Fiesta Klub Polska


Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: mk3, wskaznik poziomu paliwa, zegary

Przesunięty przez: bidżej
Wto Lis 23, 2010 21:30
[MK3] Wskaźnik paliwa
Autor Wiadomość
lgglpl 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 7
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 14:11   [MK3] Wskaźnik paliwa

witam,
mam problem ze wskaźnikiem paliwa... mianowicie kiedy gasze samochod kontrolka nie opada lecz zostaje i dalej wskazuje jaka jest ilośc paliwa. U mojego znajomego natomiast wskaźnik opada lecz cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa. Jak mozna to naprawidz samemu ? Powinno byc tak jak jest u mnie ze zostaje w miejscu ? czy powinno opadac a kiedy odpalan to powinien pokazywac jaka jest ilosc paliwa ?
Ostatnio zmieniony przez bidżej Wto Lis 23, 2010 21:30, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
dday 


Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 33
Dołączył: 29 Gru 2004
Posty: 390
Skąd: wawa-anin
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 14:19   Re: wskaźnik paliwa

lgglpl napisał/a:
Powinno byc tak jak jest u mnie ze zostaje w miejscu ?

tak :yes:
lgglpl napisał/a:
U mojego znajomego natomiast wskaźnik opada lecz cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa.

a w jakim samochodzie :?:
_________________
 
 
 
lgglpl 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 7
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 15:01   

dday napisał/a:
a w jakim samochodzie

fiesta `93 ja mam tez `93
 
 
Tommy 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Tomek
Wiek: 27
Dołączyła: 25 Sty 2007
Posty: 517
Skąd: Zielsko-Białe
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 15:05   

No to u kolegi chyba jest coś nie tak... Jak dotąd nie spotkałem się w MK3 ze wskaźnikiem, który by opadał po wyłączeniu zapłonu.
Cytat:
cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa.

W fieście to akurat jest standart :D
_________________
Profil Facebook
 
 
 
lgglpl 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 7
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: Nie Cze 03, 2007 19:05   

Tommy napisał/a:
No to u kolegi chyba jest coś nie tak... Jak dotąd nie spotkałem się w MK3 ze wskaźnikiem, który by opadał po wyłączeniu zapłonu.


a wie ktos jak to naprawic albo co moglo sie stac ?
 
 
GURU500
[Usunięty]

Wysłany: Nie Cze 03, 2007 19:28   

Witam
u mnie tez wskaznik na wlonczonym pokazuje aktualny stan paliwa - to normalne
....
Co sie moglo zepsuc ? - plywak ?
 
 
gooz
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 05, 2007 15:20   

no wlasnie. fajnie ze ktos ten temat poruszyl


u mnie na postoju pokazuje inny stan paliwa niz w trakcie jazdy. i nie wiem czym sie sugerowac. gdy jade pokazuje mniej i gdy juz jest za pomaranczowym polem jade w strachu czy dojade :fox: czy cos jest nie tak??
 
 
madek 


Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
Dołączył: 23 Kwi 2006
Posty: 1758
Skąd: Jelenia Góra
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 15:39   

gooz napisał/a:
no wlasnie. fajnie ze ktos ten temat poruszyl


u mnie na postoju pokazuje inny stan paliwa niz w trakcie jazdy. i nie wiem czym sie sugerowac. gdy jade pokazuje mniej i gdy juz jest za pomaranczowym polem jade w strachu czy dojade :fox: czy cos jest nie tak??

i pewnie jak jedziesz po górke lub mocno przyspieszasz to opada, a jadac w doł i przy hamowaniu podnosi sie ? :-) bo jesli tak to znaczy ze masz wszystko ok :-P
_________________
była sobie RS`ka...
 
 
 
SpiderMAN 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
Wiek: 35
Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 679
Skąd: Krzeszowice
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 19:05   Re: wskaźnik paliwa

lgglpl napisał/a:
witam,
mam problem ze wskaźnikiem paliwa... mianowicie kiedy gasze samochod kontrolka nie opada lecz zostaje i dalej wskazuje jaka jest ilośc paliwa. U mojego znajomego natomiast wskaźnik opada lecz cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa. Jak mozna to naprawidz samemu ? Powinno byc tak jak jest u mnie ze zostaje w miejscu ? czy powinno opadac a kiedy odpalan to powinien pokazywac jaka jest ilosc paliwa ?
W Fiescie juz tak jest, ze wskaznik caly czas dziala... Gdyz na pompe paliwa zawsze jest podawane napiecie. Pompa zas zasila czujnik poziomu... niedokladny jak cholera...
_________________
Były -> Fiat 126p 650E - SPRZEDANY -> Fofi Evo Suplement RS 1.3 - SPRZEDANA
Jest -> Renault Scenic RXE 1.6 16V
 
 
 
jackrzec 

Model: Ford Fiesta Mk3`95
Wersja: Classic
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Jacek
Wiek: 40
Dołączył: 30 Cze 2005
Posty: 2586
Skąd: Stargard Szcz.
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 20:51   

SpiderMAN napisał/a:
W Fiescie juz tak jest, ze wskaznik caly czas dziala... Gdyz na pompe paliwa zawsze jest podawane napiecie. Pompa zas zasila czujnik poziomu... niedokladny jak cholera...
Piłeś? To po co w takim razie jest przekaźnik pompy paliwa? Nie wspomnę o czujniku wstrząsowym, który odcina dopływ prądu i to na kablu który idzie od przekaźnika. Cały czas, to pompa dostaje masę, ale nie +. Zresztą masę to nawet klapa od silnika dostaje zawsze i kazda jedna śrubka przykręcona do budy... Jeśli chodzi o wskaźnik, to jest tak skonstruowany, że bez prądu pozostaje w takim położeniu jakie było gdy miał napięcie - nawet jak zegary wymontujesz całkiem, to wskaźnik pozostaje w tym samym położeniu, a jak wiadomo po odłączeniu kabli prądu to on raczej nie ma
_________________
[img][/img]

Była Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM, jest --> Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM
Profil Facebook
 
 
lgglpl 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Inna
Silnik: 1.3/58KM
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 7
Skąd: Pyrzyce
Wysłany: Wto Cze 05, 2007 21:32   

i u mnie jeszcze jest tak ze np. jadąc na tracie 80-90 km wskazówka od wskaźnika prawie ciągle jest w jednym miejscu nie rusza sie (no chyba ze jest to dłuzszy odcinek) a jak zjezdzam do jakies wioski i jade te 50-60 km to nagle widze jak lekko sie obniza a jak wyjade z wioski i znowu jade 80-90 km podnosi sie do tego samego miejsca oczywiscie wahania to dosłownie 2-3 milimetry ale widoczne :)

wracając do mojego pierwszego posta w tym temacie to wie ktos moze jak naprawic ta usterke którą ma moj znajomy ?
 
 
gooz
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 06, 2007 00:26   

wlasnie ze nie musze przyspieszac. wystarczy ze jade. caly czas jednyum roznym tempem....
 
 
SpiderMAN 


Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
Imię: Michał
Wiek: 35
Dołączył: 28 Maj 2007
Posty: 679
Skąd: Krzeszowice
Wysłany: Sro Cze 06, 2007 12:50   

jackrzec napisał/a:
SpiderMAN napisał/a:
W Fiescie juz tak jest, ze wskaznik caly czas dziala... Gdyz na pompe paliwa zawsze jest podawane napiecie. Pompa zas zasila czujnik poziomu... niedokladny jak cholera...
Piłeś? To po co w takim razie jest przekaźnik pompy paliwa? Nie wspomnę o czujniku wstrząsowym, który odcina dopływ prądu i to na kablu który idzie od przekaźnika. Cały czas, to pompa dostaje masę, ale nie +. Zresztą masę to nawet klapa od silnika dostaje zawsze i kazda jedna śrubka przykręcona do budy... Jeśli chodzi o wskaźnik, to jest tak skonstruowany, że bez prądu pozostaje w takim położeniu jakie było gdy miał napięcie - nawet jak zegary wymontujesz całkiem, to wskaźnik pozostaje w tym samym położeniu, a jak wiadomo po odłączeniu kabli prądu to on raczej nie ma
No to kopne w wiadomo co kolege, ktory mnie zrobil... i mnie probowal uswiadomic...
_________________
Były -> Fiat 126p 650E - SPRZEDANY -> Fofi Evo Suplement RS 1.3 - SPRZEDANA
Jest -> Renault Scenic RXE 1.6 16V
 
 
 
kazio-n 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Kazimierz
Wiek: 27
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 172
Skąd: Bogatynia
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 19:15   

Przepraszam, że odgrzewam temat, ale przyszło mi na myśl, czy można zamienić ten mechanizm wskaźnika paliwa na ten od temperatury - tam po wyłączeniu zapłonu wskazówka opada. Niby wizualnie te mechanizmy takie same są......
_________________
 
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Wiek: 34
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11234
Skąd: Pszczyna
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 20:09   

Zamienić można, tylko ze będą zapewne głupoty pokazywać,,,
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
kazio-n 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Kazimierz
Wiek: 27
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 172
Skąd: Bogatynia
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 20:40   

JoeMix napisał/a:
Zamienić można, tylko ze będą zapewne głupoty pokazywać,,,

Dlaczego tak uważasz ? Przecież i tak sygnał podaje pływak przy pompce.... hmm zastanawia mnie dlaczego akurat Ford tak skonstruował ten wskaźnik, że nie opada po wyłączeniu zapłonu
_________________
 
 
 
matrix-1990 


Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: CL
Silnik: 1.1/50KM
Imię: Maciek
Wiek: 24
Dołączył: 30 Gru 2009
Posty: 572
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 20:50   

jak bak będzie pełny to będzie wskazywać na pusty, tylko mnie zastanawia czy przypadkiem nie można zmienić jakoś polaryzacji sygnału, nie znam się na elektryce, ale może ktoś kto się zna się wypowie.
_________________
 
 
 
JoeMix 


Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Wiek: 34
Dołączył: 23 Maj 2004
Posty: 11234
Skąd: Pszczyna
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 20:50   

kazio-n napisał/a:
zastanawia mnie dlaczego akurat Ford tak skonstruował ten wskaźnik
Jak jedziesz to paliwo Ci chlupie w baku, to zapobiega bujaniu się wskazówki po całej skali,,,
_________________
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!
 
 
kazio-n 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: C
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Kazimierz
Wiek: 27
Dołączył: 11 Kwi 2009
Posty: 172
Skąd: Bogatynia
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 21:43   

Czy ktoś próbował zdziałać coś, bo tak troszkę mnie to irytuje od pewnego czasu, że zapłon wyłączę a wskazówka nadal pokazuje stan sprzed paru chwil.....

[ Dodano: Wto Lis 23, 2010 21:44 ]
Cytat:
Jak jedziesz to paliwo Ci chlupie w baku, to zapobiega bujaniu się wskazówki po całej skali,,,

I tak w Fieście idealnie nie zapobiega, wystarczy ostro przyhamować jak mamy mniej niż połowę paliwa a wskazówka leci do góry, natomiast jazda pod górę wskazówka leci na dół.
_________________
 
 
 
JOHNY 

Model: Ford Fiesta Mk3`94
Wersja: Fun
Silnik: 1.1i/50KM
Wiek: 28
Dołączył: 21 Lis 2010
Posty: 96
Skąd: Bytom
Wysłany: Wto Lis 23, 2010 22:33   

Ja mam bardziej przyziemny problem. Jak wchodzi na to czerwone pole to jest rezerwa i ok 8 litrów? Ja mam wrażenie, że ten licznik sporo przekłamuje i trochę się boje jeździć na tej rezerwie dlatego chciałbym wiedzieć jak wygląda wskaźnik jak już nie ma paliwa.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Podobne Tematy
Temat Autor Forum Odpowiedzi Ostatni post
Brak nowych postów Przyklejony: ORLEN Biznestank - rabaty na paliwa
trzeci Firmy współpracujące z FKP 228 Wto Sie 12, 2014 18:09
trzeci
Brak nowych postów Przyklejony: [MK6] Wymiana filtra paliwa TDCI
zizu Silniki diesla 19 Sro Lip 09, 2014 18:17
res159
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi Przyklejony: [MK3] Fiesta MK3
Fordy Fiesta III generacji (1989-1996)
Freeman Nasze auta 0 Wto Lip 12, 2011 16:36
Freeman
Brak nowych postów Przyklejony: [MK3] FAQ - Shortshifter
Szybsza zmiana biegów
TomeX500 Tuning mechaniczny 39 Wto Cze 25, 2013 22:37
rybek121
Brak nowych postów Przyklejony: Fiesta MK3 - 3D Project
Longer_007 Hyde-Park 203 Wto Sie 12, 2014 00:12
Parzych


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group







Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.