[MK3] Biegi wyskakują |
Autor |
Wiadomość |
Frycek [Usunięty]
|
Wysłany: 5 Sty 2007, 17:46 [MK3] Biegi wyskakują
|
|
|
Witajcie
otoz od samego pocztu jak kupilem autko zaoberwowalem ze strasznie dlugi przeskok jest przy biegach a lewarek wedlug mnie jest zbyt luzny(moge sobie nim ruszac troche jak jest wbity bieg) jednak to mi az tak nie przeszkadalo......
od jakiegos miesiaca zuwazylem problem polegajacy na tym ze przy skrecie i dodaniu gazu(moze to zbieg okolicznosci) wyskakuje mi bieg.....wrzucam 2 i zaczyna szarpac autem bieg zazgrzyta -tak jakby sie nie zazebial i musze wbic jeszze raz.
Ostatnio przy przyspieszaniu nawet mi 3 wyskoczyla....
Zauwazylem tez ze czasem na prostej jak jade ma biegi maja sklonnosci do wyskakiwania - a najgorsze jest to ze wtedy zgrzyta i sciaga auto w prawo
Najgorzej jest ze wstecznym ktory nie radzi sobie z cofaniem pod gorke stroma...ostatnio wyjazd /cofanie zakonczylo sie wypychaniem auta na prosta aby mozna pojechac..normlanie nie dalo sie jechac bo ciagle wyskakiwal bieg
tak wiec pytam o co chodzi?? czy to cos powaznego ??ile to moze kosztowac??
pomozcie bo jezdze duzo a takie cos mnie denrwuje i nie pozwala na szybka zmiane biegow bo boje sie ze zacznie szarpac autem
Wczoraj przy ruszaniu z miejsca zaczelo mnie tez szarpac i dopier pozniej ok jak juz ruszylem troche poszarpalo
bylem w serwisie bo pomyslalme ze to poduszki ale powiedzli mi ze koszt nowej poduszki to 250zl za jedna !!! czy oni sienie walneli z cena ?? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 21 Kwi 2010, 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tommur

Model: Ford Fiesta Mk3`90
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i/104KM
Imię: Tomek
|
Wysłany: 5 Sty 2007, 20:53
|
|
|
Jesli chodzi o cenę to raqczej przegieli. chyba że poszła ci ta od silnika (ale do XR-ki kosztuje nowa 350 zł), a pod skrzynie dałem 35 zł/szt. (do XR2i). ta cena to chyba przegięcie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 5 Sty 2007, 20:53
|
|
|
poduszki pod skrzynie są do wyniany 2 sztuki po 40 zł gdzieś za zamiennik . Jak to zmienisz to wtedy bedzie trzeba oszacować jak bardzo ucierpiał wybierak i zamki biegów w skrzyni . |
|
|
|
 |
Frycek [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Sty 2007, 08:23
|
|
|
No i wymienilem koszt calkowitej wymiany dwoch poduszek 90zl
wyjezdam z serwisu i co??.......
dalej to samo a nawet gorzej po wsadzeniu nowych czesci wogole nie da sie jecahc biegi ciagle wyskakuja
pytam sie co jest no i mowia ze mozliwe ze jszcze trzeba zrobic mechanizm zmiany biegow - kost450zl + wymiana
wiec dalem sobie spokoj :(
nie wiem co dalej zrobic - niby mozliwe ze tylo to ale niechce ladowac kasy w nieskonczonosc :(
co radzicie |
|
|
|
 |
lehu8

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Leszek
Wiek: 48 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 329 Skąd: Wałbrzych
|
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 11 Sty 2007, 22:48
|
|
|
otwórz kalpe podjedź do krawężnika wrzuć 1 bieg i zobacz czy sie silnik uniesie jakiś wysoko . to samo na wstecznym . Jeśli bedzie sie minimalnie ruszać to jest ok . Sprawa zostaje wtedy albo wybieraka albo zamków w skrzyni biegów . powiedz jeszcze czy wyskakuje ci i 1 i 2 i 3 i4 czy tylko 1 i3 albo 2 i4 |
|
|
|
 |
Frycek [Usunięty]
|
Wysłany: 12 Sty 2007, 18:20
|
|
|
diodalodz napisał/a: | powiedz jeszcze czy wyskakuje ci i 1 i 2 i 3 i4 czy tylko 1 i3 albo 2 i4 |
teraz po wimianie poduszek wyskakuje kazdy bieg
poprostu podczas ruszania jak chce sie rozpedzic ,to wyskakuje bieg , nie da sie podjechac nawet pod mala gorke bo odrazu wyskakuje na kazdym biegu + wsteczny :( |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 13 Sty 2007, 00:11
|
|
|
coś jest z wybierakiem .
Wydaje mi sie że tulejka spadła ci z jabłka teflonowego i nie możesz do końca wsadzić biegu . wjedź na kanał zdejmij cały ten mechanizm i zobacz . W budowie jest bardzo prosty . w ramach sprawdzenia mozesz wjechać na kanał zdjąć sobie drążek zmiany biegów ze skrzyni i ręcznie (kawałkiem grubego gwoździa wrzucić odpowiedni bieg i zobaczyć czy nie wyskoczy . Ale raczej na 99% uszkodzony wybierak . Jest jeszcze jedna prowokacja która można zrobić wejdź pod auto i bedziesz miał dwa drążki od biegów jeden którym sie zmienia biegi drugi nieruchomy . ten który sie rusza musisz uderzyć do góry może skoczy na jabłko . ewentualnie spróbuj wrzucając biegi drążek pociągnać do góry . Jeśli nic nie da spróbuj wciśnąć w podłoge . |
|
|
|
 |
Frycek [Usunięty]
|
Wysłany: 13 Sty 2007, 10:26
|
|
|
a jaki koszt takiego wybieraka ? |
|
|
|
 |
lehu8

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Inna
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Leszek
Wiek: 48 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 329 Skąd: Wałbrzych
|
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.