[MK4] Wypadający popychacz zaworu |
Autor |
Wiadomość |
tolekbanan [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lut 2007, 20:34 [MK4] Wypadający popychacz zaworu
|
|
|
Witam wszystkich gorąco (to mój pierwszy post),
i od razu duży problem techniczny - w mojej fiescie 1.3 50KM (wersja z niemiec) notorycznie wypada popychacz zaworu. Samo wstawienie go na miejsce nie jest wielkim problemem (wystarczy odkręcic pokrywe zaworów i wsadzic go w swoje miejsce), jednak jako tako auto do użytku się nie nadaje. Przy zapalaniu czasem słychać pojedyncze stuknięcie, po którymś z kolei odpaleniu stukanie pozostaje a silnik pracuje nie na wszystkich garach. Mechanik powiedział że musiał by rozłożyć cały silnik, może ktoś z forum miał takie nieszczęśliwe doświadczenia i mógłby zasugerować co to może być? Przerażają mnie koszty potencjalnej naprawy :cry:
Drodzy forumowicze pomóżcie.... |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 13 Lip 2010, 18:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dday

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
Wiek: 44 Dołączył: 29 Gru 2004 Posty: 390 Skąd: wawa-anin
|
Wysłany: 26 Lut 2007, 21:29
|
|
|
niestety nasuwa mi się tylko najbardziej pesymistyczny wariant
szklanki i wałek rozrządu :?
same graty to min 500zł a zeby wymienić walek to chyba trzeba silnik wyciągać wiec....... |
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 26 Lut 2007, 21:50
|
|
|
krzywy laska jest . Musisz podmienic na inna i wyregulować zawory . Sprawdź sprężyne zaworowa czy nie jest trzaśnięta na tym cylindrze . ewentualnie uszkodzona szklanka - wyszczerbiona . Wtedy trzeba wyjać miske olejowa co da sie zrobić na aucie i zobaczyć od dołu co jest z wałkiem . |
|
|
|
 |
tolekbanan [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lut 2007, 22:03
|
|
|
krzywa laska... a co to znaczy po polsku? ;-) czy mozna gdzies kupic takie czesci uzywane czy trzeba wybulic sie na nowe? |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 27 Lut 2007, 01:33
|
|
|
jasne ze można myśle ze z mk3 ci podejdzie . musisz zmierzyć długość i podmienić inaczej to sie zwie popychacz . masz wałek o niego opieraja sie szklanki w szklanke wstawiony jest popychacz i popychacz opiera sie o klawiature . Ale swoja droga to moze masz złe luzy zaworowe bo to bardzo żadka przypadłość fiest . |
|
|
|
 |
tolekbanan [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Lut 2007, 10:13
|
|
|
dzieki wielkie za odpowiedzi,
a czy ktoś z forum ma namiar na jakiegoś mechanika obeznanego z fiestami ze Szczecina? no i żeby nie był strasznie drooogi ;-)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.