Prąd ucieka (chyba przez dziury w podwoziu :P) |
Autor |
Wiadomość |
Tommy

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wiek: 38 Dołączyła: 25 Sty 2007 Posty: 521 Skąd: Zielsko-Białe
|
Wysłany: 8 Lut 2008, 09:48 Prąd ucieka (chyba przez dziury w podwoziu :P)
|
|
|
Kolega mój szanowny ma pewien problem ze swoją ukochaną.. Przytoczę tutaj problem w sposób w jaki opisał on go mnie (nie bić - z nim jest się normalnie trudno dogadać, a co dopiero jak mówi o czymś o czym nie ma pojęcia)
A więc tak:
Dawno dawno temu (jakieś 4 dni od dziś w strone średniowiecza) podczas jazdy jego dynamiczna inaczej fiesta nagle zaczęła dziwnie się mulić... Lekko przerywać, przygasać (objawy podobne do jazdy na oparach) z tym że zaczęły również przygasać kontrolki, światła i inne skomplikowane urządzenia elektryczne. I tak w przeciągu ok 2 minut czasu ziemskiego fiestka padła na amen. Kontrolki are dead- zero reakcji na stymulację kluczykiem... Po odczekaniu jakiś 3 minut operacja stymulacji kluczykiem dała puls w postaci męczeńskiego "yyyyyyuuuu yyyyyuuuu" (czyli fiestka kręcila tak jakby do cylindra wpadł jakiś chomik) Po około godzinie (bo tyle zajęło mojemu znajomemu dostanie się busem do domu i powrót z bratem i linką cholowniczą) fiesta widocznie czując zbliżające się złomowanie zapaliła bez najmniejszego problemu. Sytułacja powtórzyła się ponownie dnia wczorajszego.
Fiestka to mk3 z roku 95, silnik 1.1i, ma kluczyk z immo (czy czymś co immo udaje), ponoć sprawne aku i granatowy pokrowiec na tylnej kanapie...
Ma ktoś jakiś pomysł co może powodować takie objawy?
Zwarcie? Zesrane immo? A może pyszne miodowe kułeczka nestle Cherios?
Kolega i jego rozleniwiony tyłek bedą bardzo wdzięczni za wszelkie sugestie i pomysły (dotyczące problemu oczywiście) |
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 8 Lut 2008, 11:47
|
|
|
trzeba podłączyć woltomierz na stałe i pojeździć 2 dni to się dowiemy . wydaje się że traci ładowanie i kończy się prąd z akku i umiera.dziwne objawy troche . ewentualnie uszkodzone przejście głównego plusa do kabiny . |
|
|
|
 |
Tommy

|
Wysłany: 8 Lut 2008, 11:48
|
|
|
Tylko właśnie najdziwniejsze jest to, że po pewnym czasie fura normalnie odpala (a wcześniej wydaje się że aku jest pusty jak bęben bo nawet światła się nie palą) |
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 8 Lut 2008, 12:53
|
|
|
aku sam się ładuje z czasem jeśli nie ma poboru , poprostu odzyskuje część energii . |
|
|
|
 |
eCo^
Wiek: 37 Dołączył: 22 Sty 2007 Posty: 169 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 8 Lut 2008, 13:04
|
|
|
sprawdz mase silnika
u mni bylo to samo, bo minus(czarny kabel) wisial sobie tak o00 |
>>Grupa Wrocław<< |
|
|
|
 |
Tommy

|
Wysłany: 8 Lut 2008, 13:09
|
|
|
eCo^ napisał/a: | sprawdz mase silnika |
Przewód masowy idzie od skrzyni do podstawki pod aku? |
|
 |
SpiderMAN
Imię: Michał
|
Wysłany: 8 Lut 2008, 17:46 Re: Prąd ucieka (chyba przez dziury w podwoziu :P)
|
|
|
Miałem podobny problem i okazało się, że się masa poluzowała... Niech posprawdza wszystkie kable masowe w aucie, u mnie poluzowany był ten z lewej strony co jest w okolicach wyłącznika bezwładnościowego, własnie takie same objawy miałem. |
Ostatnio zmieniony przez szynszyl 9 Lut 2008, 17:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 8 Lut 2008, 21:52
|
|
|
miejsce poluzowane zawsze robi się ciepłe podczas pracy . tak się najłatwiej szuka . |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.