Problem z zakodowaniem kluczyka. |
Autor |
Wiadomość |
Ross
Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: L
Silnik: 1.25Duratec/60KM
Imię: Ross
|
Wysłany: 17 Gru 2024, 07:33 Problem z zakodowaniem kluczyka.
|
|
|
Jako nowy użytkownik Forda Fiesty MK7 z 2009 roku, witam wszystkich.
Mam problem z zakodowaniem kluczyka po wymianie baterii. Bateria nowa, sprawna zmierzona multimetrem.
Przed wymianą pilot w kluczyku działał prawidłowo.
Próbowałem zakodować kluczyk według instrukcji na YouTube, czyli 4x przekręcić stacyjkę z 0 na II i po usłyszeniu sygnału wcisnąć przycisk na pilocie i wtedy powinien być drugi sygnał.
Jednak po pierwszym sygnałem i wciśnięciu przycisku na pilocie nic się nie dzieje i pilot nadal nie działa. Próbowałem kilkanaście razy i nic.
Wcześniej miałem Focusa 2 i ta metodą działała bez problemów.
Proszę o pomoc, co może być nie tak? Może jest inna metoda?
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JoeMix

Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 17 Gru 2024, 11:39
|
|
|
Wymiana baterii nie powoduje rozkodowania pilota, pewnie pilot nie działa a nie że się wkodował |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Darekptr
Model: Ford Fiesta Mk8`19
Wersja: ST
Silnik: 1.5/200KM
Imię: Dariusz
Wiek: 28 Dołączył: 06 Mar 2019 Posty: 116 Skąd: Bartoszówka
|
Wysłany: 17 Gru 2024, 14:14
|
|
|
Pytanie czy bateria dobrze włożona bo tej informacji nie ma. |
|
 |
Ross
|
Wysłany: 19 Gru 2024, 11:31
|
|
|
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Kluczyk, pilot przed wymianą baterii był w pełni sprawny. Otwierał i zamykał auto.
Bateria włożona poprawnie. Nowa, sprawdzona miernikiem i sprawna.
W poprzednim aucie Fokus 2 kilkukrotnie wymieniałem baterię w takim samym kluczyku i odbywało się to bez problemów.
Po wyjęciu baterii za każdym razem trzeba było pilota programować
. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 20 Gru 2024, 23:20
|
|
|
Ross napisał/a: | Po wyjęciu baterii za każdym razem trzeba było pilota programować | W swojej mk7 wymieniałem baterię, wymieniałem obudowę, naprawiałem przyciski, więc kilka razy płytka była pozbawiona zasilania na krócej czy dłużej,,, zawsze od razu pracował, nic nie trzeba było programować,,, |
|
|
|
 |
Ross
|
Wysłany: 21 Gru 2024, 03:41
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Ross napisał/a: | Po wyjęciu baterii za każdym razem trzeba było pilota programować | W swojej mk7 wymieniałem baterię, wymieniałem obudowę, naprawiałem przyciski, więc kilka razy płytka była pozbawiona zasilania na krócej czy dłużej,,, zawsze od razu pracował, nic nie trzeba było programować,,, |
Z tym kodowaniem chodziło mi o poprzedni samochód Ford Focus 2, bo we Fieście MK7 baterię wymieniałem pierwszy raz i od razu taki problem.
A jaki masz kluczyk?
Bo ja taki jak w starszych Fordach, nie mogę wrzucić zdjęcia,ale chyba wiadomo. Wiem że były też inne, nowsze. |
|
|
|
 |
Ross
|
Wysłany: 21 Gru 2024, 17:16
|
|
|
Problem rozwiązałem.
Zakupiłem drugi kluczyk (jakiś chiński zamiennik) który od razu dał się zakodować. Dlatego zacząłem przekładać jego części do mojego pilota. Na początek przełożyłem połówkę z elektroniką do mojego kluczyka a następnie połówkę z baterią. Okazało się że elektronika jest sprawna tylko część z baterią nie działa. Bateria była włożona nowa więc przyjrzałem się blaszkom. Powyginałem je odpowiednio, złożyłem i kluczyk od razu się zakodował i działa prawidłowo. Zakupiony kluczyk odsyłam spowrotem i naprawa wynosi mnie 0 złotych.
Dziękuję wszystkim za chęć pomocy i zainteresowanie.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JoeMix

|
Wysłany: 29 Gru 2024, 21:38
|
|
|
Ross napisał/a: | Bateria była włożona nowa więc przyjrzałem się blaszkom. Powyginałem je odpowiednio, złożyłem i kluczyk od razu się zakodował i działa prawidłowo. | Czyli jak pisałem, nie działał bo był źle złożony a nie że się wykodował,,, |
|
|
|
 |
Ross
|
Wysłany: 29 Gru 2024, 22:12
|
|
|
JoeMix napisał/a: | Ross napisał/a: | Bateria była włożona nowa więc przyjrzałem się blaszkom. Powyginałem je odpowiednio, złożyłem i kluczyk od razu się zakodował i działa prawidłowo. | Czyli jak pisałem, nie działał bo był źle złożony a nie że się wykodował,,, |
Prawdopodobnie masz rację. Dziękuję. |
|
|
|
 |
|