Żarówki LED w przednich lampach |
Autor |
Wiadomość |
Michal8
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Wersja: Ambiente
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Michal
|
Wysłany: 17 Sty 2022, 22:24 Żarówki LED w przednich lampach
|
|
|
Witam. Stałem się niedawno szczęśliwym posiadaczem Fiesty z 2006 roku. Postanowiłem wymienić żarówki w przednich lampach od kierunkowskazow na LED. Żarówki dzialaja, jednak szybko mrugają. Doczytałem, że problem jest przekaźnik, który trzeba wymienić. Moje pytanie brzmi gdzie on się znajduje? Czy przy bezoiecznikach? Czy razem z przerywaczem w kolumnie kierowniczej? Góry dziękuje z odpowiedzi |
|
|
|
 |
slawomirro
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 00:23 Re: Żarówki LED w przednich lampach
|
|
|
Przekaźnik od kierunkowskazów jest w GEM (moduł komfortu), ale jest przylutowany. Wymienić można, ale trzeba mieć lutownicę i znaleźć ten właściwy, bo jest ich kilka. Nie znalazłem schematu który jest który. |
|
|
|
 |
Michal8
Model: Ford Fiesta Mk6`06
Silnik: 1.3i/60KM
Imię: Michal
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 07:59
|
|
|
Czyli jednym słowem, jako laik elektryczny muszę wrócić do standardowych żarówek, aby działało wszystko poprawnie ? |
|
|
|
 |
Darekptr
Model: Ford Fiesta Mk8`19
Wersja: ST
Silnik: 1.5/200KM
Imię: Dariusz
Wiek: 28 Dołączył: 06 Mar 2019 Posty: 116 Skąd: Bartoszówka
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 14:15
|
|
|
Tak, gdyż oświetlenie LED jest wciąż zabronione na polskich drogach. |
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 17:14
|
|
|
Darekptr napisał/a: | Tak, gdyż oświetlenie LED jest wciąż zabronione na polskich drogach.
|
a to akurat bzdura. Zabronione jest stosowanie źródeł światła, które są niezgodne z homologacją lampy.
Jeżeli jakiś producent wypuści całą lampe homologaną pod LED, to jak najbardziej będzie wszystko ok.
A takie rzeczy się zdarzają - przykładowo podświetlenie tablicy rejestracyjnej do starych aut z grupy vw dostało ledowy legalny zamiennik. |
|
|
|
 |
slawomirro
Model: Ford Fiesta Mk6`07
Wersja: Ghia
Silnik: 1.6Duratec 100KM
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 17:45
|
|
|
Dokładnie jak piszesz. Jeśli cała lampa jest w LED, to jest dozwolone.
Na Allegro widziałem całe lampy kierunków bocznych w LED oraz całe lampy LED oświetlenia rejestracji. Anglicy też sprzedają kompletne LEDowe reflektory do Fiesty, ale niestety z powodu ruchu lewostronnego innego ustawienia świateł, nie nadają się do montażu w Polsce.
Także żarówki takie jak oświetlenie rejestracji, pozycje przednie i światła cofania mogą być LED, gdyż nie są to światła wpływające na bezpieczeństwo (nawet niedawno było o tym w piśmie "Auto-Świat"), więc nie są podstawą do zabrania dowodu rejestracyjnego przy kontroli czy na SKP. |
|
|
|
 |
kuba87

Model: Inne auto
Silnik: Inny
Imię: Jakub
Wiek: 38 Dołączył: 06 Lis 2008 Posty: 3356 Skąd: Roskilde
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 17:54
|
|
|
Ale za kolor czy jaskrawosć już chapnąć mogą papier. Mi nie chciał podbić przeglądu bo wewnątrz pomarańczowej lampy jest zielony filtr. Teks gościa" niedozwolona modyfikacja oświetlenia" |
_________________ było 5 Ikserków, i 3 fiesty.
było łałdi w automacie, funwagen
był transit mk5 long na dokładkę
jest faketaxi w dizlu
jest dokurwiator D2Callya
jest transit blaszak z windą 2.4 tdczerwoneDI |
|
|
|
 |
vegetagt
Administrator / Klubowicz

Model: Ford Fiesta Mk2`87
Wersja: Inna
Silnik: 2.0 16V
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 19:02
|
|
|
kuba87, jak włożysz różową H4, to też cie mogą hapnąć
albo te offroadowe, co niby 100w mają |
|
|
|
 |
JoeMix

Model: Ford Fiesta Mk7`09
Wersja: Titanium
Silnik: 1.4Duratec/96KM
Wiek: 44 Dołączył: 23 Maj 2004 Posty: 12076 Skąd: Konstantynów
|
Wysłany: 18 Sty 2022, 22:21
|
|
|
Pomijając legalność kup dobrą żarówkę będzie migać jak trzeba,,, bo pewnie jakiegoś chińczyka wsadziłeś,,, |
_________________ Trist, yem nu enske ya vehatvase. Da! |
|
|
|
 |
Darekptr
Model: Ford Fiesta Mk8`19
Wersja: ST
Silnik: 1.5/200KM
Imię: Dariusz
Wiek: 28 Dołączył: 06 Mar 2019 Posty: 116 Skąd: Bartoszówka
|
Wysłany: 19 Sty 2022, 13:51
|
|
|
vegetagt napisał/a: | Darekptr napisał/a: | Tak, gdyż oświetlenie LED jest wciąż zabronione na polskich drogach.
|
a to akurat bzdura. Zabronione jest stosowanie źródeł światła, które są niezgodne z homologacją lampy.
Jeżeli jakiś producent wypuści całą lampe homologaną pod LED, to jak najbardziej będzie wszystko ok.
A takie rzeczy się zdarzają - przykładowo podświetlenie tablicy rejestracyjnej do starych aut z grupy vw dostało ledowy legalny zamiennik. |
To było moje uproszczenie dotyczące lamp Fiesty.
Ogólnie tak, lampa z homologacją LED może mieć LED, ale w Fieście LEDy pojawiły się dopiero po lifcie Mk7? |
|
|
|
 |
|