Przesunięty przez: szynszyl 1 Lis 2008, 20:15 |
Wskażnik paliwa: Nie działa |
Autor |
Wiadomość |
Martinez [Usunięty]
|
Wysłany: 25 Lip 2004, 20:50 Wskażnik paliwa: Nie działa
|
|
|
Witam
Mam mały problem, mianowicie po założeniu białych tarcz zegarów (ściągane wskazówki, zapamiętane ostatnie położenie było pół baku paliwa) nie działa mi wskaźnik paliwa. tzn po przejechaniu 200 km wskaźnik ani drgnie. Przy odłączaniu całej deski demotujemy linkę od prędkościomierza i kostkę z przewodami więc chyba nie można tego zepsuć a mi się chyba udało. Chyba że trzeba jakoś wyregulować teraz ten wskaźnik. Może grupowicze coś podpowiedzą ??
Pozdawiam
Martinez |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 26 Lip 2004, 08:55
|
|
|
Hmm , może spróbuj jeszcze raz wyjąć wskażnik poziomu paliwa. Sprawdź czy przy wcześniejszym wkładaniu nie wygiąłeś pręcika na którym jest zamocowany. I teraz najlepiej zatankuj do pełna i ustaw wskażnik na full.
Inaczej możesz mieć spore przekłamania jeśli przez 200 km nie wskazywał spadku poziomu paliwa. Ja też wyjmowałem wszystkie wskazówki , ale na szczęście wszystko działa. Życzę powodzenia , pozdro.. |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
NiceGuy [Usunięty]
|
Wysłany: 26 Lip 2004, 21:06
|
|
|
A moze tarcza ja przyciska i trzyma ? )
Nie to zebym sie znal albo cos )) |
|
|
|
 |
voytala [Usunięty]
|
Wysłany: 29 Lip 2004, 18:24
|
|
|
Hej:) Mialem nie dawno podobny problem (tez biale tarcze). tyle ,ze w moim przypadku zaden z zegarow nie dzialal prawidlowo!!!No, ale jakos sobie poradzilem:).Jesli zas chodzi o wskaznik paliwa, to bedziesz mial problem z jego regulacja. Najlepiej zatankuj do pelna i na miejscu naloz wskazowe tak by pokazywala full. A nie ruszala byc moze dlatego, ze za mocno ja wcisneles, trzeba b. delikatnie:).Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
KacpeRS [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2004, 11:41
|
|
|
a jak to jest z tym wskażnikiem czy on cały czas powinien wskazywać poziom paliwa nawet po wyłączeniu stacyjki?? |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2004, 11:49
|
|
|
Kasperaz21 napisał/a: | a jak to jest z tym wskażnikiem czy on cały czas powinien wskazywać poziom paliwa nawet po wyłączeniu stacyjki?? |
Tak. |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2004, 13:13
|
|
|
JoeMix napisał/a: | WITam...
Spracyzujmy... wskażnik nie wskazuje poziomu paliwa po wyłączeniu zapłonu ale nie opada też na "0" |
Jak stane samochodem, mam włączony silnik i wskazówka jest na poziomie załóżmy 1/2 (chcialbyn ) to po wylaczeniu silnika nawet nie drgnie w drugą strone...
Więc chyba wskazuje poziom paliwa, zgadza się ?? |
|
|
|
 |
Fred [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2004, 17:56
|
|
|
Kacper napisał/a: | JoeMix napisał/a: | WITam...
Spracyzujmy... wskażnik nie wskazuje poziomu paliwa po wyłączeniu zapłonu ale nie opada też na "0" |
Jak stane samochodem, mam włączony silnik i wskazówka jest na poziomie załóżmy 1/2 (chcialbyn ) to po wylaczeniu silnika nawet nie drgnie w drugą strone...
Więc chyba wskazuje poziom paliwa, zgadza się ?? |
Rzecz wtym że po jakimś tam czasie troche drgnie ale przecież wskazówki nigdy nie wskażą precyzyjnie ile masz wachy tylko przybliżoną ilość |
|
|
|
 |
DŻEJKU [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2004, 19:03
|
|
|
w sumie chodzi o to że jak na wyłaczonym zapłonie zatankujesz paliwo to wskazówka pójdzie do góry dopiero po włączeniu zapłonu... |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 31 Lip 2004, 22:40
|
|
|
a 8) czaje.
czyli zapamietuje ostatnie położenie wskazówki gdy był włączony zapłot :wink: |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Sie 2004, 15:20
|
|
|
voytala napisał/a: | Wskaznik pokazuje stan zbiornika caly czas, niezaleznie czy zaplon jest wlaczony czy nie:) |
No właśnie o ile zrozumiałem to nie !!
Pokazuje stan po wyłaczeniu zapłonu. (a ten zabardzo sie sam z siebie na wyłaczonym silniku poza tankowaniem zmieniac nie powinien hehe) |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 1 Sie 2004, 21:10
|
|
|
voytala napisał/a: | Wskaznik pokazuje stan zbiornika caly czas, niezaleznie czy zaplon jest wlaczony czy nie:) |
Własnie że nie... poprostu po wyłączeniu zapłony pozostaje na miejscu i nie opada na "0" nic nie wskazuje, jak p[rzywyłączonym zapłonie zatankujesz to się nie podniesie... jak ja palcem przesuniesz w inne miejsce to tam bedzie stała zapewne... jak by wsazywała non stop top by non stop brała prąd z akusa... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
medyk72 [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Sie 2004, 21:58
|
|
|
W MK5 pokazuje tylko przy włączonym zapłonie po wyłączeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki opada na zero - przynajmniej u mnie a po włóżeniu kluczyka i włączeniu zapłonu po około 3-4rech sekundach sie podnosi , a przez pierwsze 3 świeci nawet kontrolka od rezerwy mimo pełnego baku... pierwszy raz myślałem że mam dziure... hehe. Pozdr |
|
|
|
 |
maxx10 [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Sie 2004, 22:00
|
|
|
W MK4 jest tak jak pisze JoeMix |
|
|
|
 |
Kacper [Usunięty]
|
Wysłany: 1 Sie 2004, 22:40
|
|
|
maxx10 napisał/a: | W MK4 jest tak jak pisze JoeMix |
i o kontrolce w większości mk4 można pomarzyć...mimo iz mam juz deske z tą kontrolką, chyba poprostu brakuje instalacji pod nią :? |
|
|
|
 |
Martinez [Usunięty]
|
Wysłany: 3 Sie 2004, 20:59 Wskaźnik paliwa
|
|
|
Witam
Poradziłem sobie z tym wskaźnikiem. Wskazówka ocierała sie o brzegi otworu w nowej tarczy ( powinna być dziurka nie do końca idealnie okrągła). Ale teraz wskażnik pokazuje stan paliwa tylko przy włączonej stacyjce. Po wyjęciu kluczyka opada poniżej rezerwy.
Pozdrawiam
Martinez |
|
|
|
 |
voytala [Usunięty]
|
Wysłany: 10 Wrz 2004, 11:29 Re: Wskaźnik paliwa
|
|
|
Martinez napisał/a: | Witam
Poradziłem sobie z tym wskaźnikiem. Wskazówka ocierała sie o brzegi otworu w nowej tarczy ( powinna być dziurka nie do końca idealnie okrągła). Ale teraz wskażnik pokazuje stan paliwa tylko przy włączonej stacyjce. Po wyjęciu kluczyka opada poniżej rezerwy.
Pozdrawiam
Martinez | jesli jest tak jak piszesz, to cos jest nie tak. W fiestach( bynajmniej mk3) wskazowka po wylaczeniu zaplonu nigdy nie opada "do konca" - opada delikatnie, ale wtedy jej wskazanie "nic nie wskazuje" . pozdr. |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12077 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 10 Wrz 2004, 17:30
|
|
|
WITam...
Nie znam budowy wskażnika, ale czuje że tak... wskazówka zaopatrzona jest w magnesik, wokół którego jest pole magnetyczne... wraz ze zmianami paliwa w baku, zmienia się to pole i wskazówka podąza za zmaianmi pola... ma pewien opur to tez po wyłączeniu zapłonu i zaniku pola zostaje na ostatniej pozycji... Jak ktoś ją ruszał, to moze nie mieć takego oporu i po zaniku pola opada na zero... |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
trzeci
Moderator

Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: Xr2i
Silnik: 1.6i8V/110KM
Imię: Artur
Wiek: 55 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 7108 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 9 Sty 2005, 14:59
|
|
|
Przypominam stary wątek , bo zdarzyło mi się to o czym mówi JoeMix. Po pracach lakierniczych ze wskazówkami , po wyłączeniu zapłonu , wskażnik poziomu paliwa opada na maxa w dół.
Szukałem wyjaśnienia tego zjawiska i teraz wiem dlaczego tak się dzieje.
Powiem szczerze że wolałem poprzednie rozwiązanie , ale chyba nie da rady już do niego powrócić ?
Pozdro... |
_________________ Verba volant, scripta manent |
|
|
|
 |
Minio
Model: Ford Fiesta Mk4`97
Wersja: Classic
Silnik: 1.3i/60KM
|
Wysłany: 9 Sty 2005, 20:24
|
|
|
Kacper napisał/a: | maxx10 napisał/a: | W MK4 jest tak jak pisze JoeMix |
i o kontrolce w większości mk4 można pomarzyć...mimo iz mam juz deske z tą kontrolką, chyba poprostu brakuje instalacji pod nią :? |
No nie do końca...
Tesh mam Mk4, a w ostatnim czasie zmieniłem zegary na takie z obrotomierzem. Praktycznie wszystkie lampki działały bez żadnego problemu. Pojawiła się też lampka rezerwy paliwa, która zapala się zawsze po podaniu zapłonu, pomimo dużej ilości paliwa w zbiorniku. Oczywiście po kliku sekundach gaśnie, pod warunkiem że jest odpowiednia ilość paliwa.
Jeden problem wylazł: zapaliła się lampka braku płynu do spryskiwacza. Uzupełniłem ciecz myjącą newralgicze szyby. Lampka dalej świeci :cry:
No tak, to tutaj brakuje jakiegoś czujnika w zbiorniczku, wyjąłem żarówkę z oprawką od rezerwy płynu spryskiwacza, i jest spoko |
_________________ Kiedyś:
Fiesta XR2 Mk2 1,6 na gaźniku
obecnie:
Fiesta Mk4 1,3 Endura |
|
|
|
 |
|