Fiesta Klub Polska

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: Brak tagów.

Dieslowska kontrolka
Autor Wiadomość
gerwazy
[Usunięty]

Wysłany: 21 Mar 2007, 07:54   Dieslowska kontrolka

Mam pytanie.
Jak zapalam swojego diesla (mk3 1.8D), to muszę go dłuugooo kręcić.
Z rury jak "przebiera" idzie siwy dym.
Może to coś z elektryką???. Napiszę jeszcze ,że niekiedy bywało tak (ale rzadko i od jakiegoś czasu się nie zdarza w ogóle),że jak dałem grzanie świec i kontrolka tylko chwilkę się świeciła i gasła to wtedy fiestka paliła bardzo szybko, natomiast aktualnie zawsze świeci dłużej ( tak z 14 sek) i wtedy zawsze przebiera i nie chce palić.
Próbowałem palić po tyknięciu i jest tak samo.
Świece były wymienione w październiku, akumulator jest nowy.

Rafal1504
[Usunięty]

Wysłany: 21 Mar 2007, 13:43   

Witam
Nie mam diesiela i nie wiem jak długo powinna się palić kontrolka, ale jeśli piszesz, że kiedyś świeciła krócej to sprawdź układ elektryczny, który zasila świece żarowe, może przekaźnik żle łączy (jest nadpalony) i nie przekazuje pełnej mocy na świece i nie grzeją jak powinny.
Pozdrawiam

diodalodz 

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
Wysłany: 21 Mar 2007, 18:07   

kup w sklepie diode 12 V . Dolutuj do nóg przewody i podłącz jedna nowe do masy a druga przykręć pod świece żarowa . I patrz czy pali sie dioda czy nie . Te przekaźniki sa bardzo liche i często nawalaja .

Wojtass 

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Wysłany: 21 Mar 2007, 21:52   

Kontrolka grzania świec ma się nijak do faktycznego przepływu prądu przez nie. W 1.8D z którą mam kontakt nie ma różnicy czy przekręca kluczyk w zimie czy w lecie, kontrolka świeci cały czas tyle samo, podczas gdy przekaźnik świec już cyka w różnych odstępach czasu.
Ale to przecież Ford... :)

Powertech
[Usunięty]

Wysłany: 24 Mar 2007, 22:39   

Sprawdzić przekażnik czy zwiera i czy styk jest. Nie za bardzoi można ufać tej kontrolce. Ja próbowałem na różne sposoby palić ale co rusz to inaczej paliła. Jak masz chęć i troszkę czasu to może zrób jak ja. Wykręciłem wszystkie świece i je połączyłem do elektryki samochodu (od razu zweryfikujesz czy grzeją) Przekręciłem kluczk i patrzyłem co się dzieje. U mnie np. najbardziej są nagrzane jak zgaśnie kontrolka i policze do 6 i wtedy pale. Odpala z pół obrotu. A jak kontrolka gasła to nawet się jeszcze nie żarzyły. A po pyknięciu już były za słabe. Pozdrawiam

Fordon 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Silnik: ST 170
Imię: Konrad
Wysłany: 24 Mar 2007, 23:48   

Moga nie grzac swiece ze dymi na siwo, dodatkowo problem moze wynikac tez z cofajacego sie paliwa do zbiornika co jest tez bardzo czesta przypadloscia, kumpel kupil przewod przezroczysty z oplotem (wzmocnieniem wewnetrznym) i sobie kotroluje czy paliwo sie nie cofa na odcinku filtr<----pompa. ;)

diodalodz 

Wysłany: 25 Mar 2007, 01:29   

to trzeba sobie zadać pytanie co blokuje paliwo zeby nie odpływało z węży ?? to raz.
Dwa kompcenie na siwo w dizelku to efekt za niskiej temperatury (niskiej kompresji czasami) i nie dokładnego spalania ropy . Zgodze sie ze moga to być swiece żarowe nie zgodze sie ze jest to wina cofającego sie paliwa .

gerwazy
[Usunięty]

Wysłany: 31 Mar 2007, 17:48   

A jak sprawdzić przekaźnik, czy w nim wszystko ok????
Dziś go odkręciłem wyjąłem tą wtyczkę, ale nie ma tam nic do odkręcenia ; więc jak zajrzeć do środka????

diodalodz 

Wysłany: 1 Kwi 2007, 14:31   

a po co zaglądać do środka . Podłącz kontrolke do świecy i zobacz czy grzeja swiece i ile grzeja . Jak cokolwiek z przekaźnikiem nie tak to do śmieci z nim odrazu.

kubasa976 

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Silnik: 1.8D/60KM
Wysłany: 22 Maj 2007, 22:34   

a gdzie sie ten przekaznik znajduje w 1.8d
bo ja mam taki problem ze przekrence kluczyk zaświeci mi sie lampka od swiec na 2 sek i gasnie i ja musze nadsłuchiwać jak cos cpyknie tak mi poradził poprzedni właściciel

diodalodz 

Wysłany: 23 Maj 2007, 00:11   

przekaźnik jest w gumce na ścianie grodziowej albo podłużnicy . Trudno go nie zauważyć bo to jedyna elektryczna część pod maska :) . W momencie kiedy słyszysz pyk rozłącza sie grzanie świec żarowych . Pytanie czy po rozruchu znowu sie nie załącza na czas nieokreślony . Nie wiem jak mk3 ale wiekszosć aut z tych lat ma system dogrzewania silnika zeby zmniejszyć dymienie zimnego silnika.

pniemiec
[Usunięty]

Wysłany: 3 Cze 2007, 11:14   

Ja mam Fiestule z 1,8d pod maską i to problem dość piowszechny wśród tych samochodów...

przekręć kluczyk na zapłon i poczekaj aż kontrolka zgaśnie i tak z 10-20 sekund jeszcze i odpali odrazu...

podobno to problem ze świecami, ale pewności nie ma nigdy, a mój sposób jest sprawdzony.

pozdrawiam

diodadioda
[Usunięty]

Wysłany: 4 Paź 2007, 19:25   

Ja robie tak :
-przekrecam kluczyk pali sie kontrolka-gaśnie
-"odkręcam" kluczyk tak jak się wyłacza zasilanie..
- znowu przekrecam az kontrolka zapali sie i zgaśnie
- wciskam gaz do dechy
.. i pali 95%

Daj znak czy Tobie też to pomaga
pozdr

KrystianA
[Usunięty]

Wysłany: 7 Paź 2007, 18:49   

diodadioda napisał/a:
Ja robie tak :
-przekrecam kluczyk pali sie kontrolka-gaśnie
-"odkręcam" kluczyk tak jak się wyłacza zasilanie..
- znowu przekrecam az kontrolka zapali sie i zgaśnie
- wciskam gaz do dechy
.. i pali 95%

Daj znak czy Tobie też to pomaga
pozdr

po prostu pełne jedno grzanie - do pyknięcia powinno wystarczyć gdy nei ma mrozu.

u mnie wciśnięcie pedału gazu czy na ciepłym czy zimnym silniku w 1,8 D utrudnia odpalenie silnika....

tak jak pisał Diodalodz - trzeba sprawdzić czy świece żarowe mają możliwość nagrzania się i czy są w ogóle sprawne.

Jeśli tak i inne elementy są ok typu kompresja, to powinno być ok.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi