ze slaska?

najlepiej na alegro, sa tez sklepy www.ford.sklep.pl www.fordczesci.pl
no i jeszcze gielda na forum i szroty
shreeek19 napisał/a:
6 Ile orientacyjnie u mechanika wyniesie wymiana, zawieszenia, ukladu kierowniczego.

jak masz trochę smykałkę i narzędzia to sam to zrobisz. mechanik pewnie skasuje 200pln, zlaezy co masz na mysli pisząc zawieszenie, uklad kierowniczy

shreeek19 napisał/a:
Autko kupione za niecaly tysiac zloty takze nie majatek a szkoda by na zlom trafilo chce je doprowadzic do idealu:)

słusznie myślisz, ale musisz uzbroci sie w duzo cierpliwosci, bo xrka to niewdzięczna biacz.
a jak to jest skladak z wielu, to za bardzo bym sie nie wczuwał w takie auto.

shreeek19
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lut 2009, 22:53   .

Uklad kierowniczy poprostu kierownica nie odbija, trzeszczy jak nia krece. co jakis czas luz sie w kreceniu pojawia. Poprostu masakra !
Co do oswietlenia tablicy chodzi Ci o to pudeleczko na zderzaku tak?
Co do wymiany chce wymienic kompletnie cale zawieszenie, caly uklad kierowniczy gdy krzyzak nie pomoze silnik chodzi rowniutko, takze mysle ze pociagnie :)
W okolo 2500zl sie zmieszcze ze wszystkim?
Nie wiem co za uklad tam jest ani nic, jak pisalem to skladak :)
Ale szkoda mi go a nie sztuka za chwile sprzedac, a tak bede mial pewnosc ze wszystko jest sprawne jak wymienie....

Marek 

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 2.0/16V
Imię: Marek
Wysłany: 11 Lut 2009, 23:02   

Jak masz ochote to wpadnij do mnie (namiary podam na pw jak jestes chetny), doradze i pomoge naprawic co uszkodzone.

stafcio 

Model: Inne auto
Silnik: 1.6i8V/130KM
Imię: Paweł
Wysłany: 11 Lut 2009, 23:04   

tak ,czarne pudeleczko na zderzaku tylnym

proponuje wymienic, bo na pewno jest stare i zniszczone:
przód:
2x wahacze,
2x końcówki drążków kierowniczych
2x łączniki stabilizatorów jak masz (ale skoro to xr2i to masz - sprawdz)
2x tarcze - chyba ze zmieniales albo sa w dobrym stanie i nie biją
2x klocki - --//--
2x gumy stabilizatora
1x krzyżak kierowniczy
2x poduszki pod mocowaniami amortyzatorów w kielichach
2x amortyzatory
2x śruby i nakrętki sworznia wahacza
tył:
2x amortyzatory
2x poduszki pod mocowaniami amortyzatorów w kielichach

jeżeli chcesz mieć pewność, że skręcanie i hamowanie będzie na dobrym poziomie to wymień to. możesz jeszcze dorzucić przekładnię kierowniczą
amory wystarczą magneti marelli za ok 60pln za sztuke.
wahacze febi czy inny zamiennik
poduszki znajdziesz na alegro, gumy i łączniki staba też.
przekladnie kupisz na alegro za ok 200pln ale musisz uwazac na cwaniakow co sprzedaja niby nowa a jest regenerowana.

trzeszczenie, to gumy wahaczy,
nie odbijanie, to pewnie końcowki drażkow.
przy okazji kup filtry, swiece, pasek alternatora, przewody do swiec, olej i plyn chlodzący.
zamkniesz sie na pewno w granicy 2500 lekką ręką. zostanie ci na porządne umycie auta

koszt robocizny sam musisz ogarnąć.

shreeek19
[Usunięty]

Wysłany: 11 Lut 2009, 23:06   ,

marek odezwij sie do mnie na gadu
1603678

[ Dodano: Sob Mar 14, 2009 15:06 ]
temat mozna zamknac. Kolega Marek wzial auto do siebie, zeby sie nie okazalo ze auto trzeba zlomowac:(

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi