czy warto cos działac? |
Autor |
Wiadomość |
winiar789
Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: Ghia
Silnik: 1.25i/75KM
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:13 czy warto cos działac?
|
|
|
witam posiadam forda fieste od niedawna i jestem nowym uzytkownikiem forum posiadam silnik 1.25 i .takie skromne pytanko czy dalo by sie cos zrobic aby podwyzszyc troszeczke koni czy lepiej wsadzac wiekszy silnik?? a jak da sie jakos wyciagnac z niego troche mocy to w jaki sposob , storzek zalozylem swiece kable wymienilem plyny powymienialem..z gory dzieki za odp.pozdrawiam |
|
|
|
 |
Darekmk3

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Futura
Silnik: 1.6i16V/90KM
Imię: Darek
|
|
|
|
 |
Skfarek
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: ST
Silnik: ST 150
Imię: Michał
Wiek: 45 Dołączył: 05 Lut 2008 Posty: 836 Skąd: Gród Kraka
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:21
|
|
|
Opcja szukaj, poszukaj sobie też fofi zefira (on dłubał w 1.25) |
_________________ Była MK6 Ghia 1.6 16v "Zetec-S" (z awatara)
Był leichtwagen do upalania:
http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=34463
Był czeski dziadkowóz TDI na co dzień
Jest ST 150 i sushi czyli Civic FK2 |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:24
|
|
|
winiar789 napisał/a: | storzek zalozylem |
Patrz po postach kolegów wyżej, a zacznij od wywalenia stożka - który nie tylko koni nie dodaje, ale wręcz ujmuje. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Wiek: 47 Dołączył: 16 Mar 2005 Posty: 1367 Skąd: Zamość/Łódź
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:26
|
|
|
patrz ...tematy zefira ...ja bym ryzykował montaz osprzetu od 1.4 ..1.6 albo 1.7 ..przepusty ..wałki ...wtryski ..kompy ...sciezka chyba na fkp nie przetarta ..ale skoro działa w starych zeteckach to w yamaszkach tez zadziała ....a pozatym to standard jesli zrobiłes wszystko w temacie ..zdrowa eksploatacja ...to tnij kata ,zwiekszaj srednice rur (nieco), kombinuj z bardziej odetkanym ostatnim tłumikiem ...wymien fitr pow filtrona na cos markowego ...i z prostych rzeczy to tyle ..cała reszta bedzie ocierac sie juz o koszta ..swapa na inna mocniejsza yamahe
zejdz z wagi ..zejdz z szerokosci opon to napewno poprawisz przyspieszenie |
_________________ dużo fiest było ..jeszcze jakaś będzie |
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:29
|
|
|
Pufcio napisał/a: | winiar789 napisał/a: | storzek zalozylem |
Patrz po postach kolegów wyżej, a zacznij od wywalenia stożka - który nie tylko koni nie dodaje, ale wręcz ujmuje. |
Pufcio włacz sobie opcje szukaj i poczytaj wątek Zefira bo on mial stozek w 1.25 i jakos nie płakał z tego powdu, jezdzilismy z Zefciem jego 1.25 i naprawde nie miał sie czego wstydzic - oprocz tego terenowego zawiasu
Puma gdzie jestes?
pozdro |
_________________ mk3 rs1.3&futro 1.6 16v>ess1.6 16v>r19>mk3 1.4klima>a6 1.8t & mietek207d cdn?
www.fiesta-squad.prv.pl
www.fiesta-squad.forum.prv.pl
cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
Marcin
Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 1.6i16V/100KM
Imię: Marcin
Wiek: 40 Dołączył: 10 Kwi 2006 Posty: 3108 Skąd: Krosno Odrz.
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:32
|
|
|
u zefira dłubnięcie polegało na wrzuceniu kitu KN (stożek) i dedykowanego tłumika końcowego, a potem projekt się zakończył - tyle ja wiem.
czy się opłaca coś modzić czy nie to kwestia tego ile chcesz osiągnąć i do czego ma to służyć.
więcej na razie nie napisze |
_________________ Jest: Mazda 6 GH, Mazda 2 DY, Puma MK1
Było: Focus MK2FL, Clio 2, Mazda 323F BJ, Fiesta MK4 |
|
|
|
 |
winiar789
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:34
|
|
|
Panowie wiec tak jeden stozek ze tak drogi ze nie a co powiecie na strumiennice i tlomik przelotowy w 1.25 ...czy da sie wlozyc kolektoy z kwasowki?? i co mozna przelozyc jak kolega wczesniej pisal od 1.4 i 1.6?? jezeli chodzi o kola jezdze na stalowkach bo jest lzejszy na dodatek 13 bo 14 juz sa ciezsze:) piszcze dalej bardzo mnie interesuja wasze wypowiedzi |
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:40
|
|
|
musisz troche sie podciagnac w bajkach dla młaych tjunerów ..strumienica to gówno ...a kolektory ...cóz wiesz ile kosztuje zrobienie kolektora z kwasówki ..to juz nie jest tjuning ale TUNING ..przelotowy ostatni tłumik to ruletka ..czasem poprawi osiagi ..czasem samopoczucie własciciela ...czasem dzwiek na lepiej lub nie do wytrzymania ..ale napewno ładna konc owka cieszy oko ...moje doswiadczenia ..zapomnij o pseudi mugenach z puszki po coli za 140 pln ...szukaj uzywanego remusa ..sebringa czy supersprinciora z konkretna puszka ..dobre doswiadczenia miałem z normalnymi sportowymi ulterami |
|
|
|
 |
sulos

Model: Ford Fiesta Mk4`98
Wersja: Flair
Imię: Krzysiek
Wiek: 27 Dołączył: 07 Wrz 2007 Posty: 547 Skąd: Statek miłości
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:43
|
|
|
LOY, z tego, co widzialem to dedykowane wydechy do 1.25 ma w ofercie tylko i wylacznie supersprint. w polsce uzywka praktycznie nieosiagalna |
_________________ http://www.sulkov.pl
sulos - główny malkontent, maruda, czepialski przeciwnik chądóf i szmelcfagenóf klubu.
Belmondo barów mlecznych i stołówek przyzakładowych
Pod oknem:
Alfa Romeo Mito
Audi Coupe
W międzyczasie było:
Ducati Monster
Saab 900
Chąda syfik 4gen :> |
|
|
|
 |
Puff
Forumowy Maruda

Model: Ford Fiesta Mk5`00
Wersja: Fun
Silnik: 1.8DI/75KM
Imię: Dawid
Wiek: 38 Dołączył: 22 Cze 2008 Posty: 5740 Skąd: Ruda Śląska
|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:46
|
|
|
Darekmk3 napisał/a: | Pufcio włacz sobie opcje szukaj i poczytaj wątek Zefira bo on mial stozek w 1.25 i jakos nie płakał z tego powdu, jezdzilismy z Zefciem jego 1.25 i naprawde nie miał sie czego wstydzic |
Również polecam szukajkę - na forum jest topic, w którym jest ukazana wprost wyższość fabrycznego dolotu nad stożkiem - są odnośniki do testów na hamownię, gdzie stożek wykazywał ewidentny spadek mocy. Poza tym stożek trzeba umieć zamocować (mowa o dolocie zimnego powietrza) - a to wszystko i tak o kant 4 liter roztrzaskać, jak się ma sprzęt za 40zł z Allegro. Od razu mówię - to nie jest spadek 30 czy 50% ale ogólnie jest spadek - a jaki by on nie był, to daje to skutek odwrotny do zamierzonego.
Morał? Ładnie brzmi - i nic poza tym. |
_________________ "Rób to, co kochasz, żyj jak chcesz i nie patrz na to, co mówią inni,
bo jeśli zaczniesz działać tak, jak chcą inni, to będziesz żyć dla innych, a nie dla siebie."
Wierny osiołek pochłania jedynie
|
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:48
|
|
|
sulos napisał/a: | LOY, z tego, co widzialem to dedykowane wydechy do 1.25 ma w ofercie tylko i wylacznie supersprint. w polsce uzywka praktycznie nieosiagalna |
nie wiedziałem ..cóz tanim kosztem mozna eksperymentowac z tłumikami dedykowanymi do aut o podobnej pojemnosci ....zerkac na ostatnie do hanek ...corolli czy innych ...ja bym kombinował ..nie bez powodu mam w domu luzne 2 remusy ,2 sebringi i upgradea ...kto szuka ten ...sami wiecie |
|
|
|
 |
sulos

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:48
|
|
|
jak juz kombinowac z filtrami, to lepiej zainwestowac w porzadnej jakosci wkladke. |
sulos - główny malkontent, maruda, czepialski przeciwnik chądóf i szmelcfagenóf klubu.
Pod oknem:
Alfa Romeo Mito
Audi Coupe
W międzyczasie było:
Ducati Monster
Saab 900
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:54
|
|
|
sulos napisał/a: | jak juz kombinowac z filtrami, to lepiej zainwestowac w porzadnej jakosci wkladke. |
chłopaki ..dajcie sobie dac dobra rade ..mam w domu wkładke KN a mam JRa mam dwa stozki ...jeden jest ładny a drugi paskudny ale dobry i był drogi ...na codzien jezdze na seryjnym papierowym filtrze ..w fordach KNECHTa w hance MANNA albo MAXTONA ...wole papier bo stac mnie zeby co 3 miesiace go wywalic i za 20-30 pln kupic nowy ...a jak ludzie kupuja stozki czy wkładki to jedza na nich do usranej smierci ..nie mysac o prostym fakcie ze juz po 2 miesiacach przepuszczalnosc sportowego fitra spada o połowe ...a mycie to chwyt marketingowy ..i wymyty stary upieprzony fitr nigdy juz nie bedzie miał przepuszczalnosci pow.. jak nowy ....kupcie sobie wkładki i stozki ale na zloty i nocne scigania ..powaznie stary loy wam to mówi |
|
|
|
 |
sulos

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 21:57
|
|
|
LOY, a no prosze... tego nie wiedzialem, ze mycie to chwyt marketingowy |
Pod oknem:
Alfa Romeo Mito
Audi Coupe
W międzyczasie było:
Ducati Monster
Saab 900
|
|
|
 |
LOY
Członek Honorowy FKP

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 22:00
|
|
|
sulos napisał/a: | LOY, a no prosze... tego nie wiedzialem, ze mycie to chwyt marketingowy |
wierzyłes ze bez utraty własciwosci fitrujacych mozna na sportowym stozku zrobic milion kilometrów ...ja kiedys czytałem broszurke jakiegos badziewnego fitra stozkowego i tam były takie rewelacje ..jakbym miał 5 lat i złote loczki to kto wie ...... |
|
|
|
 |
sulos

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 22:03
|
|
|
nie wierzylem, ze bez utraty i nie wierzylem, ze milion kilometrow jednak wydawalo mi sie, ze utrzyma on chociazby parametry zwyklego filtra papierowego przez te pare lat/kilkadziesiat tysiecy |
Pod oknem:
Alfa Romeo Mito
Audi Coupe
W międzyczasie było:
Ducati Monster
Saab 900
|
|
|
 |
winiar789
|
|
|
|
 |
sulos

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 22:55
|
|
|
winiar789, 400zl sam koncowy jak rozumiem. tak. bedzie ok |
Pod oknem:
Alfa Romeo Mito
Audi Coupe
W międzyczasie było:
Ducati Monster
Saab 900
|
|
|
 |
Darekmk3

|
Wysłany: 17 Wrz 2008, 23:15
|
|
|
Pufcio napisał/a: | Darekmk3 napisał/a: | Pufcio włacz sobie opcje szukaj i poczytaj wątek Zefira bo on mial stozek w 1.25 i jakos nie płakał z tego powdu, jezdzilismy z Zefciem jego 1.25 i naprawde nie miał sie czego wstydzic |
Również polecam szukajkę - na forum jest topic, w którym jest ukazana wprost wyższość fabrycznego dolotu nad stożkiem - są odnośniki do testów na hamownię, gdzie stożek wykazywał ewidentny spadek mocy. Poza tym stożek trzeba umieć zamocować (mowa o dolocie zimnego powietrza) - a to wszystko i tak o kant 4 liter roztrzaskać, jak się ma sprzęt za 40zł z Allegro. Od razu mówię - to nie jest spadek 30 czy 50% ale ogólnie jest spadek - a jaki by on nie był, to daje to skutek odwrotny do zamierzonego.
Morał? Ładnie brzmi - i nic poza tym. |
Pufcio wiem co jest na forum bo jestem juz tu 3 lata , i wiem tez ze 1.25 w przypadku Zefira był podatny na takie mody a my tu mowimy o 1.25
pozdro |
_________________ mk3 rs1.3&futro 1.6 16v>ess1.6 16v>r19>mk3 1.4klima>a6 1.8t & mietek207d cdn?
www.fiesta-squad.prv.pl
www.fiesta-squad.forum.prv.pl
cos dla grupy jebax teoretix
fiesta rs 1300 w akcji |
|
|
|
 |
|