Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Otwarty przez: szynszyl
23 Sie 2008, 21:44
[MK3] siadly mi kierunki w mojej fiescinie HELP!!
Autor Wiadomość
ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 21 Sie 2008, 23:59   [MK3] siadly mi kierunki w mojej fiescinie HELP!!

witam serdecznie zaintereseowanych :) mam zapewne blachy problem jak dla kogos doswiadczonego ale dlamnie laika napraw samochodowych a zwlaszcza czesci elektronicznych to czarna magia a ze nie chce dawac do elektryka zeby przy zapewne jakims glupstwie wyczyscil mi portwel wiec zakasalem rekawy i wzielem sie sam do roboty problem poczatkowo tkwil w tym ze padl mi prawy kierunek przedni tylni i boczny ten pikus jednak na awaryjnych swieca sie wszystkie wiec wyczytalem tu na forum ze nalezy przeczyscic przelacznik zespolony jednak wczesniej wymienilem przekaznik czyli to takie kwadratowe male z 3ma bolcami ale to nic nie pomoglo wiec potrzaslem troche galka na wszystkie strony popukalem z mysla ze styki sie zastycza hehe ale nic nie dalo wiec wlanczalem kierunek i awaryjne naraz poruszalem kabelkami przy kosce podlaczonej do zespolonego i wogole cos sie poj..... bo juz nie swiecil mi sie ani prawe ani lewe kierunki i nawet juz nic nie tylkalo a wczesniej prawy ten niedzialajacy tykal szybko a teraz jakby pradu nie dostawaly na desce rozdzielczej tez nic sie nie swieci nie dzialaj kierunki i awaryjne wiec wzielem ten zespolony na chate rozkrecilem wyczyscilem wszystkie styki i ta plytke z jakiej mazi oczywiscie WD40 i paleczakmi do uszu hehe poskladalem podlaczylem w aucie i dalej to samo kierunki nie dzialaja i nie tykaja awaryjne nie dzialaja a do pracy trzeba jezdzic pozatym wszystko gra awiec PROSZE POMOCY mozna to jeszcze jakos naprawic?? bez wymiany zespolonego i czy wogole to jest kwestia zespolonego ??dam do elektryka to zedrze kupie zespolony wymienie sam okaze sie ze to nie to wiec tak czy siak jest zle za jakies info z gory dziekuje
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 23 Sie 2008, 21:44, w całości zmieniany 2 razy  

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 22 Sie 2008, 01:18   

zewrzyj styki 49 i 49A po wyjęciu przekaźnika od migaczy. masz zrobić zwarcie w skrzynce . patrz na przekaźnik na jego spodzie bedą oznaczenia . i zaznacz sobie które to w skrzynce i wbij drut między te dwa styki . jeśli kierunki pojawią się na stałe tzn nie bedą migać po włączeniu to przyczyna jest gdzies w przekaźniku . Jeśli nic to nie zmieni to bedziemy myśleć dalej .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 23 Sie 2008, 12:03   

Hej zrobiłem jak mówiłeś włożyłem drucik w odpowiednie styki odpaliłem stacyjkę włączyłem kierunki i nic ale przypomniało mi sie też ze kolega zanim przestały mi w ogóle działać włożył tam między jakieś styki drucik żeby sprawdzić napięcie może przez to coś się stało i jeszcze zanim kompletnie mi siadły kierunki to wcześniej kupiłem nowy przekaźnik i wymieniłem i nie pomogło to wtedy więc to raczej nie przekaźnikdiodalodz,

diodalodz 

Wysłany: 24 Sie 2008, 15:43   

dobra
to weź miernik albo żarówkę i zobacz czy na pinie 49 albo 49a jest napięcie po przekręceniu kluczyka albo wciśnięciu awaryjnych . Jeśli nie ma to trzeba poszukiwania przenieść do samego przełącznika od awaryjnych (czerwony guzik) .
możesz jeszcze zrobić taki chwyt że podłaczysz zasilanie z któregoś bezpiecznika do styku 49a . w skrzynce i jeśli migacze zaczną palić (w prawo i w lewo) to znaczy że uszkodzenie na bank jest w przełączniku awaryjnych albo w samej skrzynce(upalony bezpiecznik ) .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 24 Sie 2008, 21:43   

HEJ
nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoja poprzednia rade zrobiłem cos takiego wyciągnąłem przekaźnik i w miejsce tam gdzie wchodzą bolce od przekaźnika(sa 3 bolce tak jak mowiles 49 i 49A i 31) wlozylem drucik zeby zewrzeć styki jeden koniec w miejsce gdzie wchodzi bolec 49 a drugi koniec drucika tam gdzie wchodzi bolec 49A od przekaźnika i odpaliłem stacyjkę. Czy może mowiac w ''skrzynce'' miales na myśli tam gdzie sa bezpieczniki bo jeśli tak to tego jeszcze nie zrobiłem bo raczej chyba nie chodziło ci o styki we wtyczce która podlancza sie z lewej strony do zespolonego. Nie wiem tez gdzie sie znajduje i jak wygląda przełącznik od awaryjnych czy znajduje sie on w srodku zespolonego?? Nie wiem również jak podlaczyc zasilanie z któregoś bezpiecznika do styku 49A w ''skrzynce'' a tak w ogóle to dzięki za rady i poświęcony czas :) :ok:

diodalodz 

Wysłany: 24 Sie 2008, 23:39   

poszukaj zasilania na którym kolwiek bezpieczniku , jak nie to może być nawet z zapalniczki pociągnięty przewód i podłączony zamiast przekaźnika do 49A . Przełącznik świateł awaryjnych jest na czubku kolumny kierownicy . on dysponuje zasilaniem na przekaźnik bo awaryjne działają zawsze a migacze tylko po stacyjce . i w nim jest ukryty mechanizm przełączania . jeśli coś się tam pomieszało to nie bedzie i tych i tych świateł . Ale omniesz go podłączając zasilanie pod 49A w gnieździe przekaźnika migaczy .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 25 Sie 2008, 20:07   

Hej
sprobowalem dzis podpiac zasilanie z jakiegos bezpiecznika wzielem kabelek wyjalem taki sam bezpiecznik jak te od kierunkow no i 2 koniec kabelka podlaczylem do gniazda 49A i tez nic sie nie stalo a od zapalniczki nie moglem bo nie mam jej. Nie wiem moze kolega co chcial mi sprawdzic czy dochodzi napiecie do przekaznika cos nabroil bo zwarl wlasnie 2 gniazda od przekaznika kabelkiem i moze jeden podpia do masy no ale zadnego bezpiecznika mi nie spalilo jeszcze ktos cos mi powiedzial zebym sprawdzil ''pajaczka'' czy tam kable dobrze sie stykaja ale nie wiem nawet jak to wyglada i gdzie sie znajduje i jak sie do niego dostac. Ciezka sprawa wogole sie zrobila napoczatku bylo jeszcze znosnie bo tylko prawy nie dzialal no ale potym jak kolega wlasnie sprawdzal napiecie czy dochodzi do przekaznika padlo wszystko tzn wszystkie kierunki swiatla klakson wycieraczki dzialaja no i chyba nie dzialaja jeszcze tylnie przeciwmgielne

diodalodz 

Wysłany: 26 Sie 2008, 02:07   

dobra , to zróbmy inaczej . odepnij przełacznik zespolony i odnajdź na nim napisy L i P. Jeśli je znajdziesz wepchnij kabel w gniazdo w ich miejsce i dotknij 2 stroną kabla do któregoś bezpiecznika .Powinny się kolejno zapalać prawe i lewe . jeśli tak się stanie to od świateł do przełącznika jest ok i bedziemy wiedzieć jaki rejon został do sprawdzenia . jeśli masz takie problemy ze znalezieniem zasilania to możesz od biedy pociagnąć ze światełka w dachu . minusy dochodza do przłącznika od lampki plus jest podpięty pod samą blaszkę żarówki .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sie 2008, 19:09   

hej
znalazlem tylko ''L'' ale to bylo oznaczenie bolca do wtyczki w zespolonym ale jeszcze raz sprobowalem podlaczyc zasilanie z bezpiecznikow do gniazda 49 A i udalo sie migaly kierunki oraz reflektory :)

diodalodz 

Wysłany: 26 Sie 2008, 21:50   

dobra
to teraz musisz znaleźć na przełączniku zespolonym styk z oznaczeniem 49 . sprawdzić czy między przewodem przy kierownicy a skrzynką bezpieczników jest przejście tzn możesz podać zasilanie na styk 49 przy kierownicy i zobaczyć czy jak dotkniesz żarówka do 49 w skrzynce i do masy to czy zacznie świecić . Jeśli zacznie to uszkodzony jest sam przełącznik przy kierownicy albo w gnieździe przerywacza od migaczy pod oznaczeniem bodajże 31 nie ma masy .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 26 Sie 2008, 23:06   

hej
styk 49 jest tylko w gniezdzie przekaznika bo jesli chodzi o to przylacze z lewej strony do zespolonego to sa bolce jesli patrzac od tylu w rzadku od lewej kolejno:54, 30, 15 31, 56A, 56B drugi rzadek to :R, L, H, 58, 55

diodalodz 

Wysłany: 27 Sie 2008, 00:52   

odepnij od strony wycieraczek i zobacz czy tam nie ma .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 27 Sie 2008, 09:28   

od strony wycieraczek tez nie ma :/

diodalodz 

Wysłany: 27 Sie 2008, 21:02   

wiesz co ja na 99% obstawiam przełącznik zespolony . Poproś kogoś ze szczecina żeby ci pożyczył na 30 sek albo weź ze szrotu na próbe (jak podjedziesz autem to ci dadzą ) . jak dla mnie pomieszaliście przy składaniu wyłącznika od awaryjnych .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 27 Sie 2008, 21:10   

hej
no nie ma tego styku jesli patrze tam gdzie trzeba :) ale rozumiem ze jakby byl to musze kabelkiem dotknac bezpiecznika z jednej strony a z drugiej do bolca na ktorego min. na naklada sie ta lewa wtyczke a potem drugim kabelkiem rowniez tego styku 49 z jednej i z drugiej do masy i przylozyc do tego zarowke tak hehe :) Nie wiem czy to ma znaczenie ale dzis jeszcze raz podlaczalem zasilanie z bezpiecznika do tego styku w przekzaniku 49 A i najpierw zapalay mi sie kontrolki od kierunkow na tablicy rozdzielczej i jak sprobowalem pare razy to pozniej wlanczala sie zarowka od awaryjnych ale kontrolki od kierunkow juz nie i w obu przypadkach nie swiecily sie swiatla na zewnatrz samochodu

[ Dodano: Sro Sie 27, 2008 21:37 ]
aha zapomnialem jeszcze napisac ze jak podlaczalem zasilalnie z bezpiecznikow od kierunkow to nic sie nie dzialo ani zadne kontrolki sie nie swiecily ani swiatla

diodalodz 

Wysłany: 28 Sie 2008, 02:05   

bo na bezpieczniku jest zasilanie dopiero przy przekręceniu stacyjki .
Awaryjne działają z bezpiecznika od zapalniczki i zegarka albo nie maja wcale bezpiecznika .

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 28 Sie 2008, 09:22   

ok ale co teraz zrobic??

diodalodz 

Wysłany: 28 Sie 2008, 22:33   

kupić przełącznik zespolony na szrocie i podłączyć na szybko i sprawdzić czy to on , w najgorszym przypadku sprzedasz na allegro .
http://allegro.pl/item426...ort_fiesta.html

ulfaluszi
[Usunięty]

Wysłany: 30 Sie 2008, 13:17   

hej
nie ma roznicy czy to bedzie przelacznik od fiesty 3 drzwiowej czy 5 drzwiowej?? z tego co wiem to chyba jest inny schemat elektryczny

diodalodz 

Wysłany: 30 Sie 2008, 15:45   

niema ważne żeby kupić przełącznik do czasówek jeśli są w aucie , i regulowany jeśli jest taka funkcja w aucie (czas przejazdu wycieraczki regulowany skokowo)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi