[MK3] Hałas, huczy przy hamowaniu |
Autor |
Wiadomość |
Marcinus
Model: Ford Fiesta Mk3`92
Wersja: Inna
Silnik: 1.1i/50KM
Imię: Marcin
|
Wysłany: 18 Cze 2006, 20:31 [MK3] Hałas, huczy przy hamowaniu
|
|
|
Mam taki problem jak jade i nacisne na hamulec to słysze z przodu huczenie jakbym pociagiem hamował wydaje mi sie że to łozysko ale mam wątpiliwości bo jak puszcze na luz bez hamowania to słychac tylko lekkie huczenie z lewej strony acha jak nacisne mocno hamulec przy dużej predkosci to samochód drga NAPISZCIE CO JEST NIE TAK ? |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 7 Mar 2010, 18:34, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
madek

Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.8i16V/130KM
Imię: Kuba
|
Wysłany: 18 Cze 2006, 21:30
|
|
|
A stan klocków i tarcz sprawdzałeś? |
_________________ była sobie RS`ka... |
|
|
|
 |
Marcinus
Imię: Marcin
|
Wysłany: 18 Cze 2006, 21:45
|
|
|
klocki są ok jeszcze grube tarcze tez dobrze wyglądają tylko porysowane
A mogą hałasować okładziny w bebnach bo niewiem jakich ich stan ale reczny trzyma dobrze wiec niesprawdzałem ich ?
[ Dodano: Nie Cze 18, 2006 21:21 ]
Jak sprawdzić czy tarcza jest dobra jaka powina byc grubość tarczy ? |
|
|
|
 |
pawloplus

Wersja: SuperS
Silnik: 1.4/73KM
|
Wysłany: 18 Cze 2006, 22:59
|
|
|
grubość tarczy 1 cm... lub wentylowane 2 cm
[ Dodano: Nie Cze 18, 2006 22:01 ]
może łożysko Ci siada... Podczas hamowania przód idzie w dół i jest większy nacisk i wtedy może buczeć |
_________________ Kochaj i nie słuchaj innych..
Umieraj szybko by inni nie cierpieli....
THE END |
|
|
|
 |
kazi
Silnik: Inny
Imię: Rafał
|
Wysłany: 18 Cze 2006, 23:50
|
|
|
u mnie kierownica drga jak nacisne hamulec ale nie zawsze jak kilka razy dluzej hamuje to mi zaczyna drgac kierownica jakby tarcze byly krzywe ale dlaczego jak rozpoczynam jazde to tego efektu nie ma a jak pojezdze dłuzej to sie zaczyna tak dziać? Szczeki mam nowe zakladane 2 mies temu wiec to wina tarcz bedzie - chyba Prosze o pomoc jak sprawdzic co mu dolega? |
_________________ PzMot - Polski Związek Motorowy w Gorzowie.
New Wozidło : Citroen Xantia 1,8 Turbo |
|
|
|
 |
picio_18
Model: Inne auto
Wersja: Ghia
Imię: Piotr
|
Wysłany: 20 Cze 2006, 09:02
|
|
|
kazi napisał/a: | u mnie kierownica drga jak nacisne hamulec ale nie zawsze jak kilka razy dluzej hamuje to mi zaczyna drgac kierownica jakby tarcze byly krzywe ale dlaczego jak rozpoczynam jazde to tego efektu nie ma a jak pojezdze dłuzej to sie zaczyna tak dziać? Szczeki mam nowe zakladane 2 mies temu wiec to wina tarcz bedzie - chyba Prosze o pomoc jak sprawdzic co mu dolega? |
jedź do wyważenia koł przednich (7zł - koło) i jeżeli drganie nie ustapi to bedziemy myśleć dalej!! |
_________________ MONDEO 2.0 TDCI 115KM GHIA CZARNY
MOJE HOBBY |
|
|
|
 |
Rycho
Model: Ford Fiesta Mk3`93
Wersja: S
Silnik: 1.8i16V/105KM
Wiek: 50 Dołączył: 26 Maj 2004 Posty: 203 Skąd: Trzebnica
|
Wysłany: 20 Cze 2006, 09:10
|
|
|
Może tarcze Ci się wyginają od temperatury ??
Rycho |
_________________ JetCar XR2
I,i,i ja mówię ci, że ci, co władzę mają
Robią syf i w tym syfie się tarzają
I mówię ci, że ten, kto ma władzę
Niech zawsze, zawsze budzi w tobie odrazę |
|
|
|
 |
szynszyl
EKSTERMINATOR
Model: Inne auto
|
Wysłany: 20 Cze 2006, 09:45
|
|
|
przecież polska,to nie afryka i chyba też nie jeźzdi trasa adriatycką? kiepska tarcza to też kiepska jazda.
jeśli zas tarcze są oki, tomoże ktoś cos kiepska złożył? nie tarło klockami o tarcze? |
_________________ 1% dla mojego syna |
|
|
|
 |
kazi
|
Wysłany: 21 Cze 2006, 13:50
|
|
|
dzisiaj zdejme kola z przodu i sprawdze stan tarcz i klockow hamulcowych i napisze co i jak. |
|
|
|
 |
Gumis [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Cze 2006, 21:27
|
|
|
kazi => Jak ci kierownica drga to możliwe że to wina krzyżaka łączącego kiere z "kołami". Ja dzis wymieniłem krzyżaczek i po drganiach ani śladu. |
|
|
|
 |
Matis

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
|
Wysłany: 26 Cze 2006, 10:30
|
|
|
u mnie jak hamuje przy 130 km/h też huczy jak by auto miało się rozlecieć i czuć to pod pedałem hamulca a przy mniejszych prędkościach tego nie ma. Klocki i tarcze są grube, nie wiem co to może być. |
|
|
|
 |
Cosworth [Usunięty]
|
Wysłany: 16 Sie 2006, 23:28
|
|
|
Dokładnie to co opisujesz mam w swojej fiescie - widze ze temat jest dosc stary i ustal w miejscu - napisz czy zrobiles cos z tym i znalazles przyczyne?? Czy winne byly łozyska bo to tez mi pierwsze na mysl przychodzi. |
|
|
|
 |
xv [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Sie 2006, 13:20
|
|
|
Tak apropo tarczy: że jak ma 1 cm to OK.
Ja musiałem zrzucić dobre grube tarcze a nie było to byleco bo JURID. Niby wszystko OK ale przy hamowaniu kierownica biła. Rok się męczyłem co chwilę wymieniając coś w przodzie (końcówki wahacza, tuleje, końcówki ukł. kierowniczego, łożyska). Jakiś czas było OK a potem wracało. 2 razy zmieniłem łożyska w końcu wymieniłem "dobre" tarcze i klocki i jest OK.
A w temacie to ja bym jednak postawił na tarcze + klocki a i łożysk też nie zaszkodzi wymienić.
pozdro
xv |
|
|
|
 |
kazi
|
Wysłany: 19 Sie 2006, 17:15
|
|
|
to wina byla rozwalonego krzyzaka ( dostalem nowego w ramach gwarancji ) oraz krzywe tarcze i brak na nich nosnika |
|
|
|
 |
tomeka

Model: Ford Fiesta Mk3`96
Wersja: Classic
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 17 Wrz 2006, 18:58
|
|
|
Matis napisał/a: | u mnie jak hamuje przy 130 km/h też huczy jak by auto miało się rozlecieć i czuć to pod pedałem hamulca a przy mniejszych prędkościach tego nie ma. |
u mnie pojawily sie te objawy ostatnio jesli od czasu pisania postu cos wymysliles to daj znac.
Duza predkosc to buczy - jak jade powoli to nic ie nie dzieje. |
|
|
|
 |
Marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 17 Wrz 2006, 19:14
|
|
|
Miałem podobny przypadek. Musiałeś wjechac w jakąś sporą kałuże, tarcze sie wygły i dla tego jest bicie. Wrzucilem tarcze na tokarke i teraz jest dobrze. Klocki mogły sie zeszklic i dlatego przy hamowaniu huczy. |
|
|
|
 |
tomeka

|
Wysłany: 17 Wrz 2006, 20:25
|
|
|
Marcel napisał/a: | Miałem podobny przypadek. Musiałeś wjechac w jakąś sporą kałuże, tarcze sie wygły :D i dla tego jest bicie. Wrzucilem tarcze na tokarke i teraz jest dobrze. Klocki mogły sie zeszklic i dlatego przy hamowaniu huczy. |
ok - a ile moze kosztowac wymiana klocków i tarcz. |
|
|
|
 |
Marcel [Usunięty]
|
Wysłany: 21 Wrz 2006, 20:21
|
|
|
Ja tarcz nie kupowalem tylko przetoczyłem na tokarni a klocki przetarłem papierem ściernym.
Co do cen Tomku to jest dosyc spory rozrzut. Zależy ile chcesz na to przeznaczyc.
Półtora roku temu tarcze kupiłem za 90 zeta komplet (jakieś niemieckie). Klocki za 50 zeta. Firmy nie pamiętam ale jak narazie nie narzekam. |
|
|
|
 |
tomeka

|
Wysłany: 21 Wrz 2006, 22:04
|
|
|
Marcel napisał/a: | Ja tarcz nie kupowalem tylko przetoczyłem na tokarni a klocki przetarłem papierem ściernym.
Co do cen Tomku to jest dosyc spory rozrzut. Zależy ile chcesz na to przeznaczyc.
Półtora roku temu tarcze kupiłem za 90 zeta komplet (jakieś niemieckie). Klocki za 50 zeta. Firmy nie pamiętam ale jak narazie nie narzekam. |
ok dzieki za info. |
|
|
|
 |
djpleban [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Paź 2006, 15:53
|
|
|
ludzie... jak huczy-
może byc np próg w tarczy za duży...
okładziny w bębnach
klocków (przód) końcówka
jak bije przy hamowaniu-
wygięte tarcze
jeśli bije tylko przy hamowaniu nie dopatrujcie się w kołach- to hamulce...
tarcz nie opłaca się przetaczac bo po tym są bardziej podatne na wyginanie... ja chciałem zaoszczędzic i przetoczyłem... po miesiącu wymieniłem na nowe chair
to se zaoszczędziłem maniac
ludzie... nie oszczędzajcie na hamulcach... to może was życie kosztowac... zastanówcie się |
|
|
|
 |
|