Po wymianie sprzęgła brak iskry! |
Autor |
Wiadomość |
Gifol [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 13:52 Po wymianie sprzęgła brak iskry!
|
|
|
Witam,
Podobny topic zamieściłem w dziale Mechanika - jest on kontunuacją wcześniejszych tematów. Ale że dotyczy on również ELEKTRYKI umieszczam go też tu.
Jestem w trakcie wymieniania sprzegła w mojej fiescie (pisałem o tym pare postów niżej).
Mechanik zadzwonił do mnie przed chwilą, że po wymianie całego sprzęgła i zmontowaniu wszytskieg nie mogże odpalić mojego maleństwa. Jak twierdzi nie ma iskry i nie wie co z tym fantem zrobić.
Nadmieniam, że Fieścina bezpośredni po awari sprzęgła paliła od pierwszego "kopnięcia", co prawda gasła na jałowych obrotach, ale jak pogazowałem to podymiło z popsutego sprzegła.
Przed awarią nie było żadnych problemów z zapalaniem.
Panowie co o tym sadzić?
Co mógł spier... , że przed wstawieniem do warsztatu na wymianę sprzęgła palił a po wymianie nie?
Jadę jutro odebrać samochód na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę po takiej naprawie (praca drążka, pedału sprzegła)?
Bo coś coraz mniej ufam temu mechanikowi! |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 15:12
|
|
|
Czxujnik położenia walu. To tak jakby przerywacz odłączył. |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
Gifol [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 15:35
|
|
|
niestety to nie czujnik połozenia - mechanik wykręcił go i wsadził do innej fiesty i działa.
NApisałem w dwóch działach bo temat dotyczy w moim mniemaniu ich dwóch a ponadto w dziale Mechanika jest on kontynuajca moich wcześniejszych postów.
Jeżeli to komuś przeszkadza to b. przepraszam! |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 18:05
|
|
|
hm sprawdź czy przewody miedzy czujnikiem a modułem są całe . który jest który poznasz po kolorach . Dwa przewody od kostki czujnika ida prosto do modułu pod 5 i 6 pin . mógł zmasakrować wiązkę przy wyciąganiu skrzyni . |
|
|
|
 |
Gifol [Usunięty]
|
Wysłany: 28 Cze 2007, 23:10
|
|
|
Poprawcie mnie jak sie myle:
do sprawdzenia mam 2 cewki, moduł i czujnik na kole zamachowym + oczywiście wszelkie połaczenia (przewody) między tymi ustrojstwami.
czy jest jeszcze jakas część która jest "zaangażowana" w generowanie iskry w Fiescie mk3 silnik 1.1i? |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 29 Cze 2007, 09:08
|
|
|
map sensor jeszcze . cewka banał bo sprawdzasz czy po włączeniu stacyjki na środkowym pinie kostki jest 12V względem masy . sam czujnik wału badasz na wypiętej kostce od edisa na pinach które ci podałem . Podczas odpalania bedzie sie indukować napięcie 0,05V czasami 0,1 ale to żadkość . i koniec 2 pomiarami załatwiasz wszystko . |
|
|
|
 |
Gifol [Usunięty]
|
Wysłany: 4 Lip 2007, 10:32
|
|
|
no i wyjasnilo sie!
padł moduł - zmiana na nowy (choc ze szrotu:) i iskra a co za tym idzie zycie do fiesty wrocilo.
jak wynika z opini elektryka nie ma mozliwosci zeby spierdzielić moduł wymieniając sprzegło - czyli raczej nieszcześliwy zbieg okoliczności albo prawo serii zadziałalo.
Tak czy inaczej musze fiknąc i mechanikowi(od sprzęgła) i elektrykowi:(
Dziękuje bardzo za pomoc! |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 5 Lip 2007, 01:45
|
|
|
mogłeś dojść do tego sam . Ale spoko |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.