Elektryka 1.3 a XR

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

ic3ek
Posty: 61
Rejestracja: śr lut 06, 2008 09:23
Lokalizacja: Poznań

Elektryka 1.3 a XR

Postautor: ic3ek » pn lut 18, 2008 13:27

Witam Koledzy.

Mam pytanie, ponieważ bawie sie w swapa z silnika 1.3 na monowtrysku -> XR 1.6 CVH bez turbo, i chciałem sie dowiedzieć czy czujniki które miałem przy 1.3 podpasują pod XR

Chodzi mi tutaj dokładnie o Moduł zapłonu EDIS ( czy XR ma taki sam co 1.3 ) i czujnik ciśnienia bezwględnego w kolektorze dolotowym tez będzie pasował do XR ???

Pozdrawiam

SpiderMAN
Posty: 680
Rejestracja: pn maja 28, 2007 10:05
Lokalizacja: Kraków

Postautor: SpiderMAN » pn lut 18, 2008 13:38

EDIS na pewno jest inny... Choc jestem lajkonikiem, ale tak mi sie wydaje na 98%. Niech sie wypowiedza madrzejsi.

Awatar użytkownika
Kolin
Posty: 428
Rejestracja: śr maja 24, 2006 15:52
Lokalizacja: Ostrów Wlkp

Postautor: Kolin » pn lut 18, 2008 14:11

Jaki problem kupić wiązke i kompa od Xr`ki niż bawić sie w jakieś przeróbki ??
Alfa Romeo 147 Mjet 174,4 / 374,4 Powered by Cinsoft

Awatar użytkownika
Mafios
Junior Admin
Posty: 2695
Rejestracja: pn cze 28, 2004 11:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Mafios » pn lut 18, 2008 16:37

SpiderMAN pisze:EDIS na pewno jest inny... Choc jestem lajkonikiem, ale tak mi sie wydaje na 98%. Niech sie wypowiedza madrzejsi.


to sie mylisz edis jest ten sam

Kolin nie kaza fiesta miala na scianie grodziowej wtyczke laczaca zwykla instalke z instalka silnika
RS TURBO

Awatar użytkownika
Mafios
Junior Admin
Posty: 2695
Rejestracja: pn cze 28, 2004 11:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Mafios » pn lut 18, 2008 16:39

ja mam wiazke za 50zl tylko kompa nie mam
RS TURBO

Awatar użytkownika
Mafios
Junior Admin
Posty: 2695
Rejestracja: pn cze 28, 2004 11:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Mafios » pn lut 18, 2008 16:46

wal na gg 877396 i powiedz co chcesz :-)
RS TURBO

ic3ek
Posty: 61
Rejestracja: śr lut 06, 2008 09:23
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ic3ek » pn lut 18, 2008 23:51

No wiec widze koledzy że sie rospisaliście :):)

Jestem biegły w elektronice "elektryk samochodowy" i dlatego pytam sie czy podpasują te czujniki ponieważ ze schematów które są dostępne w manualu angielskim Mk3 Jest kilka wersji modułu zapłonu.

Jeśli chodzi koledzy o wiązke to mam całą z XR wraz z kompem, tylko nie chce przekładać całej wiązki tylko tą od kompa i silnika bo tak jak Mafios napisał wszystko łączy sie jedna wtyczka z cała reszta instalacji elektrycznej samochodu i tam poprostu chce sie podpasować bo tam jest kilka kabelków do podłączenia "zasilanie pompy,kompa, itp"

Może ktoś tak kombinował jak ja i ma już gotowy przepis jak to dokonać ??? choć ze schematów widze ze nie jest to wielki problem. Tak mi sie przynajmniej wydaje !!!

Wszystko wyjdzie w najbliższym czasie kiedy bede składał do kupy :)

Mafios
Rozumiem ze EDIS podpasuje od 1.3 do XR, a jak ma sie sprawa z czujnikiem pociśnienia w kolektoże dolotowym i czujnikiem temp. zasysanego powietrza. Bo te czujniki chciałbym tez wykożystać z 1.3 do XR

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Mafios
Junior Admin
Posty: 2695
Rejestracja: pn cze 28, 2004 11:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Mafios » wt lut 19, 2008 09:47

ic3ek pisze:No wiec widze koledzy że sie rospisaliście :):)

Jestem biegły w elektronice "elektryk samochodowy" i dlatego pytam sie czy podpasują te czujniki ponieważ ze schematów które są dostępne w manualu angielskim Mk3 Jest kilka wersji modułu zapłonu.

Jeśli chodzi koledzy o wiązke to mam całą z XR wraz z kompem, tylko nie chce przekładać całej wiązki tylko tą od kompa i silnika bo tak jak Mafios napisał wszystko łączy sie jedna wtyczka z cała reszta instalacji elektrycznej samochodu i tam poprostu chce sie podpasować bo tam jest kilka kabelków do podłączenia "zasilanie pompy,kompa, itp"

Może ktoś tak kombinował jak ja i ma już gotowy przepis jak to dokonać ??? choć ze schematów widze ze nie jest to wielki problem. Tak mi sie przynajmniej wydaje !!!

Wszystko wyjdzie w najbliższym czasie kiedy bede składał do kupy :)

Mafios
Rozumiem ze EDIS podpasuje od 1.3 do XR, a jak ma sie sprawa z czujnikiem pociśnienia w kolektoże dolotowym i czujnikiem temp. zasysanego powietrza. Bo te czujniki chciałbym tez wykożystać z 1.3 do XR

Pozdrawiam.


jezeli chodzi o xr2i cvh to wszystkie czujniki ma identyczne jak 1.3

masz pytania zadzwon to ci podpowiem 660406027
RS TURBO

ic3ek
Posty: 61
Rejestracja: śr lut 06, 2008 09:23
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ic3ek » wt lut 19, 2008 13:33

Oki

To jak będe podłączał całą elektryke i będe miał jakiekolwiek problemiki to będe napewno dzwonił, jeśli służysz pomocą, bo jak narazie to musze wrzucić silnik do autka, także zajmie mi to pewnie jeszcze ze 2 dni.

Widze ze juz tyle robiłeś swap'w że to dla ciebie chleb powszedni :)

A i chciałem sie jeszcze dowiedzieć jak ma sie sprawa z Ciśnieniem paliwa ???
Pompa z 1.3 podoła XR ( bo z tego co wiem to w XR jest większe ciśnienie, ale nie wiem przypadkiem czy nie jest ono wytważane pompką przy listwie wtrysków ) ???

Pozdrawiam i zapewne do usłyszenia :)

Awatar użytkownika
Mafios
Junior Admin
Posty: 2695
Rejestracja: pn cze 28, 2004 11:01
Lokalizacja: Łódź

Postautor: Mafios » wt lut 19, 2008 14:02

musisz zmienic pompke paliwa w baku
RS TURBO

ic3ek
Posty: 61
Rejestracja: śr lut 06, 2008 09:23
Lokalizacja: Poznań

Postautor: ic3ek » wt lut 19, 2008 23:48

Mafios z tego co zdołałem wyczytać to różnica jest w ciśnieniu

1.3 -> 3 jednostek " bo nie wiem w jakich jednostkach (bar ??) "
1.6 -> 5 bar

Jak co to popraw ?

Hm a zastanawiam sie jeśli silnik z XR będzie śmigał na pompie od 1.3 to jakie będą konsekfencje tego ??? Odpali wogóle ???

Tak na chłopski rozum mniejsze ciśnienie to wtryskiwacz nie zdoła podać wymaganej dawki paliwa, ale przecież coś napewno poda ???

Wiesz może Jak to wszystko sie będzie zachowywać ???


Social Media

       

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika