Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:16 |
jak zamontować centralny zamek? |
Autor |
Wiadomość |
Edziobu [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Cze 2004, 22:09 jak zamontować centralny zamek?
|
|
|
Witam wszelkiej maści fiesto maniaków
Przymierzam się do założenia w mojej fieścinie centralnego zameczka i w związku z tym mam pytanko
czy w mk3 1990 1,1i bez specjalnych problemów można zamontować takie najzwyklejsze, uniwersalne siłowniki np. te http://www.allegro.pl/show_item.php?item=26983294
nie tak dawno temu właśnie takie cudo montowałem w Fiacie Uno i tam okazało się, że już w blachach drzwi były otwory, do których te słowniki idealnie pasowały! sam montaż był bardzo prosty, trochę kłopotu było tylko ze zdjęciem tapicerki i zastanawiam się jak wygląda sprawa we fieście
i kolejne pytanko, jak rozwiązać problem otwierania klapy bagażnika?
Pozdrowionka dla Macgajwrów 8) 8) 8) |
|
|
|
 |
ROMEZ [Usunięty]
|
Wysłany: 20 Cze 2004, 22:51
|
|
|
niestety jest problem ten zamek ktory pokazales jest uniwersalny ale niezbyt pasuje do fordow majacych zamyjanie w klamce ja sam qpilem dedykowany ale okazalo sie ze nie pasuje do moich zamkow (inne roczniki)tak wiec z tego co slyszalem idzie to zalozyc ale potrzeba troche gimnastyki:D |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 21 Cze 2004, 06:01
|
|
|
WITam...
Trochę to jest delikatnie powiedziane, Do Fiesty przynajmniej do Mk3 potrzebne są specjalne siłowniki... Uniwersalne mają za mały skok... i albo trzeba kombinować na dzwikienkach albo na wielko krążku... albo przespawywać zamki w drzwiach... Sam central jest Oki, tylko siowniki ma nieodpowiednie...
Nie bardzo rozumiem problem tylnej klapy? |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 21 Cze 2004, 09:13
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Nie bardzo rozumiem problem tylnej klapy? |
No właśnie , to najmniejszy problem wbrew pozorom. Tu wystarcza zwykły siłownik , przycisk , przekażnik 2 kabelki i jest Pozdro....
P.S. Na starym Forum było o tym mnóstwo dokładnie opisujących to postów. |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Cze 2004, 11:28
|
|
|
trzeci napisał/a: | No właśnie , to najmniejszy problem wbrew pozorom. Tu wystarcza zwykły siłownik , przycisk , przekażnik 2 kabelki i jest Pozdro....
P.S. Na starym Forum było o tym mnóstwo dokładnie opisujących to postów. |
A po co ten przekaźnik ?? ja mam bez przekaźnika :lol: |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 21 Cze 2004, 14:27
|
|
|
WITam...
Przekażniczek to tak dla bajeru... a tak konkretnie do przez siłownik ida sporę prady a na stykach się iskrzy... przekażniczek wydłuża zywotność guziczka... pozatym jeśli jest przekażnik to guziczek może być na bardzo małe napięcia i prądy... jest większy wybór... |
|
|
|
 |
Edziobu [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Cze 2004, 14:51
|
|
|
ok dzięki za pomoc
zrozumiałem z tego co klikacie, że z tymi siłowniczkami powinienem dać sobie spokój a czy ktoś może orientuje się jak długi skok powinien mieć siłownik oraz jaką siłę nacisku? |
|
|
|
 |
Polluks [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Cze 2004, 18:05
|
|
|
Witam wszystkich
A mnie się udało zamontować te siłowniki (ale kupę czasu spędziłem przy ich montażu). Mam fiestę 1,1 (mk3 oczywiście) 5 drzwi i wszędzie zamontowałem te siłowniki. W 3 drzwiach + bagażnik mam siłowniki 3 kg a w jednych zamontowałem 6 kg [35 zeta na giełdzie za sztukę :(], bo za cholerę nie chciał mi działać 3 kilogramowy. Mam je u siebie już od 2 miesięcy i jak na razie wszystko "funguje". Jak porobię fotki, to postaram się zamieścić albo opisać co i jak. Montaż w każdym razie nie jest trudny.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Rycho
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: S
Silnik: 1.8i16V/105KM
Wiek: 50 Dołączył: 26 Maj 2004 Posty: 203 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 23 Cze 2004, 17:55
|
|
|
Do drzwi najlepiej dedkowane siłowniki jak pochodzisz po sztotach to coś napewno znajdziesz. Do tylnej klapy zamontowałem uniwersalny 3 kg, tylko w oryginale on jest na takim finezyjnym stelarzu. Ja mam bez przekaźników, ale może oryginalny przycisk fordowski był przystosowany do tego typu prądów, jednak powinno bzykać i bez tego na spokojno.
PozdrRycho |
_________________ JetCar XR2
I,i,i ja mówię ci, że ci, co władzę mają
Robią syf i w tym syfie się tarzają
I mówię ci, że ten, kto ma władzę
Niech zawsze, zawsze budzi w tobie odrazę |
|
|
|
 |
Kermitos [Usunięty]
|
|
|
|
 |
ROMEZ [Usunięty]
|
Wysłany: 23 Cze 2004, 22:08
|
|
|
WITAM
ja taki sam do 2 drzwi kupilem za 250 tylko to jest do zamkow o duzejkasecie bo ja mam podobno mala FIESTA 91:)) a ten alegrowicz proponowal mi za 350:)) |
|
|
|
 |
Bartek [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Cze 2004, 13:49
|
|
|
witajcie. chce w swojej to w przyszlosci zrobic - centralny - i ludzi ktorzy to robili, prosze o kontakt, jesli maja chwilke.. gg#: 456797... ja mam mk4 98r, i niemam 400 zl na specjalny dla fiesty:-), wiec chyba bede kombinowal... oczywiscie chce ztez zrobic tylnia klape, i jesli ktos to robil, tez prosze o kontakt. juz jeden kolega z moich okolic mi pomogl bardzo, ale nigdy nie jest za malo do.świadczeń. thx. |
|
|
|
 |
DR Henio [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Cze 2004, 21:53
|
|
|
ja takie silowniczki zalozylem bez problemu i dzialaja bez zarzutow
linke oslaniajaca naciolem na dlugosci 5 cm i pdciolem pol ( tj na przekroju z O zrobilem C ) do tego przymocowalem sciegno silownika i wszystko gra. Z klapom od bagarznika tez nie bylo problemow
wiec smialo mozna sie z tym bawic, silownikii linkowe sa duzo drozsze |
|
|
|
 |
lukjar6 [Usunięty]
|
Wysłany: 24 Cze 2004, 23:20
|
|
|
DR Henio napisał/a: | Z klapom od bagarznika tez nie bylo problemow
|
Witam!
Piszecie wszyscy o klapie od bagaznika, (ja swego czasu myslalem o centraklnym, ale z braku kasye sobie odpuscilem na razuie), tzn nie rozumiem jak ma dzialac ten silownik skoro klapa tyln aotwierana jest z kluczyka, jak ja silownik ma otwierac czy blokowac, mozecie mi to wyjasnic, piswane bylo cos o przyciskach do przekaznikow przekaznikach( poco przekaznik to akurat rozumiem), napiszcie czy ten zamek ma jaks blokade w srodku do centralnego, bo chyba inaczej nie moze byc, a i tak po zamontowaniu centralnego to z kluczyka sie bedzie nadal otwierac!? |
|
|
|
 |
Rycho
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: S
Silnik: 1.8i16V/105KM
Wiek: 50 Dołączył: 26 Maj 2004 Posty: 203 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 24 Cze 2004, 23:35
|
|
|
W MK3 bagażnik po prostu otwierasz kluczykiem a on potem wraca do stanu zablokowania, więc siłownik tylko pociąga za takie cięgno które odblokowywuje klapę i tyle. Zamek w klapie blokuje się sam z siebie, przynajmniej w MK3.
Rycho |
_________________ JetCar XR2
I,i,i ja mówię ci, że ci, co władzę mają
Robią syf i w tym syfie się tarzają
I mówię ci, że ten, kto ma władzę
Niech zawsze, zawsze budzi w tobie odrazę |
|
|
|
 |
Bartek [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Cze 2004, 00:04
|
|
|
witam. ciesze sie ze sie to da zrobic. pozwolilem sobie wyslac wiadomosc prywatna do drhenia, z pytaniami, bo chce miec max informacji. jesli to jest faktycznie mozliwe do zrobienia, i nie trzeba poswiecic na to miesiaca, to czemunie... |
|
|
|
 |
Polluks [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Cze 2004, 01:14
|
|
|
Zgodnie z obietnicą zamieszczam link do fotek: http://remusek.no-ip.com
Tak jak pisałem wcześniej, polecam siłowniki 6 kg (35zł/szt), będzie mniej problemów z ustawianiem. Ja mam założone trzy siłowniki 3 kg i jeden 6kg (bo za cholerę nie dało się ustawić tak, żeby drzwi się zamykały i otwierały).
W bagażniku mam również zainstalowany siłownik (3kg spokojnie wystarcza). Nie robiłem specjalnego przycisku do niego, wykorzystałem ten od ogrzewania szyby tylnej (przerobiłem go na przycisk chwilowy) bo i tak ogrzewanie szyby tylnej mi nie działa :(
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 25 Cze 2004, 06:07
|
|
|
lukjar6 napisał/a: | nie rozumiem jak ma dzialac ten silownik skoro klapa tyln aotwierana jest z kluczyka |
WITam...
A w wielkim skrócie chodzi o to żeby nie była otwierana z kluczyka tylko z przycisku... |
|
|
|
 |
lukjar6 [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Cze 2004, 23:57 central
|
|
|
dzieki Joe za odpowiedz. Krotko i na temat. To jest ceikawe rozwiazania.Pozdrowienia dla forumowiczow!!! |
|
|
|
 |
DR Henio [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Lip 2004, 21:15
|
|
|
Obiecalem zdjecia jak wyglada u mnie centralny w drzwiach
i bagazniku