Wymiana uszczelki miski olejowej |
Autor |
Wiadomość |
_-MoKrY-_

Model: Inne auto
Wersja: Inna
Silnik: Inny
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 08:59 Wymiana uszczelki miski olejowej
|
|
|
Witam, czy są potrzebne jakieś ceregiele podczas wymiany uszczelki pod miską olejową?
na co trzeba zwrócić uwagę? czy wystarczy sam kanał? bo doszly mnie sluchy ze żeby to zrobić trzeba silnik wyciągać :/ |
Ostatnio zmieniony przez trzeci 14 Lut 2010, 00:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Wersja: C
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 09:54
|
|
|
Silnika wyciągać nie trzeba . trzeba odkręcić i przesunąć troche skrzynie aby wyjąć osłony koła zamachowego , bo pod nimi sa ukryte dwie sruby od miski . a na co zrwócić uwage ano na to żeby połksiężyce na końcówkach wału weszły idealnie w swoje miejsca . A no i żeby powierzchnie między blokiem a miska były suche i odtłuszczone . |
|
|
|
 |
nygma
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Silnik: 1.1/50KM
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 09:55
|
|
|
Nie wiem jak w 1.8, ale w 1.1 są ceregiele przy śrubach znajdujących się przy skrzyni biegów. W 1.1, do tych śrub nie dojdziesz normalnie kluczem. Ptrzebna jest jakaś elastyczna przedłużka. Ja wyciągałem skrzynię biegów, bo ciekł mi tylny zimer, to nie było problemu - ze skrzynią może być trudniej. Przy wymianie uszczelki, najpierw postawiłem samochód na noc, żeby cały olej spłynął. Następnego dnia wepchałem fiestę na kanał. Raczej trudno dobrze odtłuścić powierzchnie kiedy olej ciągle zacieka. To tylko moja sugestia. |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
Wysłany: 9 Maj 2006, 10:13
|
|
|
diodalodz, możesz napisać to bardziej precyzyjnie
a dszczególnie o tym wyciąganiu osłon koła zamachowego, no i olej to chyba spuścić trzeba ?? |
|
 |
habit_m [Usunięty]
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 14:16
|
|
|
tak na sucho to niezałapiesz, poprubuj najpierw sam - jak sie zatniesz popiszesz posta i sprecyzujesz gdzie utknołes, kolega odpisze CI precyzyjnie i pociągniesz dalej dziwne to jest odpowiadac ludziom, ktorzy nawet za co chca sie zabrac jeszcze niedotkneli i odrazu domagają się (na sucho) całej wiedzy. niedługo dojdze do tego, ze jak napiszesz - ODKRĘĆ ŚRUBE - to sie będa dopytywali - JAK (dla samego marnowania czasu przy komie) - a ty napiszesz - ZAKŁADASZ KLUCZA NA ŁEB I ZGODNIE ZE WSKAZÓWKAMI ZEGRARA CIĄGNIESZ.
... a potem juz naładowani wiedzą, biorą sie za samochód, i po chwili czukiereczek ich ogarnia bo tak łątwo sie pisalo, tak dokładnie wiem, a rady dać niemoge. I składają cały bajzel w czukiereczek, jadą do mechanika i potem narzekają, że to cieżka robota jest
CI co chcę dlubac w wozie to zreguły zadaja pytanka jak im w trakcie robienia cos wyniknie, i przynajmniej mozna sie dogadac, a reszta niech da maszyne do mechanika bo nie jest stworzona do remoncików przy samochodach - albo nie sorry, niech se wezmie WD40 i popsiuka ziom
pozdrowienia |
|
|
|
 |
jackrzec
Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk7`12
Wersja: Titanium
Silnik: 1.25Duratec/82KM
Imię: Jacek
Wiek: 51 Dołączył: 30 Cze 2005 Posty: 2573 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 16:39
|
|
|
habit_m napisał/a: | tak na sucho to niezałapiesz, poprubuj najpierw sam - jak sie zatniesz popiszesz posta i sprecyzujesz gdzie utknołes, kolega odpisze CI precyzyjnie i pociągniesz dalej dziwne to jest odpowiadac ludziom, ktorzy nawet za co chca sie zabrac jeszcze niedotkneli i odrazu domagają się (na sucho) całej wiedzy. niedługo dojdze do tego, ze jak napiszesz - ODKRĘĆ ŚRUBE - to sie będa dopytywali - JAK (dla samego marnowania czasu przy komie) - a ty napiszesz - ZAKŁADASZ KLUCZA NA ŁEB I ZGODNIE ZE WSKAZÓWKAMI ZEGRARA CIĄGNIESZ.
... a potem juz naładowani wiedzą, biorą sie za samochód, i po chwili czukiereczek ich ogarnia bo tak łątwo sie pisalo, tak dokładnie wiem, a rady dać niemoge. I składają cały bajzel w czukiereczek, jadą do mechanika i potem narzekają, że to cieżka robota jest
CI co chcę dlubac w wozie to zreguły zadaja pytanka jak im w trakcie robienia cos wyniknie, i przynajmniej mozna sie dogadac, a reszta niech da maszyne do mechanika bo nie jest stworzona do remoncików przy samochodach - albo nie sorry, niech se wezmie WD40 i popsiuka ziom
pozdrowienia |
Normalnie dokładnie tak myślałem! Popieram w 100% |
_________________ Mk3,5 '95 Classic 1.1i/50KM + Mk3,5 '95 Fun 1.3i/60KM,-->
Fiesta Mk4 '99 Ghia 1.25/75KM,--> Fiesta Mk7 '12 Titanium 1.25/82KM + Focus Mk3 '12 Titanium 1.6 EB/150KM |
|
|
|
 |
diodalodz

Model: Ford Fiesta Mk1`82
Silnik: 1.0/45KM
Imię: Krzysztof
|
Wysłany: 9 Maj 2006, 19:17
|
|
|
półksiężyce to kawałki uszczelki jak byś nie zrozumiał . Hm odkręcasz zdaje sie 3 śruby od dołu luzujesz górne i wyciągasz blache która siedzi przy skrzyni . Musisz wyjąć też rozrusznik bo bedzie ja trzymała gółwka . Hm a potem klucz sztorcowy 10 na długim badylu i jedziesz .
Można dać na smak silikonu ale takiego za 20 zł co jest jak smoła gęsty i naprawde wytrzymały . I daje sie go warstewke na zewnętrznych krawędziach cieniej niż kartka papieru . jedynie na rogach półksiężyców można dać troszke wiecej . zreszta zdejmiesz bedziesz wiedzał o co biega to naprawde robota dla debila . |
|
|
|
 |
_-MoKrY-_

|
Wysłany: 10 Maj 2006, 12:02
|
|
|
dobra jest dopytuje się tak dokładnie, bo nie mam garażu a nawet kanału więc jadę do rodzinki i tam będę korzystał z ich garażu, nie mam więc możliwości pozostawienia samochodu na dłużej musze wszystko zrobić w jeden dzień bez poślizgów! |
|
 |
Bonus
Model: Ford Fiesta Mk3`91
Wersja: CLX
Silnik: 1.1i/50KM
|
Wysłany: 11 Maj 2006, 00:21
|
|
|
ssak do ciągnięcia oleju z miski przeczyścić |