Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

problem z cd w 4500
Autor Wiadomość
mrstoeckli 

Model: Ford Fiesta Mk6`04
Wersja: Inna
Silnik: 1.25i/75KM
Imię: Piotr
Wysłany: 22 Mar 2008, 18:15   problem z cd w 4500

Witam serdecznie!
Mam problem z moim radyjkiem z cd model 4500.
Mianowicie nie chce czytac jakichkolwiek plyt, zarowno kopii zapasowych jak i tych oryginalnych. Jeszcze jakis czas temu nie bylo problemu... W zwiazku z tym chce zdemontowac radio celem jego wyczyszczenia (probowalem juz sprezonym powietrzem, plyta czyszczaca i nic). Jednak w celu zdemonotowania potrzebuje zdjac konsolke srodkowa.... I ti jest moje pytanie - jak to zrobic. Odkrecilem wszystkie widoczne sruby a konsola ani drgnie, nawet o 5 mm. Czy sa gdzies umiejscowione zatrzaski badz inne? Bardzo bym prosil o instrukcje demontazu konsoli...

Drugie moje pytanie dot zamontowania radia niefabrycznego. Ile moze kosztowac i moze ktos ma konsole srodkowa przeznaczona do niestandardowego radia... I czy wogole jest mozliwosc kupienia takiego radia ktore wspolpracowaloby z pilotem przy kierownicy w mojej fiescie '04...

Prosilbym bardzo o pomoc - zdesperowany :-)

do74
[Usunięty]

Wysłany: 23 Mar 2008, 13:37   

tutaj masz link do całego kompletu montażowego dla niestandardowego radyjka - http://allegro.pl/item328...esta_kompl.html popatrz na allegro dużo jest aukcji z tymi kompletami

mrstoeckli 

Wysłany: 23 Mar 2008, 15:41   

a co ze sterowaniem pilotem przy kierownicy. Z tego co zorientowalem sie w necie mozna to zrobic, sa specjalne kostki polaczeniowe ktore mozna wykorzystac. Niemniej nie znalazlem niczego w Polsce....
Pozatym potrzebne jest to mojej FoFi konsola srodkowa. Wiecie gdzie moge cos takiego znalezc???
Pozdrawiam!

WooYownik 
Prince of Rally Land 2010

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: T.
Wysłany: 23 Mar 2008, 16:09   

do74 napisał/a:
tutaj masz link do całego kompletu montażowego dla niestandardowego radyjka - http://allegro.pl/item328...esta_kompl.html popatrz na allegro dużo jest aukcji z tymi kompletami

to jest akurat zestaw do fiesty mk4, zestawy do mk6 chodza w cenie okolo 30-40 zl, w fordzie za taki zestaw sie placi jakies 120 z , do tego potrzebna jest konsola srodkowa z innym otworem .. na allegro uzywana widzialem za 60 zl ostatnio.

Co do odkrecania konsoli srodkowej to dwie sruby sa na srodku pod sterowaniem nawiewami, dwie srubki saz boku kolo kierownicy i dwie z boku przy schowku .. nie wiem co dokladniej trzeba tam zdjac, napewno trzeba uwazac na ciegno(czy jak to sie nazywa) od sterowania cieplym zimnym powietrzem bo slyszalem ze latwo mozna je wyrwac ..

mrstoeckli 

Wysłany: 23 Mar 2008, 16:39   

Nadal nikt nie odpowiedzial o mozliwosci uzywania pilota przy kierownicy...
Czy jest wogole szansa by znalezc takie radio by pilot byl kompatybilny???

Ma ktos moze instrukcje do MK6??? Szukam po calym necie i nigdzie nie moge jej znalezc...
Pozdrawiam
PK

WooYownik 

Wysłany: 23 Mar 2008, 18:37   

mrstoeckli napisał/a:

Ma ktos moze instrukcje do MK6??? Szukam po calym necie i nigdzie nie moge jej znalezc...
Pozdrawiam
PK

instrukcje do mk6 mam a co konkretnie mialbym w niej poszukac? bo niestety nie mam skanera ..

mrstoeckli 

Wysłany: 23 Mar 2008, 20:52   

Witam ponownie.
Interesowalby mnie rozdzial dot. demontazu konsoli. Chcialbym sprobowac zdemontowac konsolke by dostac sie do fabrycznego radia celem jego wyczyszczenia. Na upartego chcialbym sprobowac czy odpowiada mi to fabryczne 'cacko' czy tez nie... Juz raz probowalem odkrecic konsole ale niestety beskutecznie, pomimo ze odkrecilem wszystkie sruby konsola nie drgnela chocby o milimetr... nie wiem, czy sa ta jakies zatrzaski czy inne takie...

A moze daloby rade bys zrobil kopie ksero calej instrukcji a ja przed wyslalbym Ci pieniazki przelewem za nie? Tak naprawde z korzyscia dla nas wszystkich bo zrobilbym skan i umiescil w necie dla potomnych...

[ Dodano: Nie Mar 23, 2008 20:53 ]
I nadal pozostaje kwestia tego pilota ktory jest przy kierownicy.... czy mozna go uzyc z jakimkolwiek standardowym radiem....

WooYownik 

Wysłany: 23 Mar 2008, 20:56   

mrstoeckli napisał/a:
Witam ponownie.
Interesowalby mnie rozdzial dot. demontazu konsoli. Chcialbym sprobowac zdemontowac konsolke by dostac sie do fabrycznego radia celem jego wyczyszczenia. Na upartego chcialbym sprobowac czy odpowiada mi to fabryczne 'cacko' czy tez nie... Juz raz probowalem odkrecic konsole ale niestety beskutecznie, pomimo ze odkrecilem wszystkie sruby konsola nie drgnela chocby o milimetr... nie wiem, czy sa ta jakies zatrzaski czy inne takie...

A moze daloby rade bys zrobil kopie ksero calej instrukcji a ja przed wyslalbym Ci pieniazki przelewem za nie? Tak naprawde z korzyscia dla nas wszystkich bo zrobilbym skan i umiescil w necie dla potomnych...

[ Dodano: Nie Mar 23, 2008 20:53 ]
I nadal pozostaje kwestia tego pilota ktory jest przy kierownicy.... czy mozna go uzyc z jakimkolwiek standardowym radiem....

w tej instrukcji co mam to niestety az takichdetali nie ma ... ale postaram sie w przyszlym tygodniu odszukac TiS i zainstalowac .. to sie zobaczy .. przed wyciagnieciem konsoli pierw nalezy wyczepic jakos te wszystkie pokretla .. ale nie pamietam juz jak ... jak nie bedzie nic w tis to podjade do elektryka z aso ale to dopiero po 1 kwietnia i zapytam

kaczoro 

Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Flair
Imię: Bartosz
Wysłany: 23 Mar 2008, 22:19   

mrstoeckli napisał/a:

Niektóre radia, przeważnie z wyższej półki posiadają opcję dokupienia przewodu, który umożliwia podpięcie się pod fabryczne sterowanie (np. w kierownicy czy za pomocą pilota).
Ja mam JVC KD-LH811 i owe radio posiada taką możliwość, tyle że taki przewód raczej trudno dostać i przypuszczam, że cena też nie będzie zbyt niska :-P
Pozdrawiam.

mrstoeckli 

Wysłany: 23 Mar 2008, 22:45   

A czy moze ktos wiecej mi powiedziec jak zdemontowac ten panel, a raczej jak kolega zwrocil uwage na sterowania nawiewiem i rzekome cięgna. W jaki sposob to zdemontowac? Czy najpierw w jakis magiczny sposob trzeba je zdjac, a dopiero pozniej konsole czy rownoczesnie...??? Chcialbym to zrobic jutro.... ;-) i wyrwac sie ze swiatecznego ucztowania

michalew 

Model: Ford Fiesta Mk6`02
Wersja: CLX
Silnik: 1.4TDCi/68KM
Wysłany: 17 Kwi 2008, 21:03   

Mi sie przed chwilą udało wyjąć radio w mojej MK6. Zajęło mi to ze 2 godziny. Trzeba odkresić śruby:
2 pod nawiewami
2 pod kierownica - trzeba zdjąć jaśniejszy plastik
2 w schowku
2 pod rzędem przycisków z prawej strony (trzeba wyjąć przyciski)

Niestety nie wiem teraz jak dopasować z powrotem potencjometr kierunku nawiewu do pokrętła. nie ma miejsca żeby rękę włożyć, za krótki jest przewód, a to trzeba precyzyjnie wcisnąć. jakbvy któs miał sposób........

Odpowiedz do tematu