[MK3] Wskaźnik paliwa

Tematy z tego podforum będą przenoszone do nowych działów.

Moderator: Moderatorzy

lgglpl
Posty: 7
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 21:26

[MK3] Wskaźnik paliwa

Post #1 autor: lgglpl » ndz 03 cze 2007, 14:11

witam,
mam problem ze wskaźnikiem paliwa... mianowicie kiedy gasze samochod kontrolka nie opada lecz zostaje i dalej wskazuje jaka jest ilośc paliwa. U mojego znajomego natomiast wskaźnik opada lecz cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa. Jak mozna to naprawidz samemu ? Powinno byc tak jak jest u mnie ze zostaje w miejscu ? czy powinno opadac a kiedy odpalan to powinien pokazywac jaka jest ilosc paliwa ?
Ostatnio zmieniony wt 23 lis 2010, 21:30 przez lgglpl, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
dday
Posty: 412
Rejestracja: śr 29 gru 2004, 11:18

Re: wskaźnik paliwa

Post #2 autor: dday » ndz 03 cze 2007, 14:19

lgglpl pisze: Powinno byc tak jak jest u mnie ze zostaje w miejscu ?

tak :yes:
lgglpl pisze:U mojego znajomego natomiast wskaźnik opada lecz cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa.

a w jakim samochodzie :?:
Obrazek

lgglpl
Posty: 7
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 21:26

Post #3 autor: lgglpl » ndz 03 cze 2007, 15:01

dday pisze:a w jakim samochodzie

fiesta `93 ja mam tez `93

Awatar użytkownika
Tommy
Posty: 577
Rejestracja: czw 25 sty 2007, 10:27

Post #4 autor: Tommy » ndz 03 cze 2007, 15:05

No to u kolegi chyba jest coś nie tak... Jak dotąd nie spotkałem się w MK3 ze wskaźnikiem, który by opadał po wyłączeniu zapłonu.
cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa.

W fieście to akurat jest standart :D
Obrazek

lgglpl
Posty: 7
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 21:26

Post #5 autor: lgglpl » ndz 03 cze 2007, 19:05

Tommy pisze:No to u kolegi chyba jest coś nie tak... Jak dotąd nie spotkałem się w MK3 ze wskaźnikiem, który by opadał po wyłączeniu zapłonu.


a wie ktos jak to naprawic albo co moglo sie stac ?

GURU500

Post #6 autor: GURU500 » ndz 03 cze 2007, 19:28

Witam
u mnie tez wskaznik na wlonczonym pokazuje aktualny stan paliwa - to normalne
....
Co sie moglo zepsuc ? - plywak ?

gooz

Post #7 autor: gooz » wt 05 cze 2007, 15:20

no wlasnie. fajnie ze ktos ten temat poruszyl


u mnie na postoju pokazuje inny stan paliwa niz w trakcie jazdy. i nie wiem czym sie sugerowac. gdy jade pokazuje mniej i gdy juz jest za pomaranczowym polem jade w strachu czy dojade :fox: czy cos jest nie tak??

Awatar użytkownika
madek
Posty: 1970
Rejestracja: ndz 23 kwie 2006, 12:58

Post #8 autor: madek » wt 05 cze 2007, 15:39

gooz pisze:no wlasnie. fajnie ze ktos ten temat poruszyl


u mnie na postoju pokazuje inny stan paliwa niz w trakcie jazdy. i nie wiem czym sie sugerowac. gdy jade pokazuje mniej i gdy juz jest za pomaranczowym polem jade w strachu czy dojade :fox: czy cos jest nie tak??

i pewnie jak jedziesz po górke lub mocno przyspieszasz to opada, a jadac w doł i przy hamowaniu podnosi sie ? :-) bo jesli tak to znaczy ze masz wszystko ok :-P

SpiderMAN
Posty: 702
Rejestracja: pn 28 maja 2007, 10:05

Re: wskaźnik paliwa

Post #9 autor: SpiderMAN » wt 05 cze 2007, 19:05

lgglpl pisze:witam,
mam problem ze wskaźnikiem paliwa... mianowicie kiedy gasze samochod kontrolka nie opada lecz zostaje i dalej wskazuje jaka jest ilośc paliwa. U mojego znajomego natomiast wskaźnik opada lecz cos sie chyba zepsuło bo nie pokazuje dokładnie ile jest paliwa. Jak mozna to naprawidz samemu ? Powinno byc tak jak jest u mnie ze zostaje w miejscu ? czy powinno opadac a kiedy odpalan to powinien pokazywac jaka jest ilosc paliwa ?
W Fiescie juz tak jest, ze wskaznik caly czas dziala... Gdyz na pompe paliwa zawsze jest podawane napiecie. Pompa zas zasila czujnik poziomu... niedokladny jak cholera...
Ford Focus 1.8 TDDI - dupowóz...

Awatar użytkownika
jackrzec
Posty: 2600
Rejestracja: czw 30 cze 2005, 21:54

Post #10 autor: jackrzec » wt 05 cze 2007, 20:51

SpiderMAN pisze:W Fiescie juz tak jest, ze wskaznik caly czas dziala... Gdyz na pompe paliwa zawsze jest podawane napiecie. Pompa zas zasila czujnik poziomu... niedokladny jak cholera...
Piłeś? To po co w takim razie jest przekaźnik pompy paliwa? Nie wspomnę o czujniku wstrząsowym, który odcina dopływ prądu i to na kablu który idzie od przekaźnika. Cały czas, to pompa dostaje masę, ale nie +. Zresztą masę to nawet klapa od silnika dostaje zawsze i kazda jedna śrubka przykręcona do budy... Jeśli chodzi o wskaźnik, to jest tak skonstruowany, że bez prądu pozostaje w takim położeniu jakie było gdy miał napięcie - nawet jak zegary wymontujesz całkiem, to wskaźnik pozostaje w tym samym położeniu, a jak wiadomo po odłączeniu kabli prądu to on raczej nie ma
Obrazek

Była Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM, jest --> Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM

lgglpl
Posty: 7
Rejestracja: ndz 27 maja 2007, 21:26

Post #11 autor: lgglpl » wt 05 cze 2007, 21:32

i u mnie jeszcze jest tak ze np. jadąc na tracie 80-90 km wskazówka od wskaźnika prawie ciągle jest w jednym miejscu nie rusza sie (no chyba ze jest to dłuzszy odcinek) a jak zjezdzam do jakies wioski i jade te 50-60 km to nagle widze jak lekko sie obniza a jak wyjade z wioski i znowu jade 80-90 km podnosi sie do tego samego miejsca oczywiscie wahania to dosłownie 2-3 milimetry ale widoczne :)

wracając do mojego pierwszego posta w tym temacie to wie ktos moze jak naprawic ta usterke którą ma moj znajomy ?

gooz

Post #12 autor: gooz » śr 06 cze 2007, 00:26

wlasnie ze nie musze przyspieszac. wystarczy ze jade. caly czas jednyum roznym tempem....

SpiderMAN
Posty: 702
Rejestracja: pn 28 maja 2007, 10:05

Post #13 autor: SpiderMAN » śr 06 cze 2007, 12:50

jackrzec pisze:
SpiderMAN pisze:W Fiescie juz tak jest, ze wskaznik caly czas dziala... Gdyz na pompe paliwa zawsze jest podawane napiecie. Pompa zas zasila czujnik poziomu... niedokladny jak cholera...
Piłeś? To po co w takim razie jest przekaźnik pompy paliwa? Nie wspomnę o czujniku wstrząsowym, który odcina dopływ prądu i to na kablu który idzie od przekaźnika. Cały czas, to pompa dostaje masę, ale nie +. Zresztą masę to nawet klapa od silnika dostaje zawsze i kazda jedna śrubka przykręcona do budy... Jeśli chodzi o wskaźnik, to jest tak skonstruowany, że bez prądu pozostaje w takim położeniu jakie było gdy miał napięcie - nawet jak zegary wymontujesz całkiem, to wskaźnik pozostaje w tym samym położeniu, a jak wiadomo po odłączeniu kabli prądu to on raczej nie ma
No to kopne w wiadomo co kolege, ktory mnie zrobil... i mnie probowal uswiadomic...
Ford Focus 1.8 TDDI - dupowóz...

kazio-n
Posty: 172
Rejestracja: sob 11 kwie 2009, 19:10

Post #14 autor: kazio-n » wt 23 lis 2010, 19:15

Przepraszam, że odgrzewam temat, ale przyszło mi na myśl, czy można zamienić ten mechanizm wskaźnika paliwa na ten od temperatury - tam po wyłączeniu zapłonu wskazówka opada. Niby wizualnie te mechanizmy takie same są......
Obrazek

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11244
Rejestracja: ndz 23 maja 2004, 22:41

Post #15 autor: JoeMix » wt 23 lis 2010, 20:09

Zamienić można, tylko ze będą zapewne głupoty pokazywać,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

kazio-n
Posty: 172
Rejestracja: sob 11 kwie 2009, 19:10

Post #16 autor: kazio-n » wt 23 lis 2010, 20:40

JoeMix pisze:Zamienić można, tylko ze będą zapewne głupoty pokazywać,,,

Dlaczego tak uważasz ? Przecież i tak sygnał podaje pływak przy pompce.... hmm zastanawia mnie dlaczego akurat Ford tak skonstruował ten wskaźnik, że nie opada po wyłączeniu zapłonu
Obrazek

Awatar użytkownika
matrix-1990
Posty: 597
Rejestracja: śr 30 gru 2009, 15:26

Post #17 autor: matrix-1990 » wt 23 lis 2010, 20:50

jak bak będzie pełny to będzie wskazywać na pusty, tylko mnie zastanawia czy przypadkiem nie można zmienić jakoś polaryzacji sygnału, nie znam się na elektryce, ale może ktoś kto się zna się wypowie.
Obrazek

Awatar użytkownika
JoeMix
Posty: 11244
Rejestracja: ndz 23 maja 2004, 22:41

Post #18 autor: JoeMix » wt 23 lis 2010, 20:50

kazio-n pisze:zastanawia mnie dlaczego akurat Ford tak skonstruował ten wskaźnik
Jak jedziesz to paliwo Ci chlupie w baku, to zapobiega bujaniu się wskazówki po całej skali,,,
Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da!

kazio-n
Posty: 172
Rejestracja: sob 11 kwie 2009, 19:10

Post #19 autor: kazio-n » wt 23 lis 2010, 21:43

Czy ktoś próbował zdziałać coś, bo tak troszkę mnie to irytuje od pewnego czasu, że zapłon wyłączę a wskazówka nadal pokazuje stan sprzed paru chwil.....

[ Dodano: Wto Lis 23, 2010 21:44 ]
Jak jedziesz to paliwo Ci chlupie w baku, to zapobiega bujaniu się wskazówki po całej skali,,,

I tak w Fieście idealnie nie zapobiega, wystarczy ostro przyhamować jak mamy mniej niż połowę paliwa a wskazówka leci do góry, natomiast jazda pod górę wskazówka leci na dół.
Obrazek

JOHNY
Posty: 88
Rejestracja: ndz 21 lis 2010, 22:17

Post #20 autor: JOHNY » wt 23 lis 2010, 22:33

Ja mam bardziej przyziemny problem. Jak wchodzi na to czerwone pole to jest rezerwa i ok 8 litrów? Ja mam wrażenie, że ten licznik sporo przekłamuje i trochę się boje jeździć na tej rezerwie dlatego chciałbym wiedzieć jak wygląda wskaźnik jak już nie ma paliwa.


Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika