[ALL] Pytanie odnośnie przewodów |
Autor |
Wiadomość |
DiabloHR
Wersja: Inna
Silnik: 1.4i/71KM
Wiek: 39 Dołączył: 21 Sie 2006 Posty: 90 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 31 Sie 2008, 20:40 [ALL] Pytanie odnośnie przewodów
|
|
|
orientuje się ktoś czy może każdy producent samochodów stosuje odpowiednie kolory przewodów do danego elementu? np w vw polo główny kabel pompy paliwa jest czerwono żółty i czy w innych samochodach też będzie miał taki kolor? wiadomo różne są wyposażenia samochodów i kabli dochodzi... więc czy jest jakaś reguła? a może inny producent ma swoje... taka moja ciekawość |
_________________ Xr`ka wymieniona na VW polo 6n |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 31 Sie 2008, 21:44
|
|
|
powiem tak
VW i Ford pewne podobieństwa ma , szczególnie jeśli chodzi o oświetlenie ,
Ale np niemiecki opel już żadnych zasad nie przestrzega . |
|
|
|
 |
dida

Model: Ford Fiesta Mk4`96
Wersja: L
Silnik: 1.3/58KM
Imię: dawid
Wiek: 42 Dołączył: 16 Sie 2008 Posty: 158 Skąd: Czechowice
|
Wysłany: 4 Wrz 2008, 15:56
|
|
|
wydaje mi sie że kolor kabli w instalacji nie jest przypadkowy!a juz napewno rzeczy podstawowe jak np.plus czy wszystkie przewody instalacyjne komputera lub stacyjka napewno kolor tam ma znaczenie.pewnie nie latwo bedzie sie dowiedziec co od czego jest.
[ Dodano: Czw Wrz 04, 2008 15:59 ]
miałem kiedyś uno i tam też były takie kolory przy pompie paliwa ale były też tam białe kabelki.w tak poważnych miejscach kolor napewno ma znaczenie!bo inaczej wszystkie kable byly by czarne.(a to i dla serwisów też było by utrudnienie) |
_________________ WIDZIAŁEŚ KIEDYŚ FIESTE Z DRZEWA? NIE? TO WYJDZ NA DRZEWO I POPATRZ NA NIĄ... |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 4 Wrz 2008, 16:06
|
|
|
dida, ogladaleś kiedyś jakiś xxx.pdf z serwisówki? kolory kabli to tylko do identyfikcji przewodów się nadają |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 4 Wrz 2008, 17:19
|
|
|
Kazdy producent ma swoją kolorystykę kabli, do tego stopnia że w Fiestach kabel czerwony to zawsze +12V a brązowy to masa, a w Uno bodajże brązowy to +12V,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 4 Wrz 2008, 21:21
|
|
|
a w oplach to czarny +12 V . Pewne analogie się zdarzają , zasilanie cewek zazwyczaj z żółto czarnego , rozrusznik czerwono czarny ect ale nie wszystkie marki i modele . |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.