[MK3] Nie odpala po wymianie sprzęgła |
Autor |
Wiadomość |
EasyRider [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2006, 16:09 [MK3] Nie odpala po wymianie sprzęgła
|
|
|
po wymianie sloneczka nie pali,
temat sprzegla czesto sie tu pojawia,
w sumie to nie mialem pojecia jak to wyglada w fordach myslalem o nacoaganiu,
ale co ciekawe byl kots wczesniej juz i za naciag posluzyly mu powycinane nakretki
wstawione w miejscu mocowania konca linki.Faktycznie jak sie temu blizej przyjrzalem
to jest samoregulator przy pedale i to nic daje, poprostu sprawa tkwila w sprzegle.
Auto bylo ktoryms z kolei w rodzinie wiec stalo, zbralem sie za nie i tak po wyciagnieciu sprzegla, okazalo sie ze sloneczko popekalo, czyba ze 4 zemby byly wylamane na ok 2cm.
wymienilem je. zlozylem wszystko choc nie bylo to latwe zlozenie zajmuje ze 2 razy dluzej czasu i jest 2 razy trudniejsze mozna powiedziec. Niestety po zlozeniu
nie pali, to znaczy sie kreci lecz nic pozatym.
Przekazniki sie zalaczaja, od pomby slychac "tyk" kreci nie pali.
po wykreceniu swiec sucho, nie sprawdzalem jeszcze czy jest iskra bo jestem poki co sam,
jak sprawdzic czy paliwo przechodzi do gardzieli.
Jesli macie jakies typy to prosze o sugestie.
pozdro |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 14 Lut 2010, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 26 Maj 2006, 17:32
|
|
|
nad rozusznikiem jest czujnik położenia wału prawdopodbonie go nie podłaczyłeś . Albo blacha osłony sprzęgła jakoś nie za dobrze pasuje i czujnik jest w złym miejscu . Najpierw sprawdź czujnik i czy jest podłączony |
|
|
|
 |
semek711
Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 26 Maj 2006, 17:34
|
|
|
Masz elektryczna pompe paliwa? |
|
|
|
 |
EasyRider [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Maj 2006, 19:02
|
|
|
czesc
co do pompki to mnie zaskoczyles ze moze byc mechaniczna,
tak jest elektryczna w baku, silnik 1.1 na monowtrysku.
chyba ze sie myle.
co do czujnika halla to sobie odrazu o nim pomyslalem jest podlaczony blacha tez pasuje wiec nie wiem co moze byc.
w sumie co odlaczylem rozrusznik czujik halla zlaczke o predkosci i z przodu to chyba czujnik biegu wtecznego z tym ze nie jestem pewny. wszystko wrocilo na swoje miejsce.
wykrece jeszcze czujnik i sprawdze.
czy mozna jakos sprawdzic prace kompa, czy idzie jakos podlaczyc diode zeby uzuskac mogawke?
bezpieczniki sa ok tam wyba 2 wchodza w gre.
sprawdze jeszcze iskre, ale cos mi ie pasuje z tym paliwem.
nie wiem juz sam to jest zagadka.
narka |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 26 Maj 2006, 23:26
|
|
|
jak masz wtrysk to pompa jest elektryczna . Hm zrób tak . Wsiądź do auta przekręć kluczyk posłuchaj czy włączy sie pompa i po chwili sie wyłączy . Jka zaczniesz kręcić zrozusznikiem to ma sie włączyć jeszcze raz . Jak sie nie włączy to znaczy że nie ma sygnału z czujnika halla . |
|
|
|
 |
Rangers76 [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Maj 2006, 15:07
|
|
|
Co to jest czujnik halla? |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 27 Maj 2006, 16:46
|
|
|
czujnik który informuje o pojawieniu sie zmiennego pola magnetycznego . W skrócie mowi o tym że wał sie obraca . Jest nad rozrusznikiem jak już pisałem . |
|
|
|
 |
EasyRider [Usunięty]
|
Wysłany: 27 Maj 2006, 17:49
|
|
|
zaczynam sie zastanawiac co sie stalo,
wczoraj patrzylem to iskra jest, pompka jakby dzilala odpowiednnia jest pstrykanie.
sa 2 mozliwosci
1.albo zle zlozylem sprzeglo choc trudno mi powiedziej jak wogole mozna je zle zlozyc,
i mozna by wiazac to z tym, jak pisalem kostki wrocily na swoje miejssce.
2. przed rozebraniem sprzegla wycziscilem komore karcherem potem wysuszylem
,ale nie sprawdzilem czy pali, i tu bym sie doszukiwal ewentualnie mozliwosci ze cos jest zle, jakas kostka nie styka przekaznik czy cos,miedzy myciem a zlozeniem byla przerwa 2 tyg to raczej nie bylo nigdzie mokro.
jak sprawdzic czy paliwko z wtryskiwacza idzie odkrecic filtr powietrza?
co do czujnika na kole sa magnesy czy jest wyzlobienie, odkrece ta blaszke i zobacze jak to wyglada,
a i przeloze czujnik od drugiej fiesty i zobacze czy to cos daje.
czalyczas zastanawiam sie na kompem. czy kots moze mi napisac jak uzyskac kody migawkowe czy bez interfejsu to wogole sie da zrobuc,
pozdrowionka |
|
|
|
 |
diodalodz

|
Wysłany: 27 Maj 2006, 20:39
|
|
|
jak masz iskre to czujnik położenia wału jest ok . Weź 0,1 benzyny moze troche mniej wlej w gardziel i spróbuj odpalić . Jak zagada to znaczy że zapłon jest dobry tylko paliwa nie dostaje . A jak nie dostaje paliwa to na środku monowtrysku (gaźnika bo tak to sie błędnie nazywa) jest takie małe coś do którego ida dwa przewody . Sprawdź te przewody czy sa podłączone do wiązki . Może odpioł ci sie przez przypadek wtrysk i paliwo nie zostaje podane . |
|
|
|
 |
|
Fiesta Klub Polska nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek treści umieszczane przez użytkowników forum.
Odpowiedzialność ta spoczywa na autorach tych treści.