[MK3] Rozrusznik |
Autor |
Wiadomość |
KUI3A

Model: Inne auto
Wersja: Sport
Silnik: 2.0/16V
Imię: Kuba
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 21:14 [MK3] Rozrusznik
|
|
|
witam,
dzisiaj nadszeł wiekopomny dzień, w którym planowałem odpalić mojąprawie już kompletną rajdówkę, wszystko popodłączałem i jużkręcić chciałem ale rozrusznik mnie obsrał - tzn, przekręcam kluczyk, pompa się włącza, przekręcam dalej i słyszę tylko takie stuknięcie?? czyli chyba elektromagnes wysuwa bendix ale on się chyba nie ma ochoty obracać
jak sobie z tym poradzić??
pozdro i dzięki za odpowiedzi |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 12 Wrz 2010, 12:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
stasiek49
Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: CL
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 21:38
|
|
|
sprawdz akumulator- mało naładowany,zaśniedziałe styki na automacie,wez na bieg i popchnij kawałek tak aby się przekręcil wał i znów rozrusznikiem zakręć może nie trafiał w zazebienie |
_________________ stasiek49 |
|
|
|
 |
Freeman
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`89
Wersja: C
Imię: Sławek
Wiek: 43 Dołączył: 06 Kwi 2007 Posty: 3513 Skąd: Ostrzeszów
|
|
|
|
 |
tomcio1600
Model: Ford Fiesta Mk3`94
Imię: Tomasz
|
Wysłany: 25 Sie 2007, 23:01
|
|
|
Byc moze brak masy... odlacz klemy wyczysc, sciagnij kable z rozrusznika, poczysc styki dobrze zaloz i porzadnie dokrec. Na 99,9% powinno pomoc mialem podobny przypadek... zaczelo sie od tego ze nie zawsze odpalal az kiedys wogole nie zakrecil... powod? Styki na rozruszniku - brudne i w dodatku luźne. |
_________________ Była: Fiesta 1.1i 50 KM 1994r 5d
Jest: Audi A4 1.8 125 PS 1995r sedan |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 26 Sie 2007, 02:15
|
|
|
weź klucz płaski i zrób zwarcie między dwoma stykami na elektromagnesie jak ruszy to znaczy ze umarły styki w elektromagnesie . |
|
|
|
 |
KUI3A

|
Wysłany: 26 Sie 2007, 10:22
|
|
|
ok dzięki, popróbuję,
freeman3 napisał/a: |
ale taki głośny stuk czy tylko cyknięcie?
|
co do głośności to stuknięcie jest głośne, na pewno nie nazwałbym tego cyknięciem, tylko ewidentnie czuć jak coś tam wali w rozruzniku
tomcio1600 napisał/a: | Byc moze brak masy... odlacz klemy wyczysc, sciagnij kable z rozrusznika, poczysc styki dobrze zaloz i porzadnie dokrec. Na 99,9% powinno pomoc mialem podobny przypadek... zaczelo sie od tego ze nie zawsze odpalal az kiedys wogole nie zakrecil... powod? Styki na rozruszniku - brudne i w dodatku luźne |
co do masy to raczej wszystko ok, ponieważ wszystko na nowo popdłączałem i zapewne je nie brakuje, ale jeszcze się upewnię, kable przy rozruszniku też są ok, klemy tak samo
diodalodz napisał/a: | weź klucz płaski i zrób zwarcie między dwoma stykami na elektromagnesie jak ruszy to znaczy ze umarły styki w elektromagnesie . |
czy to polega na tym żeby zewrzeć ze sobą te dwie śruby, do któych mocuje się kable od rozrusznika ( jedna jest więkasz (klucz 13, a druga 10) czy mam rację - wiesz pytanie może dość amatorskie, ale po prostu nigdy tego nie robiłem, rozumiem również, że w tym czasie musi być włączony zapłon, a klucyk w takiej pozycji jak powinien być podczas kręcenia rozrusznikiem
stasiek49 napisał/a: |
sprawdz akumulator- mało naładowany,zaśniedziałe styki na automacie,wez na bieg i popchnij kawałek tak aby się przekręcil wał i znów rozrusznikiem zakręć może nie trafiał w zazebienie |
akumulator ładował się prawie dwa dni (oczywiście nie całe dwa, ale wystarczająco długo), nie jest może najmocniejszy ale na odpalenie na pewno by styknęło
co do obrócenia wałem to też tak muszę spróbować, ale najpierw muszę podłączyć drążek, bo bałem się że jak wrzucębieg bezpośrednio przy skrzyni to potem go nie wyjmę |
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 26 Sie 2007, 12:28
|
|
|
nie zwierasz dwie śruby na klucz 13 . silnik ci nie bedzie odpalać bo nie wsunie zębnika w koło . a bedziesz wiedział czy sam silnik rozrusznika jest sprawny |
|
|
|
 |
KrystianA [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Sie 2007, 21:22 Re: co się dzieje z rozrusznikeim??
|
|
|
KUI3A napisał/a: | witam,
dzisiaj nadszeł wiekopomny dzień, w którym planowałem odpalić mojąprawie już kompletną rajdówkę, wszystko popodłączałem i jużkręcić chciałem ale rozrusznik mnie obsrał - tzn, przekręcam kluczyk, pompa się włącza, przekręcam dalej i słyszę tylko takie stuknięcie?? czyli chyba elektromagnes wysuwa bendix ale on się chyba nie ma ochoty obracać
jak sobie z tym poradzić??
pozdro i dzięki za odpowiedzi |
coż, ciesz się że możesz wyłączyć po ew odpaleniu, bo ja np miałem dzisiaj taki problem, że stale się rozrusznik obracał, heheh, nawet jak wysiadłem z kluczykami w ręku z autka... :-D
człowiek wkłada kase w te autka a tu własne autko albo nie odpala albo wręcz próbuje uciekać spod sklepu...
a tak na poważnie , co należy powymieniać jak umrze silnik rozrusznika ? - podłączając się do problemu... |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 28 Sie 2007, 11:20
|
|
|
najtaniej cały rozrusznik bo uzwojenia wirnika są dość drogie . |
|
|
|
 |
KUI3A

|
Wysłany: 31 Sie 2007, 08:43
|
|
|
no więc temat rozrusznika został wczoraj rozwiązny:
z nim było wszystko nie tak, jak zawiozłem go do magika od rozruszników to powiedział,że albo wymianie wszystko albo w ogóle nie roobi, bo za chwilę do niego wrócę, więc wymienił wszystko i terz działa |
|
 |
|